Siirry sisältöön

Ilmari Nurminen haluaa olla napakka valtuuston puheenjohtaja ja suora linkki eduskuntaan

Julkaistu 6.9.2021 9.13

Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ilmari Nurminen (sd.) on toisen kauden kansanedustaja ja kesän kuntavaaleissa valittu uusi valtuutettu Tampereella. Hän asettui ehdolle valtuustoon, koska kokee, että eduskunnan lainsäädäntötyö ja kunnallinen päätöksenteko tukevat hyvin toisiaan.

– Eduskunnassa tehdään isoa kuvaa, kotikaupungissa taas on kyse omien asukkaiden palveluista ja ihmisten arjen tärkeistä asioista, Nurminen sanoo.

Ilmari Nurminen istuskelee Tammelantorilla myyntikojujen edessä kasvikuppi kädessään.
Ilmari Nurminen pohtii keinoja ja kanavia, joilla kuntalaisten ajatukset saataisiin paremmin esille. Asukkaille kannattaisi esimerkiksi järjestää aiempaa useammin asukasiltoja ja heille voisi tuoda valtuuston työtä tutummaksi.

Nurmisen mukaan ihmisen pitää ilman muuta olla päätöksenteon keskiössä. Virallisten rakenteiden taas pitää tukea kuntalaisten osallistumista.

– "Kunta" on menossa käsitteenä siihen suuntaan, että se on asukkaiden yhteisö ja alhaalta ylöspäin johdettu. Uskon että Tampere on kehittymässä juuri tähän suuntaan, Nurminen sanoo.

Kunnat elävät muutenkin isossa murroksessa sote-uudistuksen takia. Kun hyvinvointialueet perustetaan ja sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy niiden vastuulle, kuntien roolissa painottuvat muun muassa koulutus, hyvinvointi ja ennaltaehkäisy sekä elinkeinot ja työllisyys.

Yhteiset kokouspelisäännöt valtuustoon

Valtuuston puheenjohtajana Nurminen haluaa olla helposti lähestyttävä, kuunteleva ja napakka. Näin hän huolehtii siitä, että kuntalaisten valitsemien valtuutettujen ääni todella kuuluu valtuustossa. Muutaman kokouksen jälkeen Nurminen on jo saanut toiminnastaan kiitoksia.

– Haluaisin, että valtuusto valmistelisi yhteiset pelisäännöt hyvälle ja turvalliselle kokoustamiselle. Asioista saa ja pitääkin edelleen keskustella, mutta erityisesti tässä ajassa on syytä tuoda ilmi, että esimerkiksi vihapuheeseen puututaan, Nurminen linjaa.

Valtuutetun ja valtuuston puheenjohtajan työhön kuuluu toisaalta myös edunvalvonta. Nurminen on kokenut kansanedustaja ja mukana neuvottelupöydissä, joissa päätetään valtakunnan tasolla Tampereeseen vaikuttavista asioista. Nyt kun hän on mukana myös tamperelaisessa päätöksenteossa, hän voi puhua Tampereen äänellä – ja tietää tarkkaan, mistä puhuu.

Ilmari Nurminen poseeraa keltaisen taustan edessä mustassa asussa.
Nurminen luottaa siihen, että ”Tampereen joukkueella” kaupungista tulee entistä parempi paikka.

Ilmari Nurminen (sd.)

– Syntynyt 1991 Vammalassa.

– Hallintotieteiden kandidaatti, opiskellut kunta- ja aluejohtamista Tampereen yliopistossa.

– Asuu Sorsapuistossa. "Tammela on minulle Tampereen sydän ja Sorsapuisto on kaupungin kaunein puisto."

– Rentoutuu kuntosalilla tai lenkillä mieluisaa musiikkia kuunnellen. "Siinä on hyvä miettiä kaikenlaisia asioita."

Tampere.fi-sivujen artikkeleissa esitellään syksyn aikana uuden kaupunginvaltuuston puheenjohtajan lisäksi kaikki apulaispormestarit.


Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Laura Happo