Siirry sisältöön

Hallinnon terveiset

Julkaistu 8.9.2017 13.09
Meidän stoori -blogissa on keväästä lähtien seurattu kehitysvammaisten avopalvelujen (jatkossa lyhyemmin kevap) asumis- sekä työ- ja päivätoimintayksiköiden arkea. Jokainen yksikkö on päässyt kertaalleen esille, jotkut jo kahdesti. Vaikka blogin pääpaino onkin nimenomaan yksiköiden arjessa, niin lienee paikallaan kertoa hieman enemmän kevapista sekä esitellä hallintotiimi.
Valokuva: Sarvis

Kevapin tehtävänä on tukea kehitysvammaisten itsenäistä ja omaehtoista selviytymistä. Tämä tapahtuu tarjoamalla heille asumispalveluja sekä työ- ja päivätoimintaa. Asumispalveluja on tarjolla kaiken tasoisille asiakkaille, aina ympärivuorokautista tukea tarvitsevista vain muutaman kerran kuukaudessa tukea tarvitseviin. Kevapiin kuuluu seitsemän asumispalvelujen yksikköä, jotka ovat Hälläpyörän koti, Kaarilan ryhmäkoti, Korven koti, Puuwilla, Rantaraittikodit, Metsämansikkakoti ja Vuorenkilpi sekä Orivedellä toimiva Niemen tupa.

Valokuva: asiakkaan tekemä taulu 2
Sarviksella työhuoneita koristavat asiakkaiden tekemät taideteokset.

Työtoiminta on kehitysvammaisille ihmisille tarkoitettua työnluonteista toimintaa toimintakeskuksissa. Työtoiminnassa kehitysvammaiset ihmiset selviytyvät päivätoiminta-asiakkaita itsenäisemmin heille järjestetystä toiminnasta. Työtoiminnan perinteisiä töitä ovat erilaiset alihankintatyöt ja työtoiminnasta voidaan maksaa eläkkeen lisäksi työosuusrahaa. Osa työtoiminnan asiakkaista on myös tuetusti palkkatöissä. Päivätoiminnan asiakkaat ovat sosiaalista, psyykkistä ja/tai fyysistä tukea tarvitsevia aikuisia. Päivätoiminta on asiakkaan toimintakyvyn mukaan suunniteltua kuntoutuksellista ja virikkeellistä toimintaa kehitysvammahuollon yksiköissä. Työ- ja päivätoiminnan yksiköitä on neljä, Pappilanpuiston ja Tuomikallion päivätoimintayksiköt, Nuutisaran toimintakeskus, Taideverstas Wärjäämö sekä toimintakeskus Lupiini Orivedellä.

Valokuva: asiakkaan tekemä taideteos

Hallintotiimi pitää majaansa Hatanpäällä Sarviksella, vanhoissa muovitehtaan tiloissa, Arboretumin vieressä. Toisella puolella on vedenpuhdistuslaitos. Töihin ei ole siis aina niin mukava tulla. Osalla tiimistä on järvinäköala Ratinaan päin, kyllä kelpaa. Toiset eivät ole niin onnekkaita, heillä on näköalana parkkipaikka ja roskis. Tehtävämme on olla tukitoimina yksiköiden toiminnalle ja täten mahdollistaa yksiköiden työ. Hallintotiimin arkeen kuuluu paljon, noh, hallinnollisia asioita. Nykyisyyden seurantaa, tulevan suunnittelua, laskutusta, tilastoja jne. Tiimiin kuuluvat palvelupäällikkö, suunnittelija, palvelusihteeri sekä työsuojeluvaltuutettu. Palvelupäällikkö toimii koko kevapin esimiehenä. Suunnittelija suunnittelee…jotain. Paljon kaikenlaista maan ja taivaan väliltä. Palvelusihteeri hoitaa toimistoasioita, mm. laskutuksen ja tekee työsopimukset. Työsuojeluvaltuutettu vastaa henkilöstön työsuojeluasioista. Tällä porukalla hommat luistaa mukavasti.

Valokuva: asiakkaan tekemä taulu 1

Mukavaa syksyä kaikille lukijoille!

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat