Siirry sisältöön

Hervannan uimahalli kutsuu jälleen

Julkaistu 24.8.2021 10.53

Uimarit ja muut vesipedot ovat palanneet Hervannan uimahallin altaisiin, kun tilojen perinpohjainen remontti saatiin valmiiksi.

Remontin ensimmäiset puoli vuotta käytettiin purkutöihin, sen jälkeen lähdettiin rakentamaan uusiksi jokseenkin kaikkea: uusittiin putkistot, ilmastoinnit ja pinnat, kulunvalvonta, pukuhuoneet ja saunat. Hankkeen kokonaishinta on noin 6 miljoonaa euroa.

Hallin tai altaiden kokoa ei kasvatettu, koska halli sijaitsee kallioluolassa, joka on osa maanalaista väestönsuojaa. Tilojen laajentaminen ei ollut mahdollista. Uimahallissa on siis edelleen kuusiratainen 25 metrin allas ja erillinen lastenallas. Kuntosali kuuluu uimalipun hintaan.

Liikuntapäällikkö Mikko Heinonen pitää lähiöuimahalleihin satsaamista tärkeänä.

– Ne ovat helposti saavutettavissa kävellen ja pyörällä, ja rohkaisevat asukkaita harrastamaan liikuntaa. Kilometrin säteellä Hervannan uimahallista asuu jo paljon väkeä ja potentiaalisia uimahallikävijöitä, Heinonen sanoo.

Etualalla oleva nainen ja taempana seisova mies poseeraavat uima-altaassa.
Christe Wilson on kiinnostunut aikuisten uimakoulusta, sillä hän pitää uimataitoa tärkeänä. Jobin James ui sujuvasti ja auttaa häntä alkuun.

Vuoreksessa asuvat Christe Wilson ja Jobin James tulivat kesälomallaan Hervannan halliin harjoittelemaan. Wilson on päättänyt opetella uimaan, ja halli vaikutti turvalliselta paikalta harjoitella: vesi on kirkasta ja altaassa näkee pohjaan saakka.

– Suomessa on paljon järviä ja järvikulttuuria. Jos ei osaa uida, jää paitsi monesta luontokokemuksesta, uimarit pohtivat.

Puhdasta ja viihtyisää

Puhdas vesi on Heinosen mukaan uimahalleissa yleensä ykkösasia asiakkaille. Toki myös kaikenlainen siisteys ja turvallisuus, mutta ennen kaikkea se, että uimaan on miellyttävä mennä. Nykytekniikalla vedenlaatu on tarkassa syynissä ja varmemmaksi vakuudeksi sitä seurataan myös näytteenotoin.

– Tietokoneet valvovat vettä ja säätelevät automaattisesti kemikaalien määrää vedessä. Nykyaikaisen suodatinteknologian ansiosta vedessä ei tarvita paljon kemikaaleja, vaan niiden määrä voidaan pitää lähellä allasvesiasetuksen asettamia minimiarvoja. Eikä uimahalleissa nykyään enää juuri haise kloori, Heinonen sanoo.

Viihtyisyyteen on remontissa satsattu muutenkin, esimerkiksi allasalue erotettiin ikkunaseinällä. Kun kostea ilma jää altaille, pukuhuoneissa on viileämpää ja siksi mukavampaa vaihtaa vaatteet.

Liikunnanohjaaja istuu ylhäällä valvontatilassa ja taustalla alhaalla näkyy uima-allas.
Liikunnanohjaaja Kaisu Uotilaa ei luolassa työskentely haittaa lainkaan: halli on valoisa ja värikäs, nyt myös aiempaa paremmin ilmastoitu.

Uutta Hervannassa on myös rannekejärjestelmä. Pääsymaksua vastaan saa rannekkeen, jolla pääsee pukuhuoneen portista sisään ja uimisen jälkeen ulos. Rannekkeella aukeaa lisäksi pukuhuoneen kaapin älylukko. Jos systeemi ei ole ennestään tuttu, henkilökunta neuvoo mielellään.

– Yksi iso asia on se, että miesten ja naisten puolet ovat remontissa vaihtuneet päikseen. Sitä on etenkin vakiasiakkaille neuvottu, etteivät mene vanhasta tottumuksesta väärälle puolelle, naurahtaa liikunnanohjaaja Kaisu Uotila.

Uimahalli, jonne on mukava tulla

Hervannan uimahallin liikunnanohjaajat ottavat asiakkaat vastaan, myyvät liput, opastavat tarvittaessa hallin käytössä ja valvovat, että uiminen sujuu turvallisesti. Lasiseinän takaa on hyvä näkyvyys altaille, ja henkilökunta on helposti tavoitettavissa.

– Me olemme tässä läsnä koko ajan, Uotila lupaa.

Lisäksi liikunnanohjaajat hoitavat tietysti monenlaista ohjaustoimintaa, esimerkiksi koululaisuinteja, vesijumppia, uimakouluja ja viikonloppuisin vauvauinteja.

Kun halli on pieni, asiakkaat tulevat tutuiksi nopeasti. Seppo Virtanen käy joka päivä uimassa; milloin Tampereen uintikeskuksessa, milloin Pyynikillä, ja nyt taas Hervannassa. Aktiivikäyttäjä on uusittuun uimahalliin tyytyväinen, tilat on siistit ja viihtyisät, ja asiakkaiden ääntä on sopivalla tavalla kuunneltu.

– Kun vielä muistetaan ottaa simmarit pois saunaan mennessä ja huolehditaan hygieniasta koronan takia aivan erityisesti, niin hyvä tulee!

Kaksi lasta nojaa altaan päätyyn uimalasit otsallaan.
Pitkä odotus on päättynyt. Stefan Timukov ja Polina Timukova pääsevät vihdoinkin riemuitsemaan vesileikeistä lähihallissaan.
Hervannan uimahallin sisäänkäynnin yläpuolella lukee uimahalli, ja sinne pääsee myös vasemmalla olevaa pyörätuoliluiskaa pitkin.
Hervannan uimahallin sisäänkäynti löytyy osoitteesta Torisevanraitti 7. Maan alle mennään hissillä tai värivaloin valaistuja rappusia pitkin.

Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Laura Happo