Siirry sisältöön

Laikun Studiossa: Tiina Lehikoinen

Julkaistu 23.7.2019 11.09

Aika: 3.8.2019 – 1.9.2019
Paikka: Kulttuuritalo Laikku

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Järjestäjä: Kulttuuritalo Laikku ja Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Kulttuuritalo Laikun Studion elokuun näyttelynä nähdään Tiina Lehikoisen vuosina 2017–2019 työstämä teoskokonaisuus Displacement – Siirtymiä. Taiteilija tarkastelee maalauksen keinoin traumojen ilmenemistä ruumiin tasolla, läsnäoloa sekä maalauksen materiaalisuutta. Ulkoisen ja sisäisen välinen jännite ilmenee teoksissa myös abstraktin ja esittävyyden välisenä jännitteenä. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Abstrakti maalaus, jossa naisen kasvot.
 

Tiina Lehikoisen näyttely Displacement – Siirtymiä on esillä Laikun Studiossa 3.8.1.9.2019.

Hän sanoi hiljaisuutta, sillä paikka mistä hän puhui, oli mykkä. Kohisi ja korahteli, hän koetti sisällyttää sanoihinsa tilan ja liikkeen, mutta jäi vain rytmi. Änkytys. Älähdys. Khora, rumiseva kohtu.

Lehikoinen kertoo näyttelystään:

"Näyttelyn maalaukset kuvaavat mielessä tapahtuvia nyrjähdyksiä ja niiden heijastumista ruumiiseen. Olen kiinnostunut olemassaolon katvealueista, affekteista ja katkoksista. Ranskalaisen fenomenologin Maurice Merleau-Pontyn mukaan ruumiillinen mieli –on yhtä kuin havaitseva mieli. Meillä ei ole pääsyä ruumiimme ulkopuolelle, ja ajattelukin on aina perustaltaan ruumiillista.

Pyrkimyksenäni on sisällyttää aktuaalinen kehollinen läsnäolo teoksiini. Maalaukset ilmentävät niitä välähdyksenomaisia hetkiä, kun jotain salattua tai tukahdettua on juuri työntymässä esiin. Ulkoisen ja sisäisen välinen jännite ilmenee töissä abstraktin ja esittävyyden välisenä jännitteenä sekä erilaisten tyylien sekoittumisena. Rujo maalausjälki korostaa lihallisuutta.

Useissa teoksissa kehoon koteloituneet traumat ja tuntemukset ovat kytköksissä sukupuoleen ja seksuaalisuuteen. Länsimaisessa kulttuurissa naisen ruumis on esineellistetty ja eliminoitu poissaolevaksi niin taiteen kuin filosofian kaanonissa. Haluan maalata tuon mykän ruumiillisuuden näkyviin.

Haluan kuulla torsoutettujen puheen."

Tiina Lehikoinen on Tampereella asuva kirjailija ja kuvataiteilija.


Näyttely avoinna:

3.8.–1.9.2019

ti–pe 9–21, la-su 10–18

Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4


Lisätietoja
Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 430 9642
sähköposti [email protected]

Kulttuuritalo Laikku