Siirry sisältöön

Kanssaelämiä

Julkaistu 15.7.2020 12.13

Aika: 3.8.2020 – 28.8.2020
Paikka: Koilliskeskus

Tapahtumalaji: Näyttelyt
Järjestäjä: Tampereen kaupunginkirjasto

Hilkka Luosan maalauksia ja pienoisveistoksia Koilliskeskuksessa.

Luosan maalaus Kevään merkki.
 

Hilkka Luosan taidenäyttely "Kanssaelämiä" kurkistaa ihmisen ja muiden eläinten väliseen suhteeseen, mikä on mutkikas kudelma ihmisen kiintymystä,rakkautta, iloa, vihaa, pelkoa, hyväksikäyttöä, riippuen täysin siitä onko ihmisen tunteiden kohteena läheinen kotieläin,ruoaksi kasvatettava tuotantoeläin vai uhaksi koettu luonnoneläin.

Näyttelyn teoksissa painottuvat kaupunkilaisen kokemuspiiriin kuuluvat eläimet. Kaupungeissa elämme lähekkäin myös villimmän luonnon kanssa. Vaikka ihminen toiminnallaan ja maan valloituksellaan vaarantaa muiden eläinten olemassaolon, ihminen puhuu uhkasta ja vieraslajeista. Muiden eläinten kannalta katsottuna tilaa kahmiva ihminen on uhkaava vieraslaji.

Hilkka Luosan tekemisen taustalla on aina kipeä tuntemus ihmisen suhteettomasta ylivallasta muihin eläimiin nähden. Siitä huolimatta tämän näyttelyn sävy on keveä, optimistinenkin, sillä taiteilija haluaa muistuttaa, että on mahdollista löytää sopusointuinen, muita eläimiä ja luontoa kunnioittava elämäntapa, ja elää rakentavassa vuorovaikutuksessa muiden eläinten kanssa.

Elollisten suhde toisiinsa, eläinten kuudes massatuho, luonnon monimuotoisuuden katoaminen, ilmastonmuutos ja ihmisen vieraantuminen muista eläimistä ovat valtavia aiheita. Nämä dystopia-näkymät saavat tässä näyttelyssä olla hetken sivussa. Sen sijaan tässä näyttelyssä taiteilija haluaa pysäyttää katsojan muistamaan, että maapallo on muidenkin eläinten kuin ihmisen koti, ja että täällä pitää kaikilla olla tilaa ja mahdollisuus elää sellaista elämää mihin luonto on ne muovannut ja missä ne voivat toteuttaa lajityypillisiä tarpeitaan.