Siirry sisältöön

Eläinavusteinen toiminta Tuomikalliolla

Julkaistu 20.9.2017 13.01
Eläinavusteinen toiminta tuo uusia ulottuvuuksia työskentelyyn toimintakeskuksessa. Pelkkä eläimen läsnäolo tuo iloa ja hyvinvointia. Koiran ollessa mukana ryhmätoiminnassa asiakas saa aitoa ja tasavertaista kohtaamista, läheisyyttä, välittämisen tunnetta sekä sanatonta vuorovaikutusta. Myös koiran hyvinvointi ja turvallisuus huomioidaan.

Tuomikalliolla harjoitellaan mm. koiran kohtaamista, ulkoilutusta, palkitsemista makupaloin sekä leikittämistä eri keinoin. Keskustelemme koiraan liittyvistä asioista, kuten esimerkiksi mitä sen hoitaminen vaatii, miten koira käyttäytyy, miten se ilmaisee itseään. Koiran kanssa asiakkaat pääsevät ottamaan hoitajan roolia, mikä vahvistaa heidän itsetuntoaan. Koiran mukana olo on aina asiakaslähtöistä ja ryhmään valikoituvat halukkaat henkilöt. Pyrimme vaihtamaan ryhmäläisiä ajoittain, jotta kaikki halukkaat pääsevät mukaan.

Valokuva: Kiki-koira
Eläinryhmän koirat Kiki...
Valokuva: Jasu-koira
...Jasu...
Valokuva: Nuppu-koira
...ja Nuppu.

Tuomikalliolla käy myös kaverikoiria, jolloin asiakkaat saavat tavata koiria; silitellä ja jutustella. Meillä on huomioitu, että kaikki eivät suinkaan välitä koirista ja jotkut voivat niitä myös pelätä. Siksi koiran tapaamiset ja ryhmät on sijoitettu huoneeseen, missä koiran ja asiakkaiden on mukava olla yhdessä rajatusti ja valvotusti sekä huonetta on helppo pitää puhtaana. Koirat tuovat paljon iloa Tuomikalliolle ja ne ovat osa arkeamme. Joskus koirilla on rooli myös projekteissamme. Sirkus-videota tehdessä Velmu-koiralla oli merkittävä rooli Leijonankesytyksessä. Pekka ja Pätkä -videossa esiintyi lihapullavaras Essi.

Valokuva: Taika-koira
Kaverikoirat Taika...
Valokuva: Velmu-koira
...Velmu...
Valokuva: Essi-koira
...Essi...
Valokuva: Renttu-koira
...ja Renttu.

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat