Siirry sisältöön

Kulttuuria kulttuuria, mitä ihmeen kulttuuria?!

Julkaistu 7.11.2019 15.45
”Kulttuuri on rikkautta jota pitää arvostaa omana itsenään.”
”Teatteri nyt ainakin tulee mieleen. Onhan se tärkeetä.”
”Sitä on vähän vaikee ajatella. Kulttuuriin liittyy jotain hyvää ja kivaa.”
”Kulttuuri on eri uskontoja ja erilaisia asioita, jokainen niistä on merkityksellinen.”
”En minä tiedä. Nyt mää en kyllä oikein ymmärrä mitä sää siinä höpötät. Sun jutut menee ihan levottomiksi!”
Valokuva: valotaideteos Tampella-rakennuksen seinällä.
 

Tampereen ja Pirkanmaan hakuprojekti Euroopan kulttuuripääkaupungiksi herätteli meitä tuetun asumisen ohjaajia keskustelemaan kulttuurista asiakkaidemme kanssa. Pohdiskelimme yhdessä mitä se kulttuuri oikein on, ja mitä siitä tulee ensimmäisenä mieleen.

Erään asiakkaan ensimmäinen ajatus oli että "taidekulttuurista en osaa sanoa kyllä mitään, kun en ymmärrä siitä mitään!" Asiakas koki, että musiikki ja urheilu ovat ymmärrettävämpiä. Musiikin asiakas koki herättävän enemmän ajatuksia, koska siihen pystyy eläytymään.

Toisen asiakkaan mieleen tuli, että kulttuuri voi olla museo tai näyttely. Hän koki myös nähtävyydet kulttuuriksi. Asiakas pohdiskeli, että kulttuurin voi kokea myös kuuluvan osaksi omaa elämää. Esimerkiksi asiakas kertoi, että on kiva käydä silloin tällöin vaikkapa taidenäyttelyssä.

Keskustelu kulttuurista innosti erään asiakkaan muistelemaan isänsä syntymäpäiviä vuosien takaa. Juhlat oli vietetty jossain juhlapaikassa, jonka yläkertaan oli päässyt pieniä portaita pitkin. Isä oli kuulemma sanonut että "mee käymään siellä poikien kanssa mutta älä ota liikaa". Asiakas kertoi menneensä yläkertaan kaverinsa kanssa, ja kertoi, että kyllähän siinä kuitenkin tuli vähän juotua...Yläkerrassa oli ollut vanhoja tavaroita, joita oli saanut katsella. Sieltä oli kuulemma löytynyt mm. turkkurin vaatteita, vanhoja huonekaluja sekä vanhoja leikkiautoja.

Yksi asiakkaista koki kulttuurin merkitsevän erilaisia ihmisiä. Hänen mukaansa kulttuuri tekee sen, että on hyviäkin asioita tässä maailmassa. Asiakas koki merkitykselliseksi itselleen, että tutustuu eri kulttuureihin, koska ne kiinnostavat.

Eräälle asiakkaalle kulttuuri herätti runsaasti ajatuksia siitä, mitä kulttuuri voi olla:
- Kulttuuri on sitä, että voi käydä paikan päällä Itä- tai Länsi-Suomessa katsomassa jääkiekkoa tai jalkapalloa.
- Kulttuuri on myös sitä, että voi harrastaa omia juttujaan täällä Tampereella, esim. käydä elokuvissa tai taidenäyttelyssä.
- Kulttuuri on kaveritoimintaa.
- Kulttuuria voi harrastaa myös kotona tietokoneen kautta ja nauttia Pepsi Maxia.
- Voi mennä lomalle ulkomaille. Ulkomailla tutustuu paikalliseen kulttuuriin, esim. ruokakulttuuriin.
- Myös musiikki on kulttuuria ja sitä voi kuunnella esim. eri radiokanavilta.

Kun tähän vuodenaikaan katselee maisemia, tuntuu että myös luonto innostuu luomaan omaa kulttuuriaan ympärillemme. Luonnon tarjoaman väriloiston keskellä voit sinäkin hetkeksi pysähtyä miettimään, että mitä se kulttuuri nyt sitten oikein tarkoittaa, ja mitä se sinulle on?

Valokuva: syksyinen maisema.

Kulttuurintäyteistä loppuvuotta jokaiselle!

T: Kehitysvammaisten tuettu asuminen

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat