Siirry sisältöön

Vihdoin keikalle!

Julkaistu 10.9.2021 14.48
”Puuwillaorkesteri on kehitysvammaisten bändi, joka koostuu Tamperelaisen Puuwilla-kodin asukkaista. Bänditoiminta on lisännyt ja parantanut talon asukkaiden yhteishenkeä, sekä antanut itseluottamusta ja rohkeutta tulla esiin. Monen kohdalla laulaminen on lisäksi selkeyttänyt puhetta ja tuonut esiintymisvarmuutta.” Näin hienosti meidät esiteltiin maailmalle ja vihdoin pääsimme keikalle Pakkahuoneelle ACCAC:n (Esteetön taide ja kulttuuri ry) kutsumana.
Puuwilla-orkesteri soittamassa lavalla valokeilojen kanssa.
 

Puuwillaorkesteri on ollut aikaisemminkin esiintymässä ACCAC:n järjestämillä festareilla. Nyt kansainvälinen ACCAC Kulttuuri 2.0 festivaali järjestettiin virtuaalisesti ja osa tapahtumasta toteutettiin Pakkahuoneella. Tapahtuma sisälsi hienoa ja koskettavaa ohjelmaa; musiikkia, tanssia, elokuvaa, Special eSports-kisaa, taidenäyttelyitä, sekä seminaareja kaikille ja saavutettavasti ympäri maailmaa. Teemana oli yhdenvertaisuus ja tapahtumaa siivitti Tampereen pyrkimys tulla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi v. 2026 haussa. Hankkeen tavoitteena oli parantaa asukkaiden hyvinvointia, elämänlaatua sekä yhdenvertaisuutta kulttuurin avulla. Ja Puuwillaorkesteri ylpeänä sai olla mukana tässä tapahtumassa.

Pakkahuoneella toteutettu keikka striimattiin maailmanlaajuisesti. Olimme heti avajaispuheen jälkeen vuorossa. Esitimme 20 minuutin ohjelmiston, johon kuului sekä meneviä että koskettavia kappaleita. Bändin "outfit" oli erinomaisen värikäs ja positiivinen (kuten aina) ja artistit esiintyivät täysillä. Mukana olivat Marianne (laulu), Sanna (tukiviittomat), Mia (marakassi), Kati (tanssi ja laulu), Joni (narubasso ja laulu), Keijo (rummut), Kata (rumpalin avustus ja laulu), Taina (kulkunen ja laulu) ja Jari (laulu). Taustavoimina olivat mukaan tulleet vapaaehtoiset muusikot; Heikki Venehsalo (harmonikka), Jyrki Miettinen (kitara) ja Jari Hiltunen (basso). Bändin vetäjänä toimii Puuwillan ohjaaja Ritva Venehsalo.

Keikka onnistui täydellisesti ja tapahtuma oli järjestetty koronaturvallisesti. Kaiken lisäksi bäkkäritarjoilu oli huikean hyvä, joten hyvin viihdyttiin myös odotusaika. Bändiläisiä kohdeltiin sekä odotusajalla, että lavalla kuin maailmantähtiä! Mikrofonit ja äänentoisto sekä kuvaus oli ammattitasoa. Todella harmi, että tapahtumaa ei tallennettu mihinkään. Kuvia ja yksi näytöltä kuvattu kappale kyllä löytyy omilta sivuiltamme. Saa katsoa!

Tällaisen keikan järjestelyyn menee aikaa ja valmistelut täytyy aloittaa hyvissä ajoin. Harjoitukset alkavat ja yhdessä bändin kanssa sovitaan esitettävät biisit. Täytyy myös sopia avustavien muusikkojen osallistuminen. Syvä kumarrus näille muusikkotovereille (Jyrki, Jari, Heikki), jotka tulevat mukaan vapaaehtoistyöhön meidän riemuksemme. Tämän jälkeen yhdessä mietimme ketkä bändiläisistä keikalle lähtevät, välillä toiset pitävät taukoa. Suuren taustatyön ja järjestelyiden myötä keikkapäivänä kaiken pitäisi olla kunnossa mutta melko varmasti jotain jännää aina tapahtuu. Tällä kertaa kyydit olivat myöhässä ja loppujen lopuksi pari bändiläistä ei sopinutkaan taksiin. Siinä sitä jännitettiin, että ehditäänkö mukaan. Tälläkin kertaa ehdittiin!

Puuwillassa musiikki ja bändi on talon asukkaiden oma tärkeä juttu ja koko työyhteisö mahdollistaa musiikkitoiminnan omalla positiivisella suhtautumisellaan ja taustatyöllään. Pieni osa tästä työmäärästä näkyy lavalla. Taustalla häärii joukko avustavia henkilöitä. Puuwilla-kodissa asuu 14 musiikkia rakastavaa asukasta ja orkesteritoiminta ei olisi mahdollista ilman koko työyhteisön tukea ja apua.

Lähikuva Puuwillaorkesterin esiintymisestä Pakkahuoneella. Orkesterin jäseniä esiintymislavalla.

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat