Siirry sisältöön

Vuoden nuori taiteilija 2020 - Aapo Huhta Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 11.9.2020 11.17

Aika: 12.9.2020 – 8.11.2020
Paikka: Tampereen taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 11 / 5 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo ja Aboa Vetus & Ars Nova

Tämän vuoden nuori taiteilija on Aapo Huhta. Huhta (s. 1985 Haapajärvellä) asuu ja työskentelee Helsingissä. Huhdan työskentely keskittyy kokeelliseen dokumentarismiin. Valokuvakirjataide ja siihen liittyvät erilaisten metodien ja narratiivien kokeilut ovat merkittävä osa hänen toimintaansa. Huhdan palkintonäyttely on esillä ensin Tampereen taidemuseossa, josta se siirtyy Turkuun.

 

Vuoden nuori taiteilija 2020 -näyttely koostuu neljästä valokuvasarjasta: Omatandangole (Namibia, 2016–18), Block (New York, 2014–15), A Bird In A Cage (Suomi, 2011–12), Encounters (Suomi, 2011–20) sekä uudesta, vuonna 2020 syntyneestä teoskokonaisuudesta.

Aapo Huhdan kuvissa tavanomaisen sanotaan muuttuvan taianomaiseksi.

Usein löydän itseni tekemästä kuvia, joissa tuttu muuttuu tuntemattomaksi, arkipäiväinen epätodelliseksi tai asiat näyttävät muuten vain omituisilta. Usein kuvissani ihminen on hukassa. Vaikka kaikki ympärillämme oleva on luonteeltaan kaoottista ja hajoavaa, on mahdollista luoda sellaisia valokuvia, jotka näyttävät sen kaiken kokonaisena ja ehjänä, hyvin toisenlaisena kuin todellisuus usein tuntuu olevan. Eikö se täydellinen hetki, jonka kamera vangitsi, ollutkin hetken totta – kuin saavuttamaton onni, joka aina katoaa yhtä nopeasti kuin on ilmestynytkin.

Huhta tunnetaan myös freelance-kuvaajana. Vuonna 2014 Huhta valittiin kuvatoimisto Magnum Photon alle 30-vuotiaiden lahjakkaiden valokuvaajien listalle. Hän on saanut Fotografiskan myöntämän Young Nordic Photographer of the Year 2015 -palkinnon ja hänet on valittu vuonna 2016 Joop Swart Masterclassiin, joka on World Press Photo Foundationin koulutusohjelma. Huhta on kuvannut mm. seuraaville lehdille: The Guardian/The Observer, Bloomberg Businessweek, Stern, The Washington Post, Financial Times, Die Zeit Magazine, Fotografia Magazine, APhotoEditor, Raymond, X, Suomen Kuvalehti, Image ja Helsingin Sanomat.

___________________________________________________________________________________________

Aapo Huhta on järjestyksessä 36. Vuoden nuori taiteilija. Huhta valmistui taiteen maisteriksi (valokuva) Aalto-yliopistosta 2015. Hän on opiskellut myös School of Visual Arts -taidekoulussa New Yorkissa 2014, Lahden Muotoilu ja taideinstituutissa 2009–12 ja Bezalel Academy of Arts and Design -korkeakoulussa Jerusalemissa 2012. Huhta valmistui Kasvatustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta 2009.

Valtakunnallinen Vuoden nuori taiteilija -tapahtuma syntyi vuonna 1984 Tampereen Nuorkauppakamarin aloitteesta. Tapahtuma toimii keskustelun herättäjänä ja nykytaiteen näkyvyyden edistäjänä. Palkinnolla pyritään tukemaan kansainvälisesti kiinnostavia alle 35-vuotiaita suomalaistaiteilijoita. Taidemuseon verkkosivuilta löytyy VNT-haastatteluvideoita ja lisätietoa VNT-tapahtumasta.

Kuva: Jari Kuusenaho

Tampereen taidemuseon etusivulle