Siirry sisältöön

Apulaispormestari Aleksi Jäntti arvostaa suoraa puhetta ja muiden kuuntelemista

Julkaistu 27.9.2021 14.26

Aleksi Jäntti (kok.) jatkaa kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestarina valtuustokauden puoliväliin saakka – ja linjaa näkymiä kauas tulevaisuuteen. Kaupunkiympäristön asiat kun ovat usein sellaisia, että niitä pitää valmistella huolellisesti, toteutus ottaa aikansa ja vaikutukset ulottuvat vähintään vuosikymmenten taakse.

– Iso ja läpileikkaava asia on se, että Tampere tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Kaupungin ilmastotoimet on koottu tiekartaksi, ja niiden toteutumista tulee tarkkailla jatkuvasti, Jäntti sanoo.

Aleksi Jäntti hymyilee Frenckellin vanhan tiiliseinän vieressä.
Aleksi Jäntti arvostaa vaikuttamistyössä – omassaan ja muiden – sitä, että asiat sanotaan niin kuin ne ovat, kuunnellaan muita ja pidetään mielessä se mahdollisuus, että joskus voi olla väärässäkin.

Jäntti muistuttaa, että suuret kaupungit ovat keskeisiä ilmastotavoitteiden toteutumisessa. Kaikki tekevät osansa, mutta suurissa kaupungeissa on riittävästi volyymiä tehdä esimerkiksi Tampereen ratikan tyyppisiä joukkoliikenneratkaisuja tai vastuullista energiaa Tampereen Sähkölaitoksen mittakaavassa.

– Uskon että ilmastotavoitteissa edetään hitaasti kiiruhtamalla, teknologioiden avulla ja kannustamalla enemmin kuin pakottamalla. Kaupunki on avainasemassa mahdollisuuksien luojana, eikä pidä vähätellä myöskään yritysten toimia, Jäntti sanoo.

Kaupunki kasvaa kestävästi

Onko naapuriin suunnitteilla täydennysrakentamista tai lähtikö lähistölle rakentumaan uusi asuinalue? Kaupunkiympäristön palvelualue on keskeinen tekijä Tampereen kaupunkirakenteen kehittämisessä, kaupunkisuunnittelussa ja rakentamisessa.

– Pääosa Tampereen kaavoituksesta tulee aluekeskuksiin ja hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle. Pientaloasumista pitää kuitenkin kiriä edelliseen valtuustokauteen verrattuna, sillä ihmisillä on erilaisia elämäntilanteita ja asumistarpeita, Jäntti sanoo.

Lisäksi Jäntti pitää maankäytössä tärkeinä riittävää kaavavarantoa, lähiluontoa ja lähiliikuntapaikkoja, erityyppisiä asumismuotoja sekä palveluja, joita yritykset tapaavat tuoda sinne missä ihmisiäkin on. Päätavoitteena on terveellisen, turvallisen, viihtyisän ja sosiaalisesti kestävän Tampereen rakentaminen.

– Esimerkiksi liikenne herättää välillä suuria tunteita, ja ymmärrän niitä hyvin. Kaikkia liikennemuotoja tarvitaan, ja kun halutaan säilyttää se myönteisyys, joka Tampereeseen yhdistetään, erilaisia intressejä pitää sovittaa yhteen, Jäntti toteaa.

Aleksi Jäntti seisoo jalkakäytävällä ja aivan vierestä ohi menee pitkä autoletka.
Jäntin luotsaama kaupunkiympäristön palvelualue on onnistunut pitämään nettomenojensa kasvun kohtuuden rajoissa ja kaupungin väestönkasvuun suhteutettuna. Sama pyrkimys jatkuu edelleen, sillä Jäntti pitää tärkeänä, että kaupungin talous pysyy kurissa.

Aleksi Jäntti (kok.)

apulaispormestari, kaupunkiympäristön palvelualue

– Syntynyt 1974 Turussa.

– Kulkenut työelämässä upseerinuralta yrittäjyyteen ja Baronan yhteyspäälliköksi.

– Asuu Koivistonkylässä, jonka valitsi erityisesti sijainnin takia. Koikkarista on helppo lähteä mihin suuntaan tahansa ja lapsiperheen tarvitsemat palvelut ovat lähellä. "Muuton jälkeen paljastui, että täältä pääsee hienosti myös hiihtoladuille ja lenkkipoluille."

– Harrastaa liikuntaa ja pyrkii pitämään lajikirjon monipuolisena. "Leskisen Juice sanoi aikoinaan, että joudun nuorena kuoleen tai en ollenkaan. Jälkimmäinen sitten toteutui. Minä olen ajatellut, että jos vanhana ja terveenä."

Tampere.fi-sivujen artikkeleissa esitellään syksyn aikana uuden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan lisäksi kaikki apulaispormestarit. Edelliset osat ovat ilmestyneet 6., 13.9. ja 21.9.2021.


Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Laura Happo