Hae
Valikko
a a

Taidemuseossa ollaan Kansan asialla ja Miälentiloissa

Julkaistu 20.11.2017 9.09

Aika: 18.11.2017 – 25.2.2018 0.00
Paikka: Tampereen taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 10 / 4 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseossa on avautunut kaksi uutta näyttelyä. Kahdessa ylemmässä kerroksessa museon Suomi 100 -näyttely Kansan asialla on tarttunut aiheeseen, joka reilusti toista sataa vuotta on saanut keskustelun leimahtamaan: taiteen ja taidemaailman ja kansan, tavallisen ihmisen suhteeseen. Pohjakerroksen Miälentilat-näyttelyssä kurkistetaan myyttisen taiteilijuuden ytimeen: mikä yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita? Taiteen tekemistä voi opiskella, mutta voiko taiteilijaksi syntyä? Onko ITE-taide mielentila?

 

Kansan asialla

Kansan asialla -näyttely esittelee hyvin monenlaisen kansan. Kansaa on ihailtu ja kauhisteltu, on ollut kaipuuta alkuperäiseen elämään luonnon ja kansanrunon maailmassa ja pelkoa raa’an, kapinoivan ja rodullisesti vaarallisen massan valtaan pääsystä. Kansa on ahkeroinut hartaana ja tyytyväisenä pellolla ja katekismuksen ääressä, kärsinyt nälkää ja kurjuutta, raahautunut iltahämärässä tehtaasta kotiin ja marssinut punalippujen johdolla vaatimaan oikeuksiaan. Sen värikkäät perinteiset asut ovat herättäneet kuvataiteilijoissa museaalista kiinnostusta ja originellit kansantyypit hyväntahtoista huvittuneisuutta. Kansa taisteli ja jälleenrakensi. 1970-luvulla sankarilliset työläiset ja tyhjenevän maaseudun ongelmat saivat runsaasti kuvaajia yhteiskunnalliseen kannanottoon inspiroituneista taiteilijoista. Kansa on läsnä myös nykytaiteessa, ihan niin kuin nykytodellisuudessakin. Värikäs kokonaisuus on esillä Taidemuseon kahdessa ylemmässä kerroksessa ja mukana on yli 180 teosta.

Miälentilat - ITE-taidetta ja hengenheimolaisia

Jo Taidemuseon edustalla tervehtii näyttävä veistosneito, jonka luoja Olli Räty asettuu tuotannollaan ITE-taiteen ja ammattilaisuuden välimaastoon. Rajalla oleminen ja ITE-taiteen monimuotoisuus onkin näyttelyn keskeinen teema. ITE-taide on aikalaiskansantaidetta. Se on tavallisten ihmisten epätavallisen omaperäistä taidetta. ITE-taide on menneiden vuosien aikana opittu yhdistämään maaseutuun ja miehiseen kätevyyden kulttuuriin. ITE-taide on kuitenkin saanut uusia, urbaaneita sävyjä. Myös naisten ja nuorempien tekijäpolvien luovuus on noussut aiempaa vahvemmin esille.

ITE-taiteessa materiaalit ja aiheet löytyvät usein taiteilijan omasta elinpiiristä. Myös tekniikan perusteet saattavat olla kotiopittuja tai peräisin ansiotyöstä. Tähän itseriittoisuuteen ja kokonaisvaltaiseen omien resurssien hyödyntämiseen viittaa taidemuodon nimikin: Itse Tehty Elämä eli ITE. ITE-taide ei ole pelkkä taidetyyli. Se on elämän asenne – miälentila. ITE-taiteesta saa lisätietoja osoitteesta itepirkanmaalla.net

Tampereen taidemuseon sivut


Jaa: