Siirry sisältöön

Ilo kasvaa taiteesta ja kulttuurista

Julkaistu 30.8.2016 10.25
Tampereen kaupungin Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelma täyttää tänä vuonna jo kymmenen vuotta. Ensimmäisen täyden kympin kohdalla on aika muistella hieman menneitä. Tutustuin TAITE-toimintaan jo työskennellessäni Tampereen kaupungin lapsiasiamiehenä. Aloittaessani kaupungin lasten ja nuorten palvelujen tilaajapäällikkönä vuonna 2006 tuli luokseni eräs mies ideansa kanssa. Silloinen Sara Hildénin taidemuseon johtaja Timo Vuorikoski esitteli ajatuksiaan esi- ja alkuopetuksen parissa käynnistetyn kulttuurikasvatustoiminnan laajentamisesta koko kaupungin esi- ja perusopetuksen kattavaksi kulttuurikasvatusohjelmaksi.
Taidekaarelaiset Rupriikissa
Tamperelaisia ekaluokkalaisia tutustumassa Mediamuseo Rupriikkiin Taidekaaren vierailulla. Kuva: Saana Säilynoja

Timon ajatuksista ei voinut olla innostumatta, vaikka tuolloin kokonaisuus tuntui vielä kaukaiselta haaveelta. Timon ohella haluan tässä kohtaa nostaa esiin erityisesti Sanni Pöntisen vahvan panoksen Taidekaaren alkuun saattamisessa. Omaa ajatteluani vein eteenpäin myös yhteisissä keskusteluissa tilaajapäällikkökollegani Tuula Martikaisen sekä perusopetuksen opetuspäällikkö Veli-Matti Kanervan kanssa. Näiden henkilöiden kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen olin vakuuttunut, että meillä oli käsissä idea, jota ei vielä ollut toteutettu missään muualla Suomessa. Erityisen vaikutuksen itseeni teki mahdollisuus yhdistää taiteen ja kulttuuriin kokeminen ja tekeminen osaksi perusopetusta. Kaupunki oli samaan aikaan uudistamassa toimintamalliaan. Yhdistämällä lasten ja nuorten palvelut yhdeksi kokonaisuudeksi kaupungissa oli suorastaan tilaus uudenlaisten, perinteiset toimialarajat ylittävien ja asiakaslähtöisten avausten tekemiselle.

Taidekaaren tärkeyden ymmärsin myös sitä kautta, että se tarjoaisi jokaiselle tamperelaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuuden päästä tutustumaan taiteeseen ja kulttuuriin riippumatta omista lähtökohdista ja taustoista. Perusopetuksen näkökulmasta Taidekaari tarjosi uuden väylän tuoda ilmiöpohjaista oppimista osaksi koulujen arkea. Asia, joka muuten tänä syksynä käyttöönotetussa opetussuunnitelmassa on nostettu kaiken oppimisen keskiöön.

Taidekaari sai alkunsa lyhyiden projektien turvin aloitetusta toiminnasta, johon yhdistyi valtava määrä innostuneisuutta ja sitoutumista. Rahoitus on vuosien varrella ollut useita kertoja katkolla ja tarkasteltavana myös kaupungin oman taloudellisen tilanteen heikentymisen myötä. Taidekaarta toteuttavat toimijat ovat osoittaneet luovuutta näidenkin haasteiden edessä. Siitä iso kiitos kaikille toimijoille niin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluissa kuin varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessakin.

Taidekaarta on ollut ilo esitellä erilaisilla foorumeilla. Se on osaltaan toiminut yhtenä tekijänä Tampereen kulttuuribrändin vahvistamisessa. Taidekaarelle myönnetty Vuoden museopedagoginen teko -palkinto vuonna 2010 on ollut yksi osoitus työn merkittävyydestä valtakunnallisestikin. Tärkeintä on kuitenkin ollut lapsilta ja nuorilta saatu positiivinen palaute ja koettu ilo osallistumisesta Taidekaaren toimintaan. Uskon, että moni lapsi ja nuori on saanut tästä kipinän jatkaa taiteen ja kulttuurin kuluttajana, kokijana ja tekijänä myös vapaa-aikanaan.

Omasta puolestani haluan onnitella 10-vuotiasta Taidekaarta ja toivon, että te, Tampereen ja Taidekaaren tekijät sekä kaupungin sisällä että yhteistyökumppaneiden taholla, pidätte jatkossakin yllä saman innostuksen määrän, jolla Taidekaarta on viety eteenpäin kaikki nämä vuodet! Ilo kasvaa taiteesta ja kulttuurista.

Taru Kuosmanen
Johtaja, hyvinvointipalvelut
Tampereen kaupunki

Kirjoittaja Taidekaaren vierailevat kirjoittajat