Siirry sisältöön

Niemen linnan apuvälineet

Julkaistu 23.10.2020 13.41
Terveisiä täältä Niemen linnasta pitkästä aikaa. Tällä kertaa esittelemme joidenkin asukkaidemme apuvälineitä.
Katossa oleva henkilönostin.
 

Apuvälineet voivat mahdollistaa käyttäjälleen mitä moninaisimpia asioita ympäröivään yhteiskuntaan osallistumisesta kuntoutumiseen ja arjen helpottamiseen. On tärkeää, että apuväline on käyttäjälleen sopiva ja että sitä käytetään oikein. Myös huolto ja puhdistus kuuluvat apuvälineiden käyttöön olennaisesti.

Asukkaistamme neljä käyttää pyörätuolia päivittäiseen liikkumiseensa. Jokainen pyörätuoli on suunniteltu juuri kyseiselle asukkaalle sopivaksi.

Pyörätuoli, jossa on jalkakaukalo ja kiinnitysremmit.

Tässä pyörätuolissa on jalkakaukalo ja kiinnitysremmit, sillä sen käyttäjällä on nivelrikosta johtuvia asentovirheitä jaloissaan. Jalkakaukalo on jalkatukia parempi tuki käyttäjänsä jaloille, ja kiinnitysremmi ehkäisee jalkojen kääntymistä virheasentoon istuessa. Lisäksi vasemmalta löytyy kylkituki, jonka tarkoitus on edesauttaa hyvän ryhdin pysymistä ehkäisemällä sivulle kallistumista. Lannevyön tarkoitus on tukea hyvää istuma-asentoa.

Asiakas istuu mittojen mukaan tehdyssä pyörätuolissa.

Tämä pyörätuoli on tehty kokonaan käyttäjänsä mittojen mukaan. Asukkaasta tehtiin muotti, jonka pohjalta pyörätuolin istuinosa on tehty. Näin tuoli tukee käyttäjänsä jäykkää selkää oikein ja tekee tuolissa istumisesta mukavampaa. Asukas valitsi itse upean punaisen metallinsävyn pyörätuolin rungon väriksi. Rintavyö auttaa hyvän asennon tukemisessa ja ehkäisee asennon valumista tuolissa.

Pyörätuoli, jonka kahvaan on kiinnitetty ruokapumppu.

Tämän pyörätuolin selkänoja on myös tehty käyttäjänsä mittojen mukaan ottamalla muotti asukkaan selästä. Tämän tuolin käyttäjällä on hieman erilaiset turvavyöt ylläpitämässä hyvää istuma-asentoa tuolissa, sillä käyttäjän oma lihasjäntevyys on heikko ja istuma-asennon ylläpito ilman tukea on haastavaa. Rintavyö ja lannevyö tukevat hyvää istuma-asentoa ja pohjevyö sekä nilkkaremmit jalkojen oikeaa asentoa istuessa. Pyörätuolin kahvaan on kiinnitetty ruokapumppu, jonka kautta annostellaan asukkaan letkuruoka suoraan vatsalaukkuun.

Pieni pyörätuoli.

Tämän pyörätuolin käyttäjä on melko pienikokoinen, joten tuolikin on pieni. Tuolin jalkaosa on suunniteltu ja tehty juuri tämän tuolin käyttäjän tarpeita ajatellen. Lannevyö tukee hyvää istuma-asentoa ja ehkäisee tuolista putoamista asentoa korjattaessa.

Seisomateline.

Pyörätuolien lisäksi yksi asukas käyttää seisomatelinettä jalkojen ja selän lihasten kuntoutukseen. Asukkaan jalkojen asentoa tuetaan jalkojen päälle kiinnitettävillä ortooseilla. Ortoosit on tehty tukevasta materiaalista, ja niiden tarkoitus on estää jalkoja menemästä virheasentoon seisomaharjoituksen aikana. Seisomatelineen käytöstä on aina henkilökohtaiset ohjeet, joiden mukaan seisomaharjoituksia tehdään.

Katossa oleva henkilönostin.

Osa asukkaistamme siirtyy henkilönostimen avulla esimerkiksi sängystä pyörätuoliin tai pyörätuolista säkkituoliin. Meillä on käytössämme kaksi siirrettävää henkilönostinta, joita liikutellaan lattiaa pitkin. Lisäksi kahden asukkaamme huoneissa on kattonostimet. Kattonostimessa nostin on kiinnitetty katossa kulkeviin kiskoihin, joita voi liikutella sen mukaan miten kiskot on rakennettu. Näin henkilönostin ei vie tilaa lattialla ja siirtymiset ovat esteettömämpiä. Kyseisten asukkaiden huoneissa olevilla nostimilla pystyy liikkumaan huonetilassa joka suuntaan ja lisäksi nostimen avulla asukas pystyy siirtymään myös omaan wc:hensä suoraan wc-pytyn päälle.

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat