Mitä tehdä, kun kriisi uhkaa rahatilannetta?

Tulojen äkillinen muutos aiheuttaa usein negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta, epävarmuutta ja häpeää. Rahahuolet voivat koskettaa ketä tahansa, eikä mutkikkaita raha-asioita kannata koskaan jäädä murehtimaan yksin. Apua on onneksi saatavilla.
Tärkeintä myös kriisitilanteessa on turvata asuminen, eli huolehtia ensimmäisenä asumiskulujen maksusta. Jos vuokranmaksun kanssa on ongelmia, on tärkeää ottaa mahdollisimman pian yhteys vuokranantajaan ja kertoa rehellisesti tilanteesta. Asumiskulujen lisäksi muita välttämättömiä menoja ovat pakolliset lääkkeet, ruoka ja puhelinlasku. Tulojen muuttuessa kannattaa kirjata tarkasti ylös tulot ja menot, jolloin voi laskea, kuinka paljon rahaa jää pakollisten menojen jälkeen muihin menoihin ja esimerkiksi velkojen lyhennyksiin.
Jos rahat eivät riitä laskuihin tai velkojen lyhennyksiin, on hyvä ottaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa yhteyttä laskuttajiin. Laskuttajien kanssa voi neuvotella maksusuunnitelmista tai maksuvapaista. Näin saa aikaa raha-asioiden järjestelylle ja tilanteen tasapainottamiselle. Vaikka rahatilanne tuntuisi epätoivoiselta, kannattaa välttää kustannuksiltaan kalliita pikavippejä, vaikka niitä onkin helposti saatavilla. Näiden lainojen korkeat kulut ja korot voivat johtaa lopulta siihen, että velkaa aletaan maksaa pois velalla ja syntyy velkakierre.
Jos tulot tippuvat esimerkiksi lomautuksen tai irtisanomisen vuoksi,
saattaa muodostua oikeus sosiaaliturvaetuuksiin. Ensisijainen etuus
lomautetulle tai työttömälle on työttömyysetuus, jota haetaan joko
omasta työttömyyskassasta tai Kelasta. Ennen etuuden hakemista tulee
ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluissa.
Myös yrittäjät ovat poikkeustilanteen aikana oikeutettuja Kelan työmarkkinatukeen, jos yritystulot ovat koronaviruskriisin vuoksi romahtaneet. Työttömyysetuuden lisäksi kannattaa tarkistaa, onko oikeutettu yleiseen asumistukeen ja Kelan perustoimeentulotukeen. Erityisiin menoihin on mahdollista hakea kunnasta täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.
Jos raha-asioiden selvittäminen yksin tuntuu raskaalta eikä ratkaisuja tunnu löytyvän, eri tahot tarjoavat tukea. Me ASTA-hankkeen työntekijät tarjoamme talousneuvolassa puhelinneuvontaa yhdessä talous- ja velkaneuvojien ja ulosottoviranomaisen kanssa. Lisäksi yhteyttä voi ottaa mm. sosiaalipalvelujen neuvontaan tai Ulkoinen linkkiseurakuntien diakoniatyöhön . Kysymys ei ole koskaan liian pieni tai suuri, ja palvelut on tarkoitettu kaikille tamperelaisille. Uskomme, että yhteistyöllä kriisin yli selvitään!
Kirjoittaja Aikuisten oikeesti -blogin kirjoittajat