Siirry sisältöön

Ninni Luhtasaaren suihkulähdeveistokset Kulttuuritalo Laikun Studiossa

Julkaistu 24.9.2021 13.42

Aika: 2.10.2021 – 24.10.2021 0.00
Paikka: Kulttuuritalo Laikku

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Järjestäjä: Tampereen kaupunkikulttuuriyksikkö

Kulttuuritalo Laikun Studiossa nähdään lokakuussa Ninni Luhtasaaren veistoksia ja kirjottua tekstiilitaidetta. Luhtasaaren teosten hahmot tasapainoilevat ihmisyyden ja eläimellisyyden välimaastossa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Keraaminen suihkulähde, jonka keskellä lepää selällään ihmistä muistuttava hahmo.
 

Keraamisia teoksia kuljettaessani tarvitsen suuren määrän pakkausmateriaalia. Kierrätän galleriasta ja museosta toiseen aina samoja pehmikkeitä. Sekavaan kasaan on kertynyt kuplamuovia, kankaita, voimapaperia, sanomalehtiä, peiton palasia ja vaahtomuovia. Aiemmin käytin myös pakkausnuudeleita. Jos suihkulähdeveistokset olivat vielä liian kosteita kun pakkasin ne, vuorauksessa käyttämäni nuudelit rutistuivat. Ne näyttivät vähän samalta, miltä sulaneet juustonaksut tuntuvat suussa.

Tampereen taidemuseolla pehmikkeeni oli säilötty jätesäkkiin. Kun tulin purkamaan osuuttani näyttelystä, nurkassa odotti säkki, jossa luki: “Luhtasaari, rakkausmateriaalit".

Tätä näyttelyä tehdessäni valmistauduin samalla myös synnytykseen ja pikaisiin low key -häihin. Etenkin näin lasketun ajan lähestyessä tunteet heittelivät rajusti laidasta laitaan. Olin kauhuissani ja pakahduin onnesta. Tähän näyttelyyn on kasattu pehmikkeinä käyttämäni rakkausmateriaalit.

Teosten maailmankuva perustuu pinnalle ryöppyävään primitiivisyyteen. Riisumalla ilmaisusta osoittelevat elementit sörkin ihmisen ja eläimen välille keksittyä rajapintaa. Selvitän kuinka syvälle alitajuntaan kuvakieleni voi sukeltaa ja säilyttää silti lempeän samastuttavuutensa.

Vuoto on osoitus heikkoudesta, ja se on pelottavaa. Kuvaamalla kehon nesteiden lorotusta otan kantaa siihen, kenen vartalo saa olla haavoittuvainen ja vapaa yhteiskunnallisesta painostuksesta. Käyttämäni vaaleanpunainen on samalla sekä viaton että visvainen. Lohtu löytyy taiteen avulla vahingossa, tiedostamatta. Rakkaus elämään leviää alitajunnasta toiseen, kuten sienirihmasto leviää metsässä. Tätä kasvustoa ruokin.

Ninni Luhtasaari (s. 1987) tekee keraamisia esittäviä suihkulähteitä sekä käsin kirjottua tekstiilitaidetta. Tamperelainen kuvataiteilija-muusikko on osallistunut useisiin kutsu-, yksityis- ja yhteisnäyttelyihin kautta Suomen, ja hänen töitään on ollut esillä Berliinissä ja Münchenissä. Luhtasaaren teoksia on yksityiskokoelmien lisäksi myös Kiasman, HAMin ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa. Tällä hetkellä hän valmistelee Lamminrahkan uudelle asuinalueelle tulevaan kouluun julkista keraamista reliefi-installaatiota.

Näyttelyä on tukenut Pirkanmaan taiteen edistämiskeskus.Kulttuuritalo Laikku

Keskustori 4

www.laikku.fi

Näyttely on avoinna 2.10.-24.10

ti-pe 9.00-21.00, la-su 10-18

laikku.fi