Siirry sisältöön

Saitko jo viikon kulttuuriannoksen?

Julkaistu 19.10.2017 9.53
Mielenterveys- ja päihdepalveluissa kokeillaan tänä vuonna erilaisia kulttuurimuotoja potilaiden hoidon ja hyvinvoinnin edistämisen välineenä.
Valokuva: Taidetta Sarviksella.
 

Pirkanmaa otti ensimmäisenä Suomessa käyttöön suosituksen, jossa jokaiselle ihmiselle suositellaan taiteeseen ja kulttuuriin osallistumista vähintään 100 minuutin ajan viikossa. Suositus kokee kaikenikäisiä ihmisiä. Viikkoannos voi koostua sekä taiteesta nauttimisesta kokijana että osallistumista taide- ja kulttuuritoimintaan tekijänä.

Suositus sisältyy kulttuurihyvinvointisuunnitelmaan, jonka tavoitteena on mahdollistaa kulttuuristen oikeuksien toteutuminen kaikille pirkanmaalaisille, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja sekä luoda yhteistyötä toimialarajojen yli.

Taiteen ja kulttuurin vaikutuksista on runsaasti tutkimustietoa. Musiikin on todettu mm. vähentävän leikkauksen jälkeisen kipulääkityksen tarvetta. Mielenterveyspalveluissa taiteilla on positiivinen vaikutus potilaiden itseilmiasun keinoihin, viestintätaitoihin ja sitä kautta perhesiteiden ja itsetunnon vahvistamiseen. Osallistuminen kulttuuriharrastuksiin lisää yhteisöllisyyttä ja sallivuutta sekä vähentää yksinäisyyttä.

Mielenterveys- ja päihdepalveluissa kokeillaan tänä vuonna erilaisia kulttuurimuotoja potilaiden hoidon ja hyvinvoinnin edistämisen välineenä. Psykiatria- ja päihdekeskuksessa Sarviksella käynnistettiin taidenäyttelytoimintaa. Näyttelyissä on tarkoitus esitellä pääasiassa kuvataidetta ja valokuvausta. Taiteilijat voivat olla ammattitaiteilijoita, mutta myös harrastelijoilla on mahdollisuus tuoda töitään esille.

Valokuva: Taideteos Sarviksella.

Taidenäyttelytoiminnan käynnistämisellä halutaan juhlistaa Suomi 100 -vuotta. Lisäksi tavoitteena on vähentää mielenterveysongelmiin liittyviä ennakkoluuloja sekä tarjota taide-elämyksiä poliklinikalla asioiville potilaille ja heidän läheisilleen. Ensimmäisenä on esillä hämeenkyröläisen taiteilijan Marjaleena Erkkilän töitä. Näyttely on kaikille avoin ja siihen voi tutustua joulukuun alkuun saakka Psykiatria- ja päihdekeskuksen aukioloaikoina arkisin klo 8.00–15.30 osoitteessa Hatanpäänkatu 3 B, 2. krs.

Taidenäyttelyiden lisäksi kokeilemme kulttuuritoimintaa osana nuorten aikuisten hoitoa. Musiikkia, kuvataidetta ja kirjallisuutta on jo pitkään käytetty osana psykiatrista hoitoa. Kulttuuri ankkurina sosiaali- ja terveyspalveluissa -hankkeessa on mahdollisuus kokeilla myös vähemmän käytettyjä kulttuuritoimintoja. Syksyn aikana toteutetaan työpajoja, joissa nuoret pääsevät kokeilemaan mm. sirkusta, teatteria ja tanssia. Toiveiden pohjalta järjestetään kulttuuritoiminnan ryhmiä keväällä 2018. Ryhmillä pyritään tukemaan osallistujien toimintakykyä sekä tarjoamaan mahdollisuuksia osallisuuteen ja vuorovaikutukseen toisten nuorten kanssa.

Entäs oma kulttuuriannokseni? Tällä viikolla se oli Musta sydän -näytelmä Tampereen teatterissa. Näytöksen jälkeen olin virkistynyt ja irti arjen asioista. Suosittelen.

Avaamalla alla olevan linkin pääset tutustumaan Pirkanmaan alueelliseen kulttuurihyvinvointisuunnitelmaan.

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:
Johtava psykologi
Eija Stengård
sähköposti

Kirjoittaja Mielen liikettä -blogin kirjoittajat