Siirry sisältöön

Nobel-iltapäivän virtuaalitapahtuma

Julkaistu 2.9.2020 10.16

Aika: 12.12.2020 12.00 – 15.00
Paikka:
Tapahtumalaji: Kirjallisuus, Koulutukset ja seminaarit
Järjestäjä: Tampereen yliopiston Juniversity ja LUMATE sekä Tampereen kaupunginkirjasto

Tervetuloa virtuaalitapahtumaan kuuntelemaan, kun asiantuntijat kertovat vuoden 2020 tieteen Nobel-palkinnoilla palkittujen tutkimusten tekijöistä, aihepiiristä ja niiden merkityksestä!

 

Tilaisuudessa dosentti Esko Keski-Vakkuri, dosentti Kirmo Wartiovaara ja professori Heikki Hyöty luennoivat kansantajuisesti fysiikan, kemian ja lääketieteen Nobel-palkituista.
Keskustelua johdattelee professori Tapio Rantala.

Ohjelma:

Klo 12–13 Dosentti Esko Keski-Vakkuri (Fysiikka) "Mustat aukot "
Palkinnon jakavat Roger Penrose, Reinhard Genzel ja Andrea Ghez. Penrose oli osoittanut, että mustat aukot ovat yleisen suhteellisuusteorian ennustamia. Ghenzel ja Ghez löysivät oman galaksimme keskustasta supermassiivisen mustan aukon.

Klo 13–14 Dosentti Kirmo Wartiovaara (Kemia) "DNA-tekstiä muokkaamalla voi säädellä biologista maailmaa"
Jennifer Doudna ja Emmanuelle Charpentier “geenisaksiksi" kutsutulla monikäyttöisellä CRISPR-Cas9 keksinnöllä voidaan muokata solunsisäisiä ohjeita eli geenejä, joiden toimintaan terveytemme, elintarvikkeemme sekä ympäristömme eläimien ja kasvien toiminta perustuu.

Klo 14–15 Professori Heikki Hyöty (Lääketiede) “Virukset syöpienkin aiheuttajina"
Harvey J. Alter, Michael Houghton ja Charles M. Rice ovat antaneet ratkaisevan panoksen hepatiitiksen aiheuttaman globaalin terveysongelman, maksakirroosin ja -syövän, helpottamiseen kehittämällä menetelmiä hepatiitis C-viruksen diagnosointiin ja tartunnansaaneiden lääkitsemiseen.

Järj. Tampereen yliopiston Juniversity ja LUMATE sekä Tampereen kaupunginkirjasto

Virtuaalitapahtuma on maksuton. Osallistu virtuaalitapahtumaan alla olevan Zoom-linkin kautta tai Meeting ID: 840 543 3506