Siirry sisältöön

Mitä mieleni tekee -valokuvanäyttely

Julkaistu 9.10.2020 10.30

Aika: 10.10.2020 10.00 – 1.11.2020 16.00
Paikka: Lielahden kartano

Tapahtumalaji: Näyttelyt
Järjestäjä: RARE Media, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut
Yhteystiedot: Orna Ben Lulu
[email protected]


Lielahden kartanon aulatilassa oleva näyttely käsittelee mielenterveyden stigmoja ja niiden vaikutuksia ihmisten välisiin suhteisiin. Valokuvaaja Silja Seppälä haluaa kysyä, kuinka paljon yhteiskunnalla on vastuuta tukea mielenterveytensä kanssa kamppailevia?

“40.1, F33.2, F61.0. Kysyttäessä yleensä vastaan, että olen hullu.

Lapsuudesta alkanut epämääräinen paha olo, pelot ja ulkopuolisuuden tunne on vienyt päihteisiin, suljetulle ja ongelmiin auktoriteettien ja yhteiskunnan kanssa. Kamasta tuli miellyttävämpi turta kuin mielialalääkkeistä. Kun ne samat sanat, äänet ja ajatukset kuulee tarpeeksi monta kertaa, alkaa niihin itsekin uskoa. Ilman exiä ja ystäviä olisin todella kusessa ja paskassa kunnossa. En tule koskaan parantumaan. Olen melko sinut sen kanssa. Kärsimys ei kirkasta, ei tule kruunua. Itselääkitsen oireita, on mukavampi sairastaa."

Mielenterveysongelmaiset ovat myös tottuneet siihen, kuinka usein joku puhuu heidän puolestaan: mielenterveysongelmia käsitellään valtamediassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten katseen läpi, kun mielenterveydestä puhutaan yhteydessä työkyvyttömyyteen ja verorahoihin. Uusliberalistisesta kansantaloudellisesta näkökulma kaikuu myös mielenterveyden kytköksissä työkyvyttömyyseläkkeisiin, rikollisuuteen ja asunnottomuuteen. Individualistinen länsimaalainen yhteiskunta ei helposti reflektoi rakenteitaan, vaan kuvailee mielenterveyttä mieluummin yksilön aivokemiallisena epätasapainona.

Avun vastaanottaminen on vaikeaa, koska stigma mielenterveysongelmaisia kohtaan on edelleen valtava. Usein fyysistä sairautta sairastava saa osakseen myötätuntoa suuremmissa määrin, kun taas monet psyykkisten sairauksien kanssa kamppailevat saavat osakseen edelleen arjessa kummastusta ja kiusaantuneisuutta, jopa kuittauksia mielenterveydenhäiriöistä ohimenevinä elämänvaiheina.

“Aloin pohtia, onko yksilön kokemusmaailmassa ja sosiaalisessa näkökulmassa kuilu. Meidän pitäisi tietää enemmän, miltä mielenterveysongelmaisen elämä tuntuu – ja miltä se näyttäytyy läheisen näkökulmassa ja sitemmin laajemmin yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Näen mielenterveysongelmien diskurssin purkamisen tapahtuvan parhaiten stigman purkamisen kautta. Haluan tuoda esille niiden äänen, keiden mieli on järkkynyt, mutta myös läheisen kokemuksen toisen sairastumisesta saadakseni esille yhteiskunnallista keskustelua. Kulttuurihistoriallisesti dokumentaarinen valokuva liitetään usein yhteiskunnallisten epäkohtien ja sosiaalisten ongelmien esilletuontiin, mutten ajattele poliittisuuden tuovan valokuville lisäarvoa: jokainen yksilö on yhteiskunnan rakenteiden, normien, valta-asetelmien ja asenteiden läpäisemä. Näiden näkyvä itsereflektointi tekee kuvistani ehkä näkyvämmin poliittista," kommentoi Seppälä.

Seppälä on helsinkiläinen valokuvaaja, joka opiskelee Tampereen yliopistossa kuvajournalismia. Kanditutkinnon hän on tehnyt sosiaalipsykologiasta. Seppälää kiinnostaa tällä hetkellä paljaus ja aitous, sekä halu tuoda niiden äänet yhteiskunnassa esille, joita valtamedian katse väistää.

Näyttely on tuotettu yhdessä RARE Median ja Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden kanssa.

Pääsymaksuton & ikärajaton näyttely on avoinna Lielahden kartanolla TI-SU klo 10-16, Tehdaskartanonkatu 38, Tampere.