Siirry sisältöön

Elämän pieniä iloja

Julkaistu 7.8.2020 9.39
Poikkeavat olosuhteet maailmalla ovat vaikuttaneet myös kehitysvammaisten tuetun asumisen asiakkaiden arkeen. Lomaa on tänä vuonna ollut monella yllin kyllin, joidenkin mielestä jopa liikaakin. Lähes kaikki harrastustoiminnat ovat olleet tauolla, suurin osa kivoista kesämenoista peruuntui, ja osalle elämä on tuntunut aika ajoin melko tylsältä ja yksinäiseltä. Tilanteesta huolimatta asiakkaamme ovat olleet kuitenkin ihailtavan positiivisia ja iloisia.

Sen sijaan, että olisimme jääneet murehtimaan menetettyä, päätimme kuluneen kesän aikana pohtia asiakkaidemme kanssa, mitä kaikkea kivaa elämästä vielä löytyy. Pohdiskelimme yhdessä mikä elämässä on hyvin, mistä asioista elämässä nauttii, ja mitkä asiat puolestaan saavat tuntemaan itsensä onnelliseksi.

Elämän hyviä asioita pohdittaessa osa koki, että elämässä on oikeastaan kaikki hyvin. Aika hienoa, eikö? Monille työ, terveys ja ihmissuhteet olivat mainitsemisen arvoisia asioita. Yksi asiakkaistamme kertoi, että elämässä on kaikki silloin hyvin, kun on rauha sydämessä. Toinen asiakkaistamme puolestaan antoi hyvän vinkin sanomalla "elämässä on kaikki hyvin, kun on enemmän positiivisia ajatuksia mielessä kuin negatiivisia".

Tarralapuilla vastauksia kysymykseen
Kolmas vastaus kysymykseen

Moni mainitsi nauttivansa ihan vaan elämän perusasioista, kuten perheestä ja ystävistä. Myös radion kuuntelu, mökillä oleminen ja luonnossa liikkuminen olivat asioita, joista asiakkaamme kertoivat nauttivansa. Eräs asiakkaamme totesi melkoisen hienosti, että "oma elämä on hyvä, siitä pitää nauttia".

Tarralapuilla vastauksia kysymykseen

Onnellisuutta pohdittaessa moni kertoi tulevansa onnelliseksi melko yksinkertaisista ja arkisista asioista elämässä. Tällaisia olivat mm. mukavat keskustelut, ihminen joka kuuntelee ja ymmärtää, oma koti, kitaran hommaaminen sekä asuntolan ja ohjaajien tuki. Yksi asiakkaistamme kertoi, että hänet tekee onnelliseksi se, kun voi muistella kaikkia kivoja hetkiä, kuten että on päässyt näyttelemään suosikki tv-sarjassaan.

Tarralapuilla vastauksia kysymykseen

Pohdinnat yhdessä asiakkaiden kanssa herättelivät miettimään, että olipa tilanne maailmalla mikä vaan, ei niihin ilon ja onnen aiheisiin loppujen lopuksi kovin kummoisia asioita tarvita. Pearl S. Buckin sanoja lainatakseni: "Eikö onni voisi olla vain sitä, ettei ole onneton?"

Positiivisin mielin kohti syksyä!

T. Kehitysvammaisten tuettu asuminen

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat