Siirry sisältöön

Nuoret mukaan Lukemisen trendivallankumoukseen

Julkaistu 11.8.2021 12.17

Kirjasto ja nuorisopalvelut tahtovat tukea nuoria lukemistrendien suunnannäyttäjinä. Yläkouluikäisiä nuoria etsitään nyt mukaan Lukemisen trendivallankumous -hankkeeseen, jossa lukemisesta ja kulttuurista kiinnostuneet nuoret opettelevat suosittelemaan luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa ikätovereilleen.

Projektisuunnittelija Ilkka Valpasvuo pitää kädessään kirjaa.
 

Tampereen kaupunginkirjasto ja Tampereen kaupungin nuorisopalvelut käynnistivät elokuussa 2021 tärkeän hankkeen nuorten lukuinnostuksen lisäämiseksi. Lukemisen trendivallankumous -nimistä hanketta vetää projektisuunnittelija Ilkka Valpasvuo kirjastolta.

- Lukemisen trendivallankumouksessa koulutetaan yläkouluikäisiä lukemisesta ja kulttuurista kiinnostuneita nuoria vinkkaamaan kiinnostavista kirjoista, elokuvista, musiikista ja peleistä toisille nuorille. Vinkkejä tullaan jakamaan sosiaalisessa mediassa nuorten suosimilla alustoilla, Valpasvuo kertoo.

Valpasvuon mukaan hankkeen tavoitteena on tehdä nuorista lukemistrendien suunnannäyttäjiä omassa lukupiirissään. Samalla voidaan luoda uusia harrastemuotoja nuorille ja työmenetelmiä ammattilaisille.

- Olemme jo vuosia tehneet yhteistyötä nuorisopalveluiden kanssa ja miettineet keinoja nuorten lukijoiden tavoittamiseksi ja nostamiseksi valokeilaan. Nuorten lukuharrastus on ollut hiukan himmeästi loistava tähti lukemisen taivaalla. Haluammekin hankkeella tukea nuorten omaehtoista lukemiseen liittyvää toimintaa, Valpasvuo sanoo.

Nuoret itse tekemään

AVI-rahoitteinen hanke mahdollistaa kunnon panostuksen nuorten lukemisen tukemiseen. Hanketta koordinoivan Valpasvuon lisäksi työryhmässä on monipuolista osaamista.

- Kirjastolta työryhmässä on lisäkseni kirjastonhoitaja Liisa Hopia. Nuorisopalvelut tarjoavat tilat, ja kulttuurituottaja Piritta Brusi on työryhmäläisenä mukana toteuttamassa sisältöjä. Yhteistyössä ovat mukana myös Juhannuskylän koulu, Pirkkalan kirjasto ja Ylen uutisluokka, Valpasvuo listaa.

Sekä hankkeen työryhmä että vierailevat asiantuntijat tukevat ja opastavat nuoria kirja-, elokuva-, musiikki- ja pelivinkkauksessa. Valpasvuo kannustaakin nuoria lähtemään rohkeasti mukaan harrasteryhmään. Ennakko-osaamista ei vaadita, pelkkä kiinnostus riittää. Ryhmässä opetellaan yhdessä.

- Aluksi tutustumme toisiimme, selvitämme, mistä kukakin on kiinnostunut sekä harjoittelemme hyvässä porukassa somekanavien käyttöä, lukuvinkkausta ja kulttuurikritiikkiä. Vasta tämän jälkeen alamme julkaista nuorten itse tekemiä sisältöjä someen.

Kevääseen 2022 kestävän Lukemisen trendivallankumouksen tavoitteet ovat hankkeen nimen mukaisesti korkealla, ja nuorille tarjotaan hienoja mahdollisuuksia.

- Ryhmä pääsee Ylen uutisluokaksi ja saa Ylen toimittajan uutiskummiksi. Tottakai nuoret pääsevät myös nostamaan omia suosikkejaan esille sekä halutessaan luomaan itsestään kasvoja lukuharrastukselle.

Haku käynnissä elokuun loppuun

Lukemisen trendivallankumous -hanke pyörähti vauhdilla käyntiin heti koulujen alettua, kun nuoria alettiin etsiä uuteen harrasteryhmään. Lukemisen trendivallankumousta on markkinoitu pirkanmaalaisille nuorille muun muassa äidinkielenopettajien kautta.

- Lukuvinkkausryhmään haetaan nuorisopalveluiden harrasteryhmien sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Haku on käynnissä elokuun loppuun, Valpasvuo kertoo.

Ensimmäinen kokoontuminen nuorten kanssa on syyskuun alussa Monitoimitalo 13:ssa, ja viikoittaisia kokoontumisia on tarkoitus jatkaa huhtikuulle saakka. Työ nuorten lukuharrastuksen tukemiseksi jatkuu toki hankkeen päätyttyäkin.

Ulkoinen linkkiIlmoittautuminen ryhmään (linkki)

Haluatko tietää lisää Lukemisen trendivallankumous -hankkeesta? Hankkeesta kiinnostuneet nuoret ja heidän vanhempansa voivat halutessaan kysyä lisätietoja projektisuunnittelja Ilkka Valpasvuolta, [email protected] , p. 044 423 5618


Teksti Emma Salmi

Kuvat Ilkka Valpasvuo