Hae
Valikko
a a

Tervetuloa Tampereen vuosi 2018!

Julkaistu 29.12.2017 14.00
Vuosien aikana Tampere on kehittynyt Suomen monin tavoin vetovoimaiseksi kaupungiksi. Kosken varrelle aikanaan noussut kaupunki on saanut uusia piirteitä. Yhdessä tekemisen meininki ja rohkeus ovat kuitenkin säilyneet. Ne ovat meidän kilpailuvalttimme ydin. Niiden avulla olemme valmistelleet ja hyvin yksituumaisesti hyväksyneet Tampereen vuoden 2018 budjetin. Talouden tasapainottaminen haastaa meitä, mutta luottavaisin mielin ryhdymme etsimään keinoja päästä tavoitteeseen.
Keskustori talvella
 

Olemme tehneet yksituumaisesti valtuustokauden pormestariohjelman ja hyväksyneet sen pohjalta uuden vuoteen 2030 asti ulottuvan kaupungin strategian. Sen lähtökohtana on olla Sinulle paras. Tämä keskiössä teemme päätöksiä ja pyrimme tarjoamaan hyvän elämän aineksia.

Kulunut vuosi 2017 on ollut Tampereelle monien hienojen saavutuksien aikaa. Olemme laittaneet liikkeelle monia uusia kaupunkiamme rakentavia hankkeita. Kansi ja Areena -hanke saatiin päätöksiltään ja sopimuksiltaan tehtyä ja rakentaminen on alkanut näkyä jo ratapihalla.

Myös raitiotien ensimmäisen vaiheen rakentaminen on alkanut. Rakennustöiden etenemistä on ollut mielenkiintoista seurata ja niitä on tehty suurella sydämellä ilman yhtäkään tapaturmaa. Valmista kiskoa onkin syntynyt vuoden 2017 aikana yhden kilometrin verran aiotusta 15 kilometristä. Ensi vuonna raitiotien rakentaminen näkyy entistä enemmän, kun työt etenevät liikenteen solmukohtaan Tampereen keskustaan. Remonttiin menevät niin Hämeensilta kuin Hämeenkatukin, ja osa busseista siirtyy erikoisreiteille rakennustöiden ajaksi.

Raitiotie ja rakennustyöt tuovat Tampereelle myös uusia osaajia ja luovat työpaikkoja. Valtuustokauden ehdoton ykköstavoitteemme onkin parantaa Tampereen alueen työllisyyttä. Se on ehdottoman tärkeää, ei ainoastaan talouden näkökulmasta, vaan etenkin inhimillisyyden. Pirkanmaan alueella on käynnistetty työllisyyskokeilu ratkomaan työllistymisen haasteita. Työttömyys onkin vähentynyt selvästi näin kokeilun alkuvaiheessa. Vielä on toki tehtävää, ja meidän tavoitteemme onkin, että työllisyyskokeilua saataisiin jatkettua vuoteen 2020 asti, eli vuodella nykyisestä jaksosta. Tämän eteen teemme varmasti töitä ensi vuoden aikana.

Tampere on tänä vuonna vahvistanut mainettaan kulttuuri- ja urheilukaupunkina. Kaupunkimme moni urheilujoukkue on saavuttanut menestystä. Esimerkiksi Tapparan Suomen mestaruus, Classicin miesten ja naisten edustusjoukkueiden Suomen mestaruudet, Manse PP:n pesäpallon Suomen mestaruus ja Tampere Rugby Clubin naisten Suomen mestaruus ovat kovia osoituksia, että palloilulajien valtikka istuu vahvasti Tampereella. Lisäksi maailman ainoa muumimuseo on avattu Tampere-talossa. Kesällä avattu uusi museo on kerännyt hienon suosion alkutaipaleellaan jo noin seitsemänkymmentätuhatta kävijää.

Tulevana vuonna on odotettavissa lisää hienoja urheilun ja kulttuurin hetkiä. Alkuvuoden kulttuuritarjonnassa näkyvät kansalaissodan käänteet. Moni kaupunkimme teatteri tarjoaa uusia aihetta käsitteleviä kantaesityksiä. Vuoden 1918 näkyvät varmasti kaupungissa myös monin muin tavoin.

Tampere on esillä myös tasa-arvon kaupunkina. Tamperelaisten ideoima Suomen hallituksen ensimmäisen kansainvälisen tasa-avopalkinto on annettu Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Liittokansleri Merkelin valitsema palkintokohde julkistetaan Tampere-talossa korkean tason tasa-arvoseminaarin yhteydessä. Tampereella on vahva tasa-arvon sekä miesten ja naisten yhteisen yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja koulutuksen perinne aina tehdastyönajoista lähtien.

Keväällä selviää, miten jääkiekon Suomen mestaruuden kanssa käy. Kesällä kaupunki täyttyy upeista tapahtumista ja vierailijoista. Festivaalien ja konserttien lisäksi yleisurheilun nuorten MM-kilpailut mitellään Ratinassa ensi kesänä, kuten myös yleisurheilun Ruotsi-ottelukin. Pääsemme myös nauttimaan upeasta ja vertaansa vailla olevasta teatterikesästä. Kaiken tämän pohjalta onkin hyvä jatkaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi hakuvalmisteluja.

Vuosi 2017 on kuitenkin ollut ennen kaikkea itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuosi ja olemme tehneet siitä Tampereella erityisen upean. Suomi100Tampere -kampanjamme on saanut kiitosta, kuinka upeasti tamperelaiset toimijat ovat lähteneet tekemään juhlavuotta yhdessä. Juhlavuosi sai arvoisensa päätöksen, Suomi100-kansanjuhla keräsi itsenäisyyspäivänä Tampereen keskustaan ennätysyleisön lähes 40 000 juhlijaa.

Tehdään myös vuodesta 2018 yhdessä menestyksekäs Tampereen vuosi!

Kirjoittaja Pormestari Lauri Lyly


Jaa: