Siirry sisältöön

Lempeä katse V -näyttelyn ohjelma alkaa etäopastuksilla Kulttuuritalo Laikussa

Julkaistu 18.12.2020 13.42

Aika: 9.1.2021 – 31.1.2021
Paikka: Kulttuuritalo Laikku

Tapahtumalaji: Koulutukset ja seminaarit, Kuvataide, Näyttelyt, Terveys ja hyvinvointi
Järjestäjä: Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut
Yhteystiedot: Opastuksiin ja seminaariin on ennakkoilmoittauminen: Pirita Torvi, 050–341 4739, voimauttavavalokuva(a)welho.com.Lempeä Katse V – Voimauttavia valokuvia on voimauttavan valokuvan menetelmäohjaajien päättönäyttely, joka on esillä tammikuussa Kulttuuritalo Laikussa. Lempeä Katse -näyttely sekä sen yleisöohjelma avaavat ainutlaatuiset, vain harvoin julkisesti esillä olevat, sote-alojen projektit yleisölle. Näyttely päättyy yleisöseminaariin. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan!

Syksyinen maisema, jossa puussa lyhty ja lyhtyä katsova henkilö.
 

Lempeä Katse V – Voimauttavia valokuvia, on voimauttavan valokuvan menetelmän erikoistumisopiskelijoiden näyttely, jonka on ohjannut Miina Savolainen. Lempeä katse koostuu yhdeksästä erillisestä, voimauttavan valokuvan prosessista, joiden toteuttajia ovat nelivuotisen menetelmäkoulutuspolun käyneet, kohtaamistyön kentällä toimivat ammattilaiset.

Projektien päähenkilöt ovat heidän perheenjäseniään, asiakasryhmiään, asiakkaitaan, oppilaitaan ja potilaitaan perheineen. Tervetuloa tutustumaan, vaikuttumaan ja liikuttumaan! Tästä näyttelystä saat valtavasti aineksia henkilökohtaiseen elämääsi. Miten haluat katsoa itseäsi ja ympärilläsi olevia ihmisiä – entä miten kaipaat tulla nähdyksi? Näyttelyn voimauttavissa projekteissa päähenkilöt ovat saaneet määritellä, mikä on heille voimauttavaa, miten he haluavat tulla nähdyiksi sekä millaisia asioita he haluavat vahvistaa ja löytää elämässään.

Kyseessä on luova prosessi, jossa päähenkilö johdattaa työntekijän omaan maailmaansa. Työntekijä tarjoutuu päähenkilölleen ehdoitta hyväksyväksi peiliksi, joka herkistyy päähenkilönsä tunnekokemukselle ja osallistuu siihen päähenkilön asettamilla rajoilla. Samalla työntekijä pääsee näkemään päähenkilönsä tämän omasta emotionaalisesta perspektiivistä käsin. Tunnetasolla mullistava kokemus mahdollistaa ymmärryksen ja arvostavan tunneyhteyden silloinkin, kun prosessin osapuolten kokemusmaailmat ovat keskenään hyvin erilaiset tai suhteessa joudutaan käsittelemään haavoittavia asioita. Työntekijä ja asiakas tai perheenjäsenet voivat olla tunnetasolla samalla puolella jopa silloinkin, kun viranomainen joutuu tekemään asiakasta loukkaavia päätöksiä tai perheessä tapahtuu ero. Voimauttava valokuva merkitsee suhteen suojaa ja päivittämistä: näenkö sinut oikein? Miten haluat, että ymmärrän sinut?

Lempeä Katse sisältää mm. työyhteisön kehittämiseen, perhesuhteisiin ja vertaisryhmätyöskentelyyn liittyviä projekteja. Haluaisitko nähdä puolisoiden toteuttaman, isyyden sukupolviketjuprosessin, pienen puheterapia-asiakkaan koko perheen projektin, seurakunnan armahtavan katseen vertaisryhmäaarteet, yläkouluun, saattohoitoon, lastensuojelun työyhteisöön tai parisuhteeseen sijoittuvat, upeat voimauttavat prosessit? Tästä näyttelystä voit ammentaa oman elämäsi ihmissuhteisiin, perheeseen, ystävyyteen ja työhön!


Lempeä Katse -näyttely sekä sen yleisöohjelma avaavat ainutlaatuiset, vain harvoin julkisesti esillä olevat, sote-alojen projektit yleisölle. Näyttely ei tyhjene yhdellä käynnillä, sillä se sisältää valokuvateossarjojen lisäksi elokuvia ja prosessikirjoja, joiden kautta yleisö voi uppoutua menetelmän vaikuttaviin tarinoihin päiväkausiksi. Näyttelyn tapahtumat ovat maksuttomia ja korona-ajan hengessä ne järjestetään pienryhmille maskien ja osin striimien avulla. Opastajina näyttelyyn toimivat palkitun menetelmän kehittäjä Miina Savolainen sekä menetelmäohjaajat projektien päähenkilöineen. Jokainen opastuskierros on uniikki ja dialogisesti osallistujien kiinnostuksen kohteita huomioiva. Yleisöseminaarissa 29.1. pääset tutustumaan näyttelyn yhdeksään projektiin taustatarinoineen sekä kuulemaan, miksi puheterapeutti, perhetyöntekijä, psykoanalyytikko tai pappi tarvitsevat voimauttavaa valokuvaa työotteekseen? Lämpimästi tervetuloa livenä tai etänä!


