Siirry sisältöön

Puhutaan rahasta!

Julkaistu 12.8.2019 10.05
Raha-asiat ja oman talouden suunnittelu aiheuttavat meistä useimmille päänvaivaa jossain vaiheessa elämää, tulotasosta riippumatta. Jos oma taloustilanne on tällä hetkellä vakaa, vähintään lähipiirissä on yleensä joku, jolla on vaikeuksia saada rahat riittämään.
Raha-asiat aiheuttavat päänvaivaa useimmille ihmisille jossain elämänvaiheessa.
 

Talouspulmat vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin eri tavoin: huoli rahan riittämisestä voi vetää mielen maahan ja velkataakka aiheuttaa unettomia öitä. Tulojen ja menojen epätasapainon taustalla on usein pienituloisuutta tai elämän yllättäviä tapahtumia. Esimerkiksi työttömäksi jääminen, sairastuminen tai avioero voi suistaa taloudellisen tilanteen raiteiltaan nopeastikin, jos säästöjä ei ole.

Useimmiten velkaantuminen on monen tekijän summa, vaikka siitä saattaa helposti ajautua syyttämään itseään. Tunne epäonnistumisesta aiheuttaa häpeää, mikä saa ihmisen helposti vaikenemaan. Elämme vahvassa itse pärjäämisen kulttuurissa, missä raha-asioista puhutaan mahdollisimman vähän - varsinkaan niihin liittyvistä pulmista ei mielellään kerrota muille. Toisaalta aiheen puheeksi ottaminen voi tuntua tungettelevalta, jos läheisen taloudellisesta tilanteesta herää huolta. Harmillisen usein taloudellinen ahdinko ehtiikin syventyä vaikeaksi ja aiheuttaa ongelmia myös muilla elämän osa-alueilla, ennen kuin apua päädytään hakemaan.

Työskentelen Tampereen ASTA-hankkeessa työparini sosiaalityöntekijä Minna Hautalan kanssa. Kyse on valtakunnallisesta hankkeesta, jossa Tampereen aikuissosiaalityö on mukana. Hankkeessa tavoitteena on vuokra-asukkaiden velkaantumisen ehkäiseminen. Kun vuokran maksu ei vaarannu, tulee turvatuksi se kaikkein tärkein - asuminen. Kehitämme ja kokeilemme erilaisia toimintamalleja, joiden avulla velkaantumista voi ehkäistä ennalta ja jo muodostuneen velkakierteen pysäyttää. Toteutamme esimerkiksi yksilötyöskentelyä ja ryhmätoimintaa sekä järjestämme koulutuksia. Kierrämme alueellisesti esimerkiksi hyvinvointikeskuksissa: tarjoamme kahvit ja rohkaisemme puhumaan rahasta.

Kannustamme työntekijöitä ottamaan raha-asiat puheeksi rohkeammin entistä useammissa palveluissa - taloudelliset murheet heikentävät jaksamista ja vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti. Hallinnan tunne omissa raha-asioissa voi olla ratkaiseva tekijä helpottamaan esimerkiksi parisuhdesolmuja tai stressiä, jonka tiedetään pahentavan erilaisten sairauksien oireita. Taloudenhallintaa on mahdollista vahvistaa ja velkojen järjestelemiseksi on olemassa erilaisia keinoja - eikä vaihtoehtoja tarvitse pohtia yksin. Neuvoja voi kysyä esimerkiksi meiltä ASTA-hankkeesta (vuoden 2020 loppuun asti), lisäksi yhteyttä voi ottaa Ulkoinen linkkitalous- ja velkaneuvontaan tai Ulkoinen linkkiTakuu-Säätiön palveluihin, esimerkiksi Velkalinjalle.

Velkaantumisesta puhutaan usein mediassa kauhistelevasti uhkakuvien kautta, mikä on omiaan lisäämään velkaongelmista kärsivän häpeän tunnetta. Näiden tilalle kaipaisimme myönteisempiä esimerkkejä, kuten selviytymistarinoita - niitäkin on paljon. ASTA-hankkeessa pidämme tärkeänä, että eriasteisia talouspulmia lähestytään syyllistämättä, ratkaisukeskeisesti ja yksilöllisesti. Uskomme, että aina on jotain tehtävissä, riippumatta siitä kuinka vaikeaksi velkatilanne on muodostunut.

Järjestämme syksyllä Tipotien sosiaali- ja terveysasemalla Talousneuvolan, jonne voit tulla tapaamaan työntekijää ilman aikavarausta - pienen tai suuren talouskysymyksen kanssa. Etsitään ratkaisuja yhdessä! Talousneuvola palvelee seuraavasti: perjantaisin 4.10., 11.10, 18.10., 25.10. ja 1.11. klo 10 - 14 sekä torstaisin 7.11., 14.11., 21.11. ja 28.11. klo 10 - 14.

Tekstin on kirjoittanut ASTA-hankkeen työntekijä:
Sosiaaliohjaaja
Sanna Vartio
puhelin 044 486 3710
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Aikuisten oikeesti -blogin kirjoittajat