Siirry sisältöön

Pirkanmaalla rakennetaan yhdessä osatyökykyisten työkykyä tukevaa mallia

Julkaistu 25.8.2021 10.26

Pirkanmaalla rakennetaan yhteistä mallia, jolla tuetaan osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien työkykyä. Mallia luodaan keväällä käynnistyneessä Pirkanmaan työkykyhankkeessa kuntien, sairaanhoitopiirin sekä Kelan ja Te-palvelujen yhteistyöllä.

Osatyökykyisissä on suuri potentiaali, jos heidän työkykyään tuetaan heti alkuvaiheesta lähtien ja osataan hyödyntää ja yhteensovittaa kaikkia keinoja ja palveluja asiakkaan yksiköllisten tarpeiden mukaisesti.

Hankkeen tavoitteena on rakentaa Pirkanmaalle kattavat, kustannustehokkaat ja asiakkaan tarpeisiin vastaavat työkyvyn tuen palvelut osatyökykyisille henkilöille. Työkyvyn arviointi ja työkyvyn tuen palvelut tuodaan yhdenvertaisesti kaikkien saataville osaksi tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusta.

Työkykyhankkeen ja työkykyohjelman henkilöstöä pöydän ympärillä.
Kirsi Jormanainen on Tays-erityisvastuualueen aluekoordinaattori THL:n Työkykyohjelmasta, projektisuunnittelija Senja Miettinen ja projektipäällikkö Marianne Rautiokoski työskentelevät Pirkanmaan työkykyhankkeessa.

Yhteistyölle tarvetta ja halua

Tiistaina 17.8.2021 hankeväki eri kunnista kokoontui yhteiseen, virtuaaliseen verkostopäivään pohtimaan osatyökykyisten työkyvyn tukea. Verkossa pidetyssä tilaisuudessa nousi selkeästi esille työkyvyn sekä työllistymisen tuen palvelujen yhteisen kehittämisen tarve.

Tilaisuuden pienryhmätyöskentelyn puheenjohtajana ja vetäjänä toimi Työkykyohjelman aluekoordinaattori Kirsi Jormanainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Jormanainen tiivisti pienryhmätyöskentelyn annin, että yhdessä tekemisen meininki sekä halu tehdä yhteistyötä näkyy vahvasti, mutta verkostoyhteistyö vaatii vielä tiivistämistä.

Pirkanmaan työkykyhankkeen projektipäällikkö Marianne Rautiokoski on samoilla linjoilla.

– Halu tehdä yhteistyötä näkyy selvästi. Ja jokaisella, niin organisaatiolla kuin ammattilaisellakin, on vastuu yhteisestä tekemisestä, sanoi Rautiokoski.

Osatyökykyisiä auttaa monta eri toimijaa. Kela on yksi näistä. Ratkaisukeskuspäällikkö Kristiina Harsu Kelalta kertoi Kelan roolista ja tavoitteista hankkeessa. Hänestä on tärkeää, että asiakkaan Kela-asiat pidetään ajan tasalla.

– Asiakkaan Kela-asiat on hyvä kartoittaa yhteistyössä jo asiakkuuden alkuvaiheessa tai merkittävien muutosten yhteydessä, muistutti Harsu.

Kristiina Harsu Kelasta.
Kristiina Harsu toi Kelan terveiset Pirkanmaan työkykyhankkeen verkostopäivään.

Aina pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan vaan Pirkanmaalla on jo olemassa hyviä käytäntöjä, joista voidaan oppia ja jakaa muillekin. Tällaisia ovat esimerkiksi työttömien terveystarkastukset, Tampereen Toike-palvelu, työkykypalvelu sekä Pirkkalan viikoittainen sosiaalityöntekijöiden ja lääkäreiden yhteinen klinikkatoiminta.

Pirkanmaan työkykyhankkeessa ovat mukana 21 Pirkanmaan kuntien sosiaali-, terveys- ja työllisyyspalvelut ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri. Hankkeessa mukana olevat kunnat: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi. Hankekumppaneita ovat muun muassa Kela ja TE-palvelut. Hankehallinnoijana toimii Tampereen kaupunki.

Pirkanmaan työkykyhanke on osa valtakunnallista Työkykyohjelmaa, jonka tarkoituksena on tukea osatyökykyisten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien työhön pääsyä ja työssä pysymistä, ehkäistä työttömyyden pitkittymistä ja työkyvyttömyyttä sekä lisätä heikossa työmarkkina-asemassa olevien työelämäosallisuutta.


Teksti Senja Miettinen ja Marika Haapala