Siirry sisältöön

Toimintaterapeutin terveisiä

Julkaistu 18.8.2020 8.38
Pirkanmaan henkilökohtaisen avun yksikön eli tuttavallisemmin Henksukeskuksen toimintaterapeutti tässä terve! Elokuu on jo pitkällä ja kivasti on lähtenyt alkusyksyn hommat käyntiin koronakeväästä huolimatta. Pitkin Pirkanmaata olen saanut huristella kotikäynneille ja mikäs siinä ajaessa, kun sade ei sisään pääse ja aurinko on porottanut mukavasti auton lasista kauniita pirkanmaalaisia maisemia valaisten.
Polku Onkiniemen rannassa.
 

Jos mietit, mitä ihmettä toimintaterapeutti tekee omais- ja perhehoidon sekä henkilökohtaisen avun keskuksessa, niin voin avata vähän perustyötäni. Yleensä kuvio menee niin, että kunnasta soitellaan, että he voisivat ottaa toimintaterapeutin mukaan käynnille - ja minähän tulen.

Yhteistyössä kunnan vammaispalvelujen sosiaalityöntekijän ja asiakkaan kanssa sitten mietimme, mikä on asiakkaan tämänhetkinen palvelujen tilanne ja jatkotarve. Meikäläisen ruutu alkaa erityisesti toimintakykyä pohdittaessa. Usein selvitetään esim., kuinka aamutoimet sujuvat tai miten siirtymiset paikasta toiseen onnistuvat. Ylipäänsä katsotaan, millä tavalla asiakkaan arkipäivässä merkitykselliset toimet luontuvat.

Oma työskentelytilani on asiakkaan ja vammaispalveluiden välissä, erilaisten toimintakyvyn rajoitteiden ja avuntarpeiden sanoittajana niin, että se mitä on kotikäyntien aikana havainnoitu tai haastatellen kirjattu, ilmenisi mahdollisimman hyvin paperilta luettunakin. Toimintaterapeutin työn tavoitteena on löytää se yhteinen kieli, jolla puhua asiakkaan arjessa tärkeistä ja juuri hänelle oleellisista asioista. Pyrkimyksenä on ymmärtää, millaista kunkin asiakkaan arki on ja millaisena hänen oma yksilöllinen toimintakykynsä kuvautuu. Tämä on se suola, jonka vuoksi tykkään olla toimintaterapeuttina.

Joka päivä opin jotain uutta siitä, miten monenlaista arkea onkaan olemassa.

Tämän tekstin on kirjoittanut
Toimintaterapeutti
Jenna Seppelvirta
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Mainiot maakunnalliset -blogin kirjoittajat