Tampereen kulttuuripalveluiden tiloissa huolehditaan tehostetusti siivouksesta sekä kiinnitetään erityistä huomiota yleiseen hygieniaan sekä turvaväleihin. Aikuisen tai lapsen ei pidä tulla kulttuuripalveluiden tiloihin, jos hänellä on sairastumiseen viittaavia oireita: yskää, kurkkukipua, kuumetta, hengenahdistusta, lihaskipuja, vatsaoireita, päänsärkyä. Lisäksi, kulttuuripalveluiden tiloihin ei pidä tulla, jos tietää altistuneensa koronavirukselle.

Kulttuuritalo Laikku avautuu yleisölle 14.1.2021.


Lempeä Katse V näyttelyohjelma 9.–31.1.2021

Lempeä Katse -opastukset

Voimassa olevien koronarajoitusten mukaiset pienryhmät ja maskiperiaate.

Kullakin kierroksella opastamassa Miina Savolainen sekä eri tekijät ja päähenkilöt näyttelyprojekteista.

Osa ryhmistä toteutetaan etänä suoratoiston avulla. Covid-19 -rajoitteiden vaatiessa kaikki opastukset toteutetaan etänä.

Opastuksiin on ennakkoilmoittautuminen: voimauttavavalokuva(a)welho.com

Lauantai 9.1.2021

klo 14–16 (etäyhteys ainoastaan)

Oppaina: Anja Nysten, Sanna Kaisla-Jokinen, Outi Johansson + Sini Haatanen, Miina Savolainen

Sunnuntai 10.1.2021

klo 11-13 (etäyhteys ainoastaan)

klo 15-17 (etäyhteys ainoastaan)

Oppaina: Anja Nysten, Sanna Kaisla-Jokinen, Päivi Rupponen, Miina Savolainen

Tiistai 12.1.2021

klo 10-12

klo 14–16

Oppaina: Merja Auer, Pirita Torvi, Miina Savolainen

Sunnuntai 17.1.2021

klo 11-13 (etäyhteys ainoastaan)

klo 15-17 (etäyhteys ainoastaan)

Oppaat: Henna Heinilä, Päivi Rupponen, M Savolainen

Torstai 21.1.2021

klo 10-12 (etäyhteys ainoastaan)

klo 18-20 (etäyhteys ainoastaan)

Oppaina: Outi Johansson + Sini Haatanen, Ulla Syngelmä + Hyvösen perhe, Miina Savolainen

Perjantai 22.1.2021

klo 11-13 (etäyhteys ainoastaan)

klo 14–16

klo 18-20

Oppaina: Päivi Rupponen + työtoverit, Irma Puumalainen + Marjatta Neuvonen, Miina Savolainen

Torstai 28.1.2021

klo 10-12

klo 14–16

klo 18-20

Oppaat: Pirita Torvi, Päivi Rupponen, M Savolainen

Lauantai 30.1.2021

klo 11-13 (etäyhteys ainoastaan)

klo 15-17

Oppaina: Sanna Kaisla-Jokinen, Ulla Syngelmä, Hyvösen perhe, Miina Savolainen

Sunnuntai 31.1.2021

klo 11-13

klo 15-17

Oppaina: Päivi Rupponen, Sanna Kaisla-Jokinen, Outi Johansson, Sini Haatanen, Miina Savolainen

LEMPEÄ KATSE -YLEISÖSEMINAARI

Pe 29.1.2021 klo 10–16

Musiikkisali, Kulttuuritalo Laikku, maskiperiaate. Etäosallistumismahdollisuus suoratoiston kautta.

10–10.15 Lempeä Katse -seminaarin aloitus. Voimauttavan valokuvan jatko-opiskelijaryhmän esittäytyminen.

10.15–11.30 Miina Savolainen: Voimauttavan valokuvan menetelmä – auttamistyön rakkaudellinen vallankumous. Menetelmäpohjustus.

11.30–12.30 Lounastauko (omakustanteinen)

12.30–13.30 Ensimmäinen jakso: Pois kehittämisestä! Molemminpuolinen tunneyhteys ja herkkyys ammatillisen kohtaamisen perustana.

- Sanna Kaisla-Jokinen: Ilman kiintymystä ja herkistymistä toisen ihmisen kokemukselle, hoitotyön vallasta tulee mielivaltaa. Ryhmäpsykoanalyytikko ja psykoterapeutti Sanna Kaisla-Jokinen prosessoi potilaan kohtaamista kliinisen ja teoreettisen viitekehyksen sekä oman kokemuksensa kautta psykiatrisen päihdepotilaan äitinä ja saattohoitopotilaan tyttärenä.

- Päivi Rupponen: Lastensuojelussa on käynnissä kulttuurinen muutos rajoittamisesta rakkaudellisuuteen. Vastaava ohjaaja Päivi Rupponen luotsaa työyhteisöään Kissanmaan perhetukikeskusta Tampereella, uskaltamaan dialogiseen tunneyhteyteen itsen – ja siten myös asiakkaan kanssa.

- Anja Nysten: Pois diagnoosisilmälaseista! Uusi varhaiskasvatussuunnitelma korostaa tunnetaitoja, mutta samalla lapset nähdään yhä enemmän häiriöiden kautta. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja Anja Nysten on tuonut dialogisen katseen päiväkotiin – sekä lasten ja perheiden välisen vuorovaikutuksen että työntekijöiden lasta näkevämmän katsomisen välineeksi.

13.30–13.45 Kahvitauko (omakustanteinen)

13.45–14.45 Toinen jakso: Jokainen näkyväksi perheessä – identiteettityötä yhdessä! Rakastava katse, moniäänisyys ja emotionaalisesti turvallinen perhe.

- Ulla Syngelmä: Puheterapian tarkoitus on uskallus vuorovaikutussuhteeseen niillä keinoilla, joita ihmisellä on käytössään, ymmärsi Ulla Syngelmä. Hän kutsui pienen Henkka-asiakkaansa rakastavan nähdyksi tulemisen peiliksi isä ja äiti Hyvösen sekä Tane-veljen. Perheessä jokainen kokee samat asiat ihan eri tavalla. Yhteys syntyy vain jokaisen äänen sallivasta kuulemisesta.

- Pirita Torvi: Vanhemmaksi tulemisen mullistus vie vanhemman omien lapsuuskokemusten äärelle. Lastensuojelun perhetyöntekijä Pirita Torvi toteutti puolisonsa Pekka Torven kanssa sisaruksia ja perheen eri sukupolvia yhdistäneen menneisyysmatkaprosessin Pekan lapsuuteen, isien ja äitien sukupolviketjuun, menetyksiin sekä kannatteleviin löytöihin.

- Irma Puumalainen: Parisuhteessa ihminen on tarvitsevimmillaan, jolloin puolison maailmaa on vaikea nähdä hänen kannaltaan oikein. Molemmat tuovat suhteeseen myös muut oman historian kokemukset väärin nähdyksi tulemisesta.

Draamapedagogi Irma Puumalainen toteutti omassa rakastavassa parisuhteessaan Marjatta Neuvosen kanssa korjaavan näkyväksi tulemisen prosessin.

14.45–15.00 Kahvitauko (omakustanteinen)

15.00–16.00 Kolmas jakso: Ihminen ja peilit! Arvostava, parantava katseyhteys itseen ja toisiin alkaa nähdyksi tulemisesta.

- Henna Heinilä: Mitä tehdä, kun sanat eivät enää auta? Ihmisen haavoja pyritään usein korjaamaan sanoilla, vaikka kehollinen olento tarvitsee katseyhteyttä itseen ja toisiin. Ammatillisten opettajien kouluttaja Henna Heinilä tarjoutui Teija Rundgrenin lempeäksi katseeksi matkalleatuntemattomalle maaperälle, yhteiseen luovaan prosessiin, Teijan korjaavien ikkunoiden äärelle.

- Outi Johansson: Vastaanottohuoneen asetelmat eivät ole korjaavin lähtökohta nuoren ja ammattiauttajan suhteelle. Yläkoululainen Sini Haatasen koulu-psykologina aloittanut Outi Johansson halusi tehdä arviontipainotteista työtään vaikuttavammaksi ja tarjoutui osallistumaan Sinin kokonaiseen maailmaan. Monivuotiseen näkyväksi tulemisen prosessiin Sinin peiliksi liittyi myös isä.

- Merja Auer: Rovasti Merja Auer huomasi, että kirkko on osannut korjata syyllisyyttä, mutta ei häpeää. Armahtavan katseen vertaisryhmä Kaarinan ev.lut. Seurakunnassa vastaa kirkon kehittymistarpeeseen löytää nykyihmisiä palvelevia työmuotoja. Ryhmän identiteettityö huipentui seurakunnan yhteiseen Armahtavan katseen messuun. Nähdyksi tuleminen on yhteyden perusta myös papin työssä.

- Seminaarin loppukeskustelu


Ilmoittautuminen opastuksiin ja seminaariin:

Näyttelyn opastuksiin on ennakkoilmoittautuminen: voimauttavavalokuva (a) welho.com

HUOM! Lempeä Katse -yleisöseminaariin on rajoitettu pääsy.

Ilmoittaudu seminaarin livetapahtumaan tai kotona seurattavaan livestriimiin: voimauttavavalokuva(a)welho.com. Seminaari ei ole saatavissa jälkinauhoitteena, vaan voit seurata sitä ainoastaan seminaarin tapahtuma-aikana 29.1. klo 10–16. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja:
Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 481 1775
sähköposti [email protected]

Kulttuuritalo Laikku