Siirry sisältöön

Laikun Galleriassa: Annukka Laine

Julkaistu 21.8.2019 13.54

Aika: 31.8.2019 – 22.9.2019
Paikka: Kulttuuritalo Laikku

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Järjestäjä: Kulttuuritalo Laikku ja Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Kulttuuritalo Laikun Gallerian syyskuun näyttelynä nähdään Annukka Laineen "Ennen ja jälkeen". Laineen tyyliin taidemaalarina ovat aikanaan vaikuttaneet mm. saksalainen Worpsweden taiteilijaryhmä sekä Rainer Maria Rilken ja Edith Södergranin tekstit. Myöhemmin Laine on keskittynyt intensiivisesti taidehistorian tutkimiseen ja keskiajan sakraaliin kuvataiteeseen. Laikun näyttelyssä on esillä Laineen teoksia ennen ja jälkeen milleniumin. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Öljyvärimaalaus silmästä, joka näkyy pitsikuvion akaa.
 

Annukka Laineen tie taidemaalariksi alkoi lapsuuden vierailuista Tampereen Tuomiokirkkoon ja sen taiteeseen tutustumisesta. Laine opiskeli Länsi-Saksassa, jossa hänen tyyliinsä vaikuttivat muun muassa saksalainen Worpsweden taiteilijaryhmä sekä Rainer Maria Rilken ja Edith Södergranin tekstit. Myöhemmin hän on keskittynyt intensiivisesti taidehistorian tutkimiseen ja keskiajan sakraaliin kuvataiteeseen.

Annukka Laineen näyttely "Ennen ja jälkeen" on esillä Laikun Galleriassa 31.8.22.9.2019.

Jokaisella meistä on kokemuksia, tilanteita, joista on muodostunut eräänlaisia vedenjakajia elämässämme. Näiden tapahtumien ja valintojen vaikutukset saattavat ulottua hyvinkin pitkälle. Maailma ja elämä eivät enää näytä eivätkä tunnu entiseltä. Mielessä saattaa toisinaan myös käydä kysymys: Entä jos..?

Silloin ENNEN:

Tieni taidemaalariksi alkoi lapsuuden yksinäisistä vierailuista Tampereen Tuomiokirkkoon ja sen kuviin tutustumisesta – ne olivat samalla ensimmäiset näkemäni oikeat maalaukset. Varhaisen äidin menetyksen ja lukion jälkeen matka jatkui taideopintoihin Länsi-Saksaan. Taidekoulun linja oli moderni, väriin ja abstraktioon keskittynyt – opiskelupaikan ympäristö kuitenkin idyllisen maalainen: lehmät ja hevoset laidunsivat kukkaniityillä onnellisina…

Pyörämatkan päässä sijaitsi myös Fischerhuden viehättävä taiteilijakylä. Siellä työskennelleet taidemaalarit Otto Modersohn ja hänen vaimonsa Paula Modersohn-Becker kuuluivat lähiseudulla edellisen vuosisadan vaihteessa vaikuttaneeseen Worpsweden taiteilijaryhmään. Tähän ryhmään kuului ajoittain, vaimonsa kuvanveistäjä Clara Westhoffin kautta, Auguste Rodinin yksityissihteerinäkin toiminut runoilija Rainer Maria Rilke.

Rilken ja Edith Södergranin tekstit sekä Worpsweden maalareiden runolliset, usein hieman melankoliset maisemat muistuttivat minua pohjoisesta kotimaastani. Suomeen palattuani aloin itsekin maalata maisemaa impressionistis-pointillisesti. Maisemien ohella syntyi sarja suurikokoisia sinisiä naisfiguureja – eräänlaisia omakuvia.

Milleniumin JÄLKEEN:

Elämän murrosten ja menetysten laukaisemana, sekä erään Suomen Taiteilijaseuran Ateljeetalossa Firenzen lähellä vietetyn talven aikana, ja sen jälkeen, alkoi intensiivinen taidehistoriaan ja keskiajan sakraaliin kuvataiteeseen keskittyminen.

Sen seurauksena on syntynyt alttarimaalauksia useisiin kirkkoihin sekä muun muassa Pyhät kuvat – Ikkunoita kirkkovuoteen -kirja (Kirjapaja 2012). Vuosien 2016–2018 aikana valmistuivat myös Jyväskylän Keltinmäen kirkkoon suunnittelemani uudet liturgiset tekstiilisarjat.


Taiteilija on paikalla Laikun Studiossa 7.9.–8.9.2019 klo 11–17 Konstrundan avoin ateljee -tapahtuman yhteydessä.


Näyttely avoinna:

31.8.–22.9.2019

ti–pe 9–21, la-su 10–18

Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4


Lisätietoja
Kulttuurituottaja
Karoliina Paappa
puhelin 044 430 9642
sähköposti [email protected]

Kulttuuritalo Laikku