Siirry sisältöön

Kesäkukat vaativat käsityötä ja kastelua, näkemystä ja laskupäätä

Julkaistu 2.8.2021 14.07

Kesäkukat lisäävät keskustan kaupunkikuvaan viihtyisyyttä, väriä ja elämyksellisyyttä – kevään ensimmäisistä narsisseista syksyn viimeisiin kanerviin. Tampereen kaupungin ja Tampereen Infra Oy:n välinen palvelusopimus määrittelee euromäärän, jolla kesäkukkia hankitaan ja hoidetaan.

Kesäkukkia Tuomiokirkonpuistossa.
 

Kukkaloistoa Tuomiokirkonpuistossa

– Tampereen Infra hoitaa pitkällä kokemuksella ja ammattitaitoisesti koko paketin. Tilaajan ei tarvitse kantaa huolta, kun tietää aina saavansa hyvät ja kestävät kesäkukkaistutukset, toteaa viherasiantuntija Kirsi Mäntysaari-Ukkola kaupunkiympäristön palvelualueelta.

Millainen sitten on sopiva kasvi kaupungille sijoitettavaksi? Tampereen Infran työnjohtaja ja kokenut puutarhuri Marjus Jalonen listaa ominaisuuksia: värikäs ja tukeva, kestää sekä sadetta että paahdetta ja tarvitsee mahdollisimman vähän nyppimistä. Aniharva kasvi täyttää kaikki vaatimukset, mutta parilla, kolmella näistä ominaisuuksista pääsee jo hyvään alkuun.

Joka kesä jotain uutta

Tampereen kaupunkikuvan kukkaiskarttaan ei tule kerralla suuria muutoksia, mutta Jalonen kertoo, että joka vuosi pitää kokeilla jotain uutta. Infran toimipisteen ikkunan alla on yleensä uusien lajikkeiden kokeilu- ja näyteruukku, ja hiukan isomman mittakaavan kokeiluja viedään kaupungille.

– Tänä kesänä kokeilemme rudbeckiaa eli päivänhattua Hatanpäällä. Niitä on nyt sata kappaletta, ja jos kokeilu osoittautuu onnistuneeksi, ensi vuonna määrä voi olla jo vaikkapa tuhat kappaletta. Sata on meidän mittakaavassamme aika pieni luku, Jalonen kertoo.

Valinnanvaraa on, sillä lajien ja lajikkeiden määrä on lisääntynyt taimitoimittajilla valtavasti 10–15 viime vuoden aikana. Toisaalta perinteisiä ja rakastettuja kasveja saattaa poistua markkinoilta esimerkiksi kasvitautien takia. Myös muotivirtaukset muokkaavat tarjontaa.

– Jos trendeistä puhutaan, niin heinät ovat nyt nousussa, samoin värinokkoset ja keijunkukat, joissa on suuria värillisiä lehtiä. Puutarhoihin ei siis haluta välttämättä pelkästään näyttävästi kukkivia kasveja, vaan värejä ja muotoja, Jalonen sanoo.

– Tampereen keskustan kesäkukilla on pitkät perinteet. Niistä on hyvä pitää kiinni, kunhan muistetaan myös uudistua, toteaa Mäntysaari-Ukkola.

Puutarhuri Marjus Jalonen Wilhelm von Nottbeckin puistossa.
Kesäkukilla on Tampereella satavuotiset perinteet. Marjus Jalonen toivoo, että Wilhelm von Nottbeckin puiston tapaiset perinnepaikat saavat säilyä ja niitä arvostetaan. Moderneja istutuksia voisi toisaalta sijoittaa aivan uudenlaisiinkin paikkoihin.

Seuraava vuosi suunnitellaan ajoissa

Puutarhurin vuosi alkaa Tampereella loppukesällä. Kilpailutukset nimittäin pitää saada syyskuussa valmiiksi, jotta seuraavana kesänä olisi jälleen kesäkukkia kaupunkikuvassa. Kilpailutuksella valitaan kasvien toimittaja, jonka puolestaan pitää pystyä suunnittelemaan oma viljelynsä ajoissa.

– Kasvit täytyy tilata ennen vuodenvaihdetta, ja kun kesäkukkia on yhteensä 30 000, niin eihän se mikään ihan pieni tilaus ole, Jalonen toteaa.

Vuodenvaihteessa pitää siis jo tietää, millaisia kasveja kaupungille seuraavana kesänä tarvitaan. Tämän jälkeen kaikki ei kuitenkaan ole pelkästään toteutusta, sillä esimerkiksi kaupungin työmaat tuottavat muutoksia suunnitelmiin. Jokin työmaa voi valmistua ajateltua aiemmin, toinen taas venyä pidempään.

Kesäkukkien sijoittelu joustaa – ja vaatii puutarhurilta hyvää laskupäätä. Kesän lopussakin pitäisi nimittäin olla vielä riittävä määrä sopivia kasveja sijoitettaviksi erilaisiin ruukkuihin ja ryhmiin siitä huolimatta, että suunnitelmat ovat voineet muuttua useaan kertaan.

Viherasiantuntija Kirsi Mäntysaari-Ukkola Tuomiokirkonpuistossa.
Viherasiantuntija Kirsi Mäntysaari-Ukkola Tuomiokirkonpuistossa, jonne istutettu kasvilajisto on hyvin monipuolinen. Kesällä siellä kukkivat näyttävät unkarinsyreenit – ja tietysti kesäkukat.

Kesäkukat vaativat paljon käsityötä

Kesäkukkien hoidossa tarvitaan paljon vanhaa kunnon puutarhatyötä: kastelua ja nyppimistä. Siinä missä ammattiviljelmillä automatisaatio etenee, kaupungin vaihtelevissa kohteissa käsityö on tarpeen.

– Työ ei tosiaankaan lopu siihen, että kukat on saatu paikalleen. Kunnossapito työllistää ihmisiä läpi koko kesän ja vaatii ammattitaitoa, jotta istutukset säilyvät hyvännäköisinä, Mäntysaari-Ukkola sanoo.

Kukkien kasteleminen on omanlaisensa taito, jota on itse asiassa vaikea neuvoa tyhjentävästi. Näppituntuma on hyödyllinen, aivan kirjaimellisesti – parhaiten kastelutarpeen saa tietää kokeilemalla kasvualustaa sormella. Niinpä Infran väki toivoo, että istutuksissa ei olisi mitään sinne kuulumatonta sen paremmin ihmisten kuin lemmikkieläintenkään jäljiltä.


Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Laura Happo