Siirry sisältöön

Tampere on tapahtumien kaupunki

Julkaistu 28.6.2021 10.37

Tampereen tapahtumakesä avautui, kun Pirkanmaa siirtyi koronatilanteessa perustasolle ja rajoituksia purettiin. Korona-aika on tapahtumapäällikkö Saara Saarteisen mukaan tehnyt hyvin näkyväksi kulttuurin ja tapahtumien merkityksen.

– Nyt nähdään selvemmin, että erilaisilla tapahtumilla on todella iso vaikutus niin aluetalouteen ja työllisyyteen, kaupungin imagoon kuin ihmisten hyvinvointiinkin, Saarteinen sanoo.

Tutuista kesätapahtumista ohjelmistojaan ovat julkaisseet ainakin Tampereen Flamencoviikko, Tammerfest, Tampereen Teatterikesä ja Blockfest. Suurtapahtumia ja megakeikkoja saadaan vielä odottaa, sillä niiden järjestelyt vaativat paljon aikaa, mutta tapahtumanjärjestäjillä on jo verkkonsa vesissä.


Kesäkeidas Tampereen keskustorilla 2021

Tampereen keskusta-alueen aktiivisuutta virittelee heinäkuun alussa avattu Keskustorin kesäkeidas. 8 ravintolan ja noin 350 asiakaspaikan kokonaisuus on monipuolinen koko perheen viihtymispaikka.

– Olemme panostaneet suunnitteluun, ravintolahakuun ja paikan ulkoasuun, jotta Keskustorin kesäkeidas on toimiva ja turvallinen, Saarteinen sanoo.

Sopiva koko on Tampereen valtti

Tampere kehittyy rohkeasti ja määrätietoisesti urheilun, kulttuurin ja tapahtumien kaupungiksi, eikä menestyminen imagotutkimuksissa ole tuudittanut tyytymään jo saavutettuun suosioon. Kaupunki on monin tavoin vetovoimainen: kotimaassa hyvin saavutettavissa jo pelkästään sijaintinsa takia, tapahtumistaan ja matkailukohteistaan tunnettu.


Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikön järjestämät Puistokonsertit Laikunlavalla tuovat eloa kaupungin keskustaan.

Suurtapahtumilla ja kansainvälisiä matkailupalveluita kehittämällä luodaan ihmisille syitä saapua Tampereelle kauempaakin. Saarteinen toteaa, että vaikka maailmassa on paljon upeita kohteita, Tampereelle on selvät valttinsa, joilla se voi erottua. Kansainvälisessä vertailussa Tampere on turvallinen, siisti, viihtyisä ja sopivan kokoinen.

– 20 minuutin säteellä ovat kävellen tai kaupunkipyörällä saavutettavissa niin museot, teatterit, ravintolat kuin järviluontokin. Meillä on myös mielenkiintoinen yhdistelmä teollista historiaa ja toisaalta uutta arkkitehtuuria ydinkeskustassa, Saarteinen sanoo.

Tänä vuonna avautuva UROS Live -areena tuo Tampereen tapahtumiin oman lisänsä ja houkuttelee sekä kotimaisia että kansainvälisiä kävijöitä. Erilaiset tapahtumanjärjestäjät huolehtivat areenan ja katsomoiden täyttymisestä. Kaupungin tiimi puolestaan ottaa tapahtumasta kopin, mikäli sen oheen on mahdollista luoda ohjelmaa, joka osallistaa paikallisia asukkaita ja yrityksiä.

Miesten jääkiekon MM-kisat toukokuussa 2022 ovat tästä hyvä esimerkki. Kisoille tehdään oheisohjelmisto, joka imaisee kaupunkilaiset mukaansa ja avaa esimerkiksi ravintoloille mahdollisuuksia osallistua kisahuumaan.

– Tarkoituksena on luoda jotain ainutkertaista ja unohtumatonta, Saarteinen lupaa.

Bränditapahtumista valtakunnallista näkyvyyttä

Tamperelaiset bränditapahtumat ovat osa kaupungin houkuttelevuuden luontia. Bränditapahtumat ovat toistuvia, kaikille avoimia ja yhteisiä kaupunkitapahtumia: on Tampereen päivää, Puistofiestaa, Valoviikkojen avajaisia, itsenäisyyspäivän kansanjuhlaa ja lukuisia muita. Tapahtumia yhdistää pyrkimys merkittävien yhteisten kokemusten ja muistijälkien luomiseen. Siksi niiden pitää olla myös kaikkien saavutettavissa.

– Ohjelmallisessa puolessa on tärkeää ottaa huomioon eri ikäryhmät ja erilaiset ihmiset, jotta kaikki pääsevät nauttimaan tapahtumista. Samalla haluamme antaa kaupunkitilalle uutta ilmettä ja näyttää siitä uusia puolia tavalla, joka saa mielellään tuoda Tampereelle valtakunnallisestikin positiivista imagoa, Saarteinen sanoo.

Saara Saarteinen hymyilee kukkivan puun edessä Keskustorilla.
Tapahtumapäällikkö Saara Saarteinen kehittää Tampereesta entistä parempaa tapahtumakaupunkia, joka houkuttaa osallistumaan ja on kaikkien saavutettavissa.

Teksti Päivi Stenroos

Kuvat Laura Happo ja Keskustorin Kesäkeidas