Siirry sisältöön

Elätkö vai oletko?

Julkaistu 3.10.2016 16.36
Näin valtakunnallisella Vanhustenviikolla otsikossa esitetty kysymys on ajankohtainen, ainakin täällä Tampereella. Vanhustenviikon teemana on tänä vuonna ”Tekee mieli oppia!”. Elonpolkuja-verkoston perinteinen vanhustenviikon seminaari pidetään tiistaina 4.10. ja samalla se aloittaa kampanjan ”Elätkö vai oletko?”. Tänä vuonna kohdejoukkona ovat erityisesti eläkkeelle siirtyvät ja juuri eläköityneet, muita tietenkään unohtamatta.
Piirroskuva: Eläkkeelle-kampanjan logo

Eläkkeelle – oletko vai elätkö? -kampanjan tarkoituksena on herätellä työelämästä poistuvia ajatuksellisesti uuteen elämänvaiheeseen siirtymiseen sekä antaa konkreettisia vinkkejä mitä kaikkea eläkeläisille on tarjolla Tampereella. Kampanjan kasvoina toimivat professori Jaakko Valvanne ja taiteilija Lulu Tanhuanpää, jotka kertovat omakohtaisia ajatuksia eläkkeelle siirtymisestä sekä eläkkeellä olemisesta myös kampanjan nettisivuilla. Heillä kummallakin keskeisenä viestinä on uuden oppiminen, kaikenlaisen tekemisen jatkuminen, oma vapaus ja pärjääminen ikääntyessäkin.

Kampanjan tarkoituksena on myös tuoda vahvasti esiin se tosiseikka, että Tampereella ei tarvitse jäädä kotiin vaan tekemistä löytyy jokaiselle! Haluamme kampanjalla myös kartoittaa, mitä oppia tarvitaan aktiivisen elämisen saavuttamiseen ja miten voimme siinä auttaa.

Mutta miksi Tampereella kysytään elätkö vai oletko eli tamperelaisittain "Eläksää?" ja miksi aihe nostetaan kampanjan muodossa esiin? Ikäihmisten parissa työtä tehneet tapaavat valtavasti erilaisia ihmisiä ja elämäntarinoita, joiden kautta eläkeiän jälkeinen elämä näyttäytyy monen kirjavana elämännäyttämönä eri sukupolvien edustajien kautta, joista jotkut tarinat ovat onnekkaampia, värikkäämpiä ja onnistuneempia kuin toiset. Voidaan sanoa, että toisten ikäihmisten elämä on aktiivista tekemistä ja toisten olemista. Olemme pohtineet, miten hyvä vanhuus rakennetaan ja miten varmistetaan onnistuneen elämänvaiheen toteutuminen. Työryhmämme yksi ajatus on, että tätä elämänvaihetta tulee suunnitella ja siitä pitää pystyä puhumaan, siksi kampanjoimme asiasta. Ennaltaehkäisyn näkökulmasta juuri eläköityminen on ratkaiseva vaihe ihmisen elämässä. Aina se ei tapahdu suunnitellusti eikä odotetusti vaan työelämän vaikutuksesta siirtymät ovat monenlaisia.

Tähän muutokseen haluamme tarjota ajateltavaa ja konkreettisia toimenpiteitä niin kohdejoukolle kuin toimijoille eri sektoreilla. Konkreettista toteuttamisen tapaa emme vielä tiedä. Kampanja näyttää olemassa ollessaan, miten jatketaan ja mitä konkreettista lähdemme toteuttamaan Tampereella ja mitä se meiltä työntekijöiltä vaatii. Olemme avoimia ja vastaanottavaisia kuulemaan, mitä kaikki tuo tullessaan.

Työryhmä koostuu ikäihmisten parissa työskentelevistä, kulttuuri- ja museopalveluiden työntekijöistä, vanhusneuvoston jäsenistä sekä eläkkeellä olevista.

Eläkkeelle – elätkö vai oletko? -kampanja starttaa 4.10.2016, pysy kuulolla!

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:

Pappilanpuiston palvelukeskuksessa työskentelevä Elätkö vai oletko? -kampanjan tyoryhmän jäsen
Palveluvastaava
Kirsi Korhonen
puhelin 040 801 6653

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat