Siirry sisältöön

Avoimesti pitchaten avoimista työpaikoista

Julkaistu 15.11.2021 15.30
Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen uudet Työpaikkatiistai-lähetykset tarjoavat maksuttoman mahdollisuuden Tampereen alueen rekrytoiville työnantajille kertoa avoimesta työpaikasta videolla. Videot kuvataan Finlaysonin studiolla, editoidaan ja julkaistaan koosteena Työpaikkatiistai-livelähetyksessä, jossa on mukana juontaja.
 

Työpaikkatiistai pyrkii osaltaan edistämään ja helpottamaan työnantajan ja työnhakijan kohtaamista. Se mitä perinteisessä työpaikkailmoituksessa on hankalaa, ellei mahdotonta ilmaista, mahdollistuu videon keinoin. Erityisesti työvoimapula-aloille video on raikas mahdollisuus tuoda oman toimialan parhaita puolia esille sekä oikaista ja päivittää virheellistä työnantajaimagoa.

Matalalla kynnyksellä

Työnantajat voivat osallistua työpaikkatiistaihin poikkeamalla työllisyys- ja kasvupalvelujen Finlaysonin toimipisteessä ennalta sovittuna ajankohtana. Pitchaus perustuu yhteiseen ennakkosuunnitteluun ja -kysymyksiin, joiden pohjalta laaditaan videon käsikirjoitus. Työnantaja voi puhua suoraan kameralle, kameran ohi haastattelijalle tai paikalle voi tulla kollegan kanssa pitchaamaan avoin työpaikka vuoropuheluna. Tavaksi voidaan valita se, mikä kullekin parhaiten sopii. Tavoitteena on tarjota miellyttävä kokemus myös esiintymiskammoisille ja ramppikuumetta poteville.

Out of the box – luovasti ja kiertelemättä

Työpaikkatiistai pyrkii edustamaan foorumia, jossa puhutaan avoimesti ja rehellisesti myös palkasta ja työhön liittyvistä haasteista, mutta myös onnistumisista ja unelmista. Onnistunut pitchaus herättää kiinnostuksen ja luottamuksen työnantajaa ja työpaikkaa kohtaan – aitouteen ja avoimuuteen on helppo samaistua.

Työnantajan kannattaa etukäteen miettiä, miten avoimesta työpaikasta voisi kertoa uudella ja tuoreella tavalla. Mistä asioista työnhakija on oikeasti kiinnostunut? Löytyykö työpaikasta mehukkaita tarinoita, kahvikupposen ääreltä kuultua tai kenties työntekijän suositteluja? Mikset ottaisi tuota työntekijää mukaan videolle?

Yllättäviä rekrytointeja – hyviä tyyppejä ja oikeaa asennetta

Kun olen vieraillut yrityksissä tutustumassa erilaisiin tehtäviin ja niiden vaatimuksiin, olen usein esittänyt kysymyksen siitä, millainen työnhakija soveltuu mihinkin tehtävään. Tuleeko hakijalla olla alan koulutus takataskussa ja CV:ssä pitkä lista alan työkokemusta? Olen usein saanut vastaukseksi, että papereita tärkeämpää on persoona. Eräs pirkanmaalainen metallialan työnantaja antoi edellä mainittuun kysymykseen peräti kolme vastausta, jotka olivat: asenne, asenne ja asenne. Muovialan työnantaja puolestaan totesi, että muovialan logiikka aukeaa parhaiten ajoneuvoasentajalle. Paras paperilla ei siis olekaan aina se soveltuvin.

Näin ollen työnantajan on hyvä pohtia, millaisille osaajille pitchauksen kohdentaa. Onko tarjolla tekemätöntä työtä, jonka voisi ottaa haltuun täysin eri toimialan osaaja? Tai onko etsinnässä tietyn tutkinnon omaava kokenut ammattilainen, vaikka tehtävään soveltuvin löytyykin intohimoisesta alan harrastajasta?

Ja työnhakijan kannattaisi myös miettiä, löytyykö CV:n ulkopuolelta arvokasta osaamista, jota on hankala rustata paperille, mutta josta löytyisi tarina kerrottavaksi potentiaaliselle työnantajalle. Voisiko työnantajalle tarjota jotakin sellaista, josta ei ole aiemmin rohjennut mainita, mutta joka saattaisi ratkaista työnantajan ongelman?

Takaisin tarinankerrontaan

Työpaikkatiistain ytimessä on vuosituhansia vanha tarinankerronta, joka kietoutuu avoimen työpaikan esittelyyn. Tarinat ovat aina kiehtoneet ihmiskuntaa ja jos saan arvata, tulevat aina kiehtomaan. Meillä kaikilla on tarina, niin rekrytoivilla työnantajilla kuin työnhakijoilla. Olennaista on löytää tarinoille yhteinen juoni, jossa osaamistarve ja osaaja kohtaavat. Mikä on Sinun tarinasi?

Rekrytoiva työnantaja, ota yhteyttä: [email protected], niin sovitaan pitchausaika.

Katso esimerkkilähetys Työpaikkatiistaista (19.10.2021):

Kirjoittaja on Timo Riipinen.

Hän työskentelee Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluissa yrityskoordinaattorina ja tuottaa Kohtaamisia.-livelähetyksiä studiotiimissä.

Hyvää työtä! -blogin kuva: Hanna Kirmanen

Kirjoittaja Työllisyys- ja kasvupalvelujen asiantuntijat