Siirry sisältöön

Apulaispormestari Pekka Salmi arvostaa huolellista valmistelua ja vuorovaikutusta

Julkaistu 21.10.2021 10.57

Pekka Salmi (sd.) toimii valtuustokauden puoliväliin asti apulaispormestarina elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueella. Salmi poimii konkaripoliitikon varmuudella laajalta alueelta kolme asiakokonaisuutta, jotka vaativat hänen mukaansa erityistä paneutumista.

Työllisyys on Tampereen ydinkysymyksiä. Kaupungin talouden näkökulmasta mahdollisimman monen tamperelaisen työllistyminen luo pohjan, jolla Tampereen palvelut rahoitetaan. Yksilölle työllistyminen tuo toimeentuloa ja osallisuutta.

Yleisen taloustilanteen kohentuminen auttaa osaltaan työllisyysasteen parantamisesta, mutta Pirkanmaan laajuinen työllisyyden kuntakokeilu on silti tervetullut.

– Kuntakokeilu antaa meille työkaluja päästä kiinni työttömyyden kovaan ytimeen ja yksilötasolle ongelmien ratkaisemisessa. On ihmisiä, jotka eivät työllisty ennen kuin esimerkiksi heidän terveydentilansa tai koulutuksensa on hoidettu kuntoon, Salmi sanoo.

Pekka Salmi poseeraa hymyillen kaarevan oviaukon luona. Vieressä on metallinen ovi.
Pekka Salmi on laajan poliittisen yhteistyön kannattaja – asioita pitää valmistella huolellisesti, hakea yhteisymmärrystä ja edetä tarvittaessa kompromissien kautta sen sijaan, että linnoittauduttaisiin omiin näkemyksiin.

Hieno, haastava oppivelvollisuuden laajennus

Salmi pitää tänä vuonna voimaan astunutta oppivelvollisuuden laajentamista hienona asiana. Hän näkee kuitenkin edessä vielä paljon tehtävää, jotta jokainen peruskoulun päättävä todella suorittaa myös toisen asteen. Esimerkiksi riittävä rahoitus ja opiskelupaikkojen riittävyys pitää taata, samoin kattavat palvelut erilaisia oppijoita varten.

– Kansakunnan hyvinvointi on kiinni osaavista ja koulutetuista ihmisistä. Meidän pitää varmistaa, että myös heikommat oppijat pysyvät mukana toisen asteen koulutuksessa. Viime aikoina keskimäärin 15 prosenttia on jäänyt vaille peruskoulun jälkeistä tutkintoa.

Maa- ja asuntopolitiikan puolella Salmi pitää tärkeänä, että asuinalueet eivät eriydy liiaksi ja että alueiden sisällä on tarjolla monipuolista asumista: esimerkiksi vuokra- ja omistusasumista eri hintaluokissa. Hervannassa ja Tesomalla on saatu aikaan hyviä tuloksia lähiökehittämisessä, nyt huomio on käännetty Peltolammin ja Multisillan vetovoiman kehittämiseen.

– Siitä lähdetään liikkeelle, että kaupunki laittaa alueiden palvelut kuntoon. Kun asuntoja ja asukkaita tulee lisää, ostovoima lisääntyy ja tuo parempia kaupallisia palveluja, Salmi toteaa.

Pekka Salmii seisoo nurmikolla, jolla on puusta pudonneita lehtiä. Takana on keltainen puurakennus.
Salmi jättää kädenjälkensä valtuustokauden aikana kahdessa merkittävässä tehtävässä. Hän siirtyy kauden puolivälissä kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestariksi.

Pekka Salmi (sd.)

apulaispormestari, elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue

– Syntynyt 1975 Tampereella.

– Toiminut politiikassa ja järjestötehtävissä mm. Tampereen työväenyhdistyksen toimitusjohtajana, STTK:n erityisasiantuntijana sekä liikenne- ja viestintäministerin erityisavustajana.

– Asuu Ikurissa, missä pitää etenkin alueen kansalaisaktiivisuudesta. "Yksittäisistä ihmisistä, seuroista ja yhdistyksistä lähtevä yhteisöllisyys on tuottanut monenlaista toimintaa."

– Käy kuntosalilla ja ulkoilee. Se auttaa huolehtimaan jaksamisesta, kun työpäivät venyvät monesti kellon ympäri. "Reenireppu on nytkin mukana, sillä on ainoa ilta viikosta, ettei ole muita menoja."

Tampere.fi-sivujen artikkeleissa esitellään syksyn aikana uuden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan lisäksi kaikki apulaispormestarit. Edelliset osat ovat ilmestyneet 6., 13., 21. ja 27.9.2021.


Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Laura Happo