Siirry sisältöön

Poikkeuksellista aikaa

Julkaistu 24.4.2020 11.03
Tällä viikolla blogissa kuullaan kuulumisia Puuwillasta.
Puuwilla kuvattuna takapihalta.
 

Korona-aika on muuttanut meilläkin arkea. Fyysinen läheisyys on tärkeää, mutta nyt sitä joudutaan välillä välttämään. Olisittepa nähneet asukkaiden ilmeet, kun puimme maskit ensimmäistä kertaa kasvoillemme. Ensialkuun asukkaat nauroivat ja pitivät meitä aivan hassuina. Kohta alkoi ihmettely. Suuri osa asiakkaittemme vuorovaikutuksesta perustuu kasvojen ilmeisiin ja maskin takaa ei ilmeitämme näe. Mutta me ohjaajat osaamme empaattisina ihmisinä kommunikoida asukkaiden kanssa muillakin keinoin. Nyt toimitaan mm. puheella, katseella, eleillä ja äänensävyillä. Hoitotoimenpiteissä tietenkin ollaan kontaktissa ja voihan olla, että suihkuttaminen, pukeminen, hiusten harjaaminen tai hampaiden pesu kestää tätä nykyä tavallista kauemmin. Puuwillan asukkaat tottuivat näihin uusiin systeemeihin nopeasti ja tästä syystä me ohjaajat olemme häpeilemättä ylpeitä ja tyytyväisiä.

Puuwillaan, niin kuin muihinkin koteihin, olemme saaneet vahvuuteen päivätoiminnan ohjaajia. Asukkaille saapui siis päiväaikainen toiminta kotiin. Yhteistyö heidän kanssaan on ollut todella voimauttavaa ja positiivista myös meille, puhumattakaan asukkaista. Meillä on aivan huikean ammattitaitoiset ihmiset toteuttamassa arkipäivisin samaa työtä, mitä he ennen koronaa tekivät omissa päivätoiminnan yksiköissään. Ohjaajat käyvät ulkoilemassa pienryhmien kanssa, he askartelevat, musisoivat, pelaavat, opiskelevat, jumppaavat, osallistuvat mm. Wärjäämön tietovisoihin, Jarmo Skönin draamaryhmiin, Vimmartin yhteislauluihin ym. etäyhteyksillä tarjottaviin palveluihin. Onneksi talossa on Yeti, valtavan isolla näytöllä varustettu tabletti, jonka avulla onnistuvat nämä toiminnot koko porukan kanssa. Jos meillä ei olisi Yetiä, emme voisi millään tavoin yhdessä osallistua näihin etäpalveluihin. Puuwillan asukkaat ottavat kaiken ilon irti vallitsevasta tilanteesta ja uusista ohjaajista.

Asukkaat jumppaavat sisällä.
Nainen pelaa Yetitabletilla.

Puuwillassa pidämme näinä poikkeusaikoina rutiineista kiinni. Työaika on työaikaa, kotipäivinä tehdään kotipäivän hommat, viikonloppuina hölläillään ja juhlapäivinä juhlitaan rankasti! Näin luomme turvallisuuden tunteen taloon ja asukkaat osaavat ottaa tilanteen rauhallisesti ja positiivisesti. Asukkaat ovatkin näiden viikkojen aikana ottaneet enemmän kontaktia tovereihinsa, koska arkikiireet ovat nyt tauolla. Päivätoimintoihin lähdöt ja tulot, kerhot ym. taksiralli on hiljentynyt. On aikaa pelailla yhdessä esim. Fortunaa tai muistipelejä tai olla vaan ja jutella. Tästä ajasta otetaan irti ne asiat, mitä muutkin ottavat - kotoillaan, pidetään toisistamme huolta ja välillä hassutellaan.

Kaksi naista istuu sohvalla.
Nainen esittelee suklaamunaa.

Porukalla teimme eteiseen oman ratikkapysäkin. Ja siitä tulikin hieno.

Asukkaat ratikkapysäkillä.

Puuwillaorkesterilla on taas uusi musavideo tulossa! Talossa harjoitellaan kiivaasti erittäin keväistä kappaletta, jota emme vielä paljasta teille. Vihjeenä voisi sanoa sen, että kappale on ensimmäisenä koko maailmassa lieriölle taltioitu biisi. Hovistudioisäntämme ja säestäjämme Jyrki Miettinen teki jo hienot pohjat ja niiden päälle nyt lauletaan sekä kuvataan. Mahtava projekti taas tulossa!

Harmittavaa on tietysti se, että läheiset eivät saa tulla tapaamaan asukkaita. Onneksi elämme nykyaikaa ja asukkaat voivat tavata puhelimella ja videoyhteyksillä rakkaitaan. Ikävä on kova molemmin puolin, mutta kyllä tämä aikanaan loppuu ja sitten taas tavataan!

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat