Hae
Valikko
a a

Robert Longo Sara Hildénin taidemuseossa

Julkaistu 20.9.2017 12.15

Aika: 23.9.2017 10.00 – 14.1.2018 18.00
Paikka: Sara Hildénin taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 10/4 € tai Museokortti
Järjestäjä: Sara Hildénin taidemuseo

Amerikkalaisen nykytaiteilija Robert Longon (s. 1953) yksityisnäyttely Sara Hildénin taidemuseossa on taiteilijan teosten ensimmäinen laaja esittely Pohjoismaissa. Longo, joka oli The Pictures Generation -ryhmän johtohahmo, tunnetaan parhaiten suurikokoisista, mustavalkoisista hiilipiirustuksistaan.

Kuva: Robert Longon teos
 

Koko museon kattava näyttely on koottu Sara Hildénin taidemuseota ajatellen. Kokonaisuus sisältää piirustuksia ja veistoksia pääasiassa 2000-luvulta, mutta myös esimerkkejä taiteilijan varhaisemmasta tuotannosta. Näyttelyssä luodaan katsaus taiteilijan keskeisimpiin ja hätkähdyttävän ajankohtaisiin aihepiireihin.

Läpimurtonsa Longo teki 1980-luvun alussa Men in the Cities -piirustussarjalla, josta näyttelyyn tulee Untitled (Three Erics). Viime vuosikymmeninä Longo on työstänyt sekä uusia teoskokonaisuuksia että jatkanut tuotantonsa aiempien teemojen käsittelyä.

Vuosituhannen vaihteessa aloitettu piirustussarja valtamerten aalloista – jota näyttelyssä edustaa Untitled (Hellion), 2011 – oli heräte teoskokonaisuuteen, joka sai nimekseen The Essentials. Kyseessä on Longon tulkinta luomismyytistä, ja se tutkii kuvien vaikutusta ihmismieleen. Kokonaisuuteen kuuluvat ruusuaiheiset teokset muodostavat värillisenä poikkeuksen Longon mustavalkoiseen estetiikkaan. Sara Hildénin taidemuseon näyttelyssä ne nähdään yhdessä jättimäisiä käsiaseita esittävien piirustusten kanssa. Kysymys on elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja vihasta.

The Mysteries -teoskokonaisuudessa (2009–2011) Longo tutkii aikamme tunnepitoisia kuvia. Näyttelyssä näistä nähdään hävittäjälentäjän kypärä, vankeudessa elävä tiikeri sekä muotokuvasarja niqabiin eli kasvohuntuun puetuista tai pukeutuneista naisista. Yksi Sara Hildénin taidemuseossa esillä olevasta kolmesta muotokuvasta on tehty nimenomaisesti tätä näyttelyä varten.

Uskonnollista arkkitehtuuria käsittelevässä piirustussarjassa God Machines (2009–11) Longo on toteuttanut suurikokoisia teoksia valtauskontojen keskeisistä paikoista: Mekan Kaabasta, Rooman Pietarinkirkosta ja Jerusalemin Itkumuurista. Tästä teemasta näyttelyssä on mukana valotutkielma Untitled (Dark Chapel), 2009.

Viimeaikaisissa teoksissaan Longo on käsitellyt poliittisia aiheita kuten terrori-iskuja, sotavankeja, mellakkapoliiseja sekä väkivaltaa ja rasismia vastustavia mielenosoituksia. Näissä hän käyttää usein viitteenä ympäri maailman levinneitä uutiskuvia.

Longon teoksissa nousee myös toistuvasti esille kiinnostus taidehistoriaa kohtaan. Uusimmassa piirustussarjassaan Hungry Ghosts hän on työskennellyt suurten taideinstituutioiden konservaattorien kanssa ja saanut käsiinsä tunnetuista maalauksista otettuja röntgenkuvia, jotka ovat innoittaneet häntä suurikokoisiin hiilipiirrostulkintoihin kuten Untitled (X-Ray of Bathsheba at Her Bath, 1654, After Rembrandt), 2015–16. Kuvat paljastavat piiloon jääneet siveltimenvedot ja kokonaiset aiheet, totuuden.

Sara Hildénin taidemuseo


Jaa: