Siirry sisältöön

Seinät pullollaan touhua, taidetta ja tarinoita

Julkaistu 24.5.2021 7.27

Linnainmaan vanhasta päiväkodista jäi jäljelle vain tiilikuori, kun Tampereen kaupunki peruskorjasi rakennuksen nykyaikaiseksi oppimisympäristöksi. Uudistetuissa tiloissa viihtyvät niin lapset kuin aikuiset, sillä heitä on kuultu.

Näkymä portin taakse Linnaimaan päiväkodin leikkipihalle
Linnainmaan peruskorjatussa päiväkodissa on vanhaa vain ulkoseinät.

Linnainmaan päiväkodin johtaja Tommi Järventausta on innoissaan. Takana on parivuotinen evakko väistötiloissa ja käytössä uusi päiväkoti täynnä lasten ja aikuisten toteutuneita toiveita.

– Kun remonttia alettiin suunnitella, arkkitehti kysyi, että mitä haluat. Minähän halusin vaikka mitä, ja kaiken sain, Tommi Järventausta kertoo.

Eikä hän ollut ainoa, jota kuunneltiin, vaan myös henkilöstö ja lapset kutsuttiin mukaan ideoimaan tilauudistusta: huoneiden käyttöä ja muunneltavuutta, värimaailmaa sekä materiaali- ja leluvalintoja.

Lähtötilanne oli haastava: sisäilmaongelmainen, pimeä ja sokkeloinen 1980-luvun rakennus.

– Vanha päiväkoti purettiin luille ja kaikki uusittiin, osa tiilistäkin muurattiin uudestaan. Tilantuntua saatiin kaatamalla seiniä ja lisäämällä ikkunoita, Tommi kertoo.

Nykyaikainen oppimisympäristö rakennettiin vanhaa värimaailmaa ja arkkituuria kunnioittaen. Tilojen muunneltavuus parani ja ne päivitettiin uudella teknologialla, kalusteilla ja leluilla.

Päiväkodin ohjaaja leikkivän lapsen kanssa
Hannele Heinonen kertoo lasten toivoneen päiväkotiin rakenteluleluja ja majoja, koloja ja piilopaikkoja. Kuusivuotias Venla Järvinen leikkii mieluusti piilosta ja rakentelee legoja ja junarataa.

Varhaiskasvatuksen lastenohjaaja Hannele Heinonen kiittelee toiminnallisia ja turvallisia tiloja.

– Minua viehättää 80-lukulainen värimaailma ja tilojen avaruus. Isosta salista olen erityisen ylpeä ja iloinen, sillä se soveltuu liikkumiseen, ohjelmatuokioihin ja saturetkiin. Meillä on paljon uutta materiaalia ja monipuolisia mahdollisuuksia toteuttaa lasten erilaisia tarpeita, Hannele Heinonen kertoo.

Pienryhmätoiminta ottaa ilon irti joka tilasta

Linnainmaan päiväkodissa toteutetaan yhteistoimijuutta, ja eri ryhmät toimivat tiiviissä yhteistyössä. Esimerkiksi alle kolmivuotiaiden ryhmässä on nelisenkymmentä lasta ja yhdeksän työntekijää, jolloin lapsella on enemmän kavereita ja ohjaajia kuin perinteisessä pienryhmässä.

– Ryhmät eivät jumiudu omiin huoneisiinsa, vaan toimintaa on yli tilojen. Meillä on tosi hyvä yhteishenki ja vakituisen henkilöstön vaihtuvuus on pientä. Töitä ei tehdä vakavasti, vaan vakavissaan, lempeän määrätietoisesti, Tommi Järventausta toteaa.

Monijakoiset tilat tarjoavat oppimiselle hyvät puitteet, ja pienistä aputiloistakin on isoa iloa.

– Kaksi erillistä kuraeteistä on kätevä ratkaisu, sillä lapset jakaantuvat sisään tultaessa kahteen tilaan ja hässäkkää on vähemmän, Tommi toteaa.

Vauhtiakin saa olla. Niinpä pitkän käytävän ovien aukeamissuunta käännettiin ulkoa sisäänpäin, jolloin siitä saatiin mainio kiihdytyskaista. Liki viisivuotias Sisu Kuusela näyttää mallia, vilahtaa juoksukäytävää saliin ja kipaisee puolapuun latvaan kuin oravanpoika.

Lapsi kiipeilee päiväkodin kiipeilyseinällä
Melkein viisivuotias Sisu Kuusela osaa ottaa ilon irti uuden päiväkodin peleistä ja vehkeistä.

– Minä tykkään hyppiä kun tulee hyvät luut, ja kiipeillä ja mennä majoihin. Täällä on kivempi katsoa ohjelmaa kun on isompi telkkari, Sisu kertoo ja osoittaa liikuntasalin valkokangasta.

Tommi Järventausta on samaa mieltä. Hän pitää erityisesti pienryhmätilojen näytöistä, joissa rullaavat tiedotteet, ruokalistat ja kuvat päivän touhuista.

Lasten asiat tapetilla

Linnainmaa on monimuotoista aluetta, jossa asukkaiden kirjo on laaja ja päiväkoti solmukohta perheiden välillä. Varhaiskasvatuksessa painotetaankin yhteisöllisyyttä ja välittämistä.

– Meillä on integroidun erityisryhmän lisäksi joka ryhmässä erityistä tukea tarvitsevia lapsia, ja toimintamme on pitkälti myös perhetyötä. Talossa toimii myös avoin varhaiskasvatus ja perhekerho, Tommi Järventausta kertoo.

Sosiaalisen linkkiasemansa ansiosta päiväkoti sai puolivuotisen hankerahan, jolla taloon palkattiin taidepedagogi Petra Heikkilä-Perkiö.

– Asiakkainamme on paljon perheitä, joilla ei ole muuten mahdollisuutta taidekasvatukseen. Petra on toiminut joka ryhmässä kuukauden ja antanut lapsille täyspainoista taidekasvatusta ja henkilöstölle eväitä jatkoon.

Yhdessä lasten kanssa Petra loihti upean muraalin portaikkoon. Uudistetun päiväkodin seinät heräsivät eloon ja suloiseen pulinaan ja pullistelevat nyt lasten touhuja ja tarinoita.

Päiväkodinjohtaja ja taidepedagogi keskustelevat portaikossa värikkään seinämaalauksen edessä
Taidepedagogi Petra Heikkilä-Perkiön muraalisormia syyhytti, ja johtaja Tommi Järventausta osoitti hänelle seinän Linnainmaan päiväkodin portaikosta. Lapsia osallistamalla syntyi taideteos ”Meillä on asiaa”.

– Maalasin kokoavaksi tahoksi kolme päätä, joihin on yhdistetty eri lasten piirteitä. Puhekuplat ovat kaikenikäisten lasten kuva- ja värimaailmaa, jonka he piirsivät seinille, Petra Heikkilä-Perkiö kertoo.

– Muraalin nimi on "Meillä on asiaa". Voi kuinka paljon tarinaa ja puhetta lapsista kumpuaa! Meidän tehtävämme on kuunnella heitä ja ottaa lapset tosissaan.

Linnainmaan päiväkodissa otetaan.


Teksti Marja Kyllönen

Kuvat Laura Happo