Siirry sisältöön

Ratinan joukkorokotusyksikössä aistii historian siipien havinaa

Julkaistu 25.3.2021 10.50

Ratinan stadionin tiloihin avatussa joukkorokotusyksikössä voi aistia ainutkertaista historian siipien havinaa. Kaupunkilaiset ovat tyytyväisiä saatuaan rokotteen. Henkilökunta iloitsee voidessaan kantaa kortensa kekoon koronan nitistämiseksi. Tähän hyvän hengen porukkaan toivotetaan tervetulleeksi lisää työntekijöitä. Nyt tarvitaan kaikkia, jotta tamperelaiset saadaan rokotettua vauhdikkaasti.

Keltaiset koronarokotus-katukilvet ohjaavat tulijoita jo Koskikeskuksen ja Ratinan kauppakeskuksen kulmilta. Ratinan rantatiellä, suvannon puolella stadionia pysäköinninohjaajat neuvovat parkkipaikan etsijöitä. Seinän jättikyltti COVID-19 ROKOTE kertoo oikean oven. Sillä työskentelevä vartija varmistaa, että rokotukseen tulevalla on ajanvaraus.

Ratinan rantatietä lumisohjossa. Keskellä keltainen koronarokotuksen sisäänkäynnistä kertova kyltti.
Ratinan joukkorokotusyksikköön Tampereen stadionille on helppoa löytää.

Tampereen stadionin liikuntasaleihin Ratinaan avautui 8. maaliskuuta kaupungin ensimmäinen joukkorokotuskeskus. Ensin sinne keskitettiin yli 80-vuotiaiden rokotukset, jotta niitä saatiin nopeutettua.

– Nyt rokotamme 775 henkeä päivässä eli sata henkeä tunnissa. Kun rokotteita saadaan lisää, voidaan rokotettavien määrä helposti tuplata, osastonhoitaja Maija Vuorinen lupaa.

Tässä vaiheessa Ratinan joukkorokotusyksikkö on avoinna arkisin kello 8–16, mutta kun lisärokotteet tulevat, aukioloaikaa jatketaan arkisin iltakahdeksaan ja myös lauantaiaukioloa suunnitellaan, ehkä jopa koko viikonlopun.

Joukkorokotus sujuu tarkalla suunnitelmalla

Ratinan joukkorokotusyksikön jokainen yksityiskohta ja työvaihe on tarkkaan harkittu ja toteutettu. Minkäänlaista liukuhihnakiirettä ei tunnu. Asiakkaat saavat lämpimän vastaanoton, ystävällisen palvelun ja sen verran aikaa kuin tarvitsevat.

Ratinassa rokotetaan ajanvarauksella. Monet tulevat paikalle varmuuden vuoksi etuajassa, jotkut jopa tuntia liian aikaisin.

– Ongelma ei ole asiakkaiden myöhästyminen, vaan se, että emme valitettavasti voi päästää heitä sisään kovin paljon ennen varattua aikaa, ja pakkasaamuina on ollut kylmä odotella ulkona, harmittelee rokotusyksikön ulko-ovella työskentelevä vartija.

Eteisessä tulijoita vastassa on asiakaspalvelijoita, jotka ohjaavat kaupunkilaiset eteenpäin. Harvaan asetetuilla tuoleilla mahtuu odottamaan noin 25 asiakasta pääsyä seuraavaan tilaan, rokotussaliin. Keskellä on työtila rokottajille ja kummallakin reunalla salia käytävä, jonka varrella on kopit rokotettaville.

Salissa työskentelee 12 lähihoitajaa asiakkaiden tietojen kirjaajina ja 6 sairaanhoitajaa, joista kukin rokottaa kahden kopin asiakkaita. Reunalla on myös peti, jos kovasti jännittävästä rokotettavasta tuntuu helpommalta maata.

Yksittäinen tuoli nököttää kellon alla. Takana monta väliseinää ja wc:n opastuskyltti.
Seurantatilassa asiakkaiden on turvallista odottaa rokotuksen jälkeen.

Seuraava, kolmas sali on seurantatila, jossa rokotetut istuvat turvavälein kymmenellä toisistaan erotetulla käytävällä kymmenisen minuuttia, tarvittaessa kauemmin. Seinillä on kelloja, ja henkilökunta seuraa rokotettujen vointia ja kertoo, koska on aika poistua. Valmius hätäensiapuun on luonnollisesti olemassa.

Asiakkaat ovat olleet poikkeuksetta tyytyväisiä. Rokotuksen saaminen tuo toivoa.

– He tulevat onnellisina ja ovat odottaneet tätä. Monet vanhukset ovat hyvin yksin, joten rokottaminen on heille iso tapahtuma. Haluamme varmistaa, että se olisi heille hyvä hetki ja kohtaaminen. Aikataulutuksesta huolimatta kuuntelemme ja annamme asiakkaille aikaa purkaa mielensä, lähihoitaja Frida Härkönen lupaa.

On ainutkertainen mahdollisuus työskennellä Ratinan yhteisössä

Uutisten myötä keskustelu Astra Zenecan rokotteesta nousi pintaan myös Ratinassa.

– Se huomaa selvästi, että asiakkaat ovat helpottuneita, kun käyttämämme rokote ei ole Astra Zenecaa, sairaanhoitaja Ritva Lappeteläinen kertoo.

Ratinassa on käytetty BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta, mutta jatkossa Ratinassakin voidaan käyttää myös muita rokotteita. Comirnaty-rokote laimennetaan käyttökuntoon keittosuolaliuoksella.

Kaksi naista maskeissaan laittavat keskittyneinä rokotteita käyttövalmiuteen.
Tarja Mieskolainen ja Tuula Arola ovat tarkkuutta vaativassa työssä käsittelemässä rokotetta käyttökuntoon. Ratinassa on käytetty vain BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Ratinassa työskentelee noin 70 henkeä: sairaanhoitajia, lähihoitajia ja muuta henkilöstöä.

– Joukossa on eläkeläisiä, alan vaihtajia, työttömiä, lomautettuja, paikkakunnalle muuttaneita – hyvin monenlaisissa elämäntilanteissa olevia, Vuorinen kertoo.

Lisäväkeä tarvitaan

Lisäväelle on suuri tarve, ja työntekijöiden määrä halutaan tuplata pian. Tähän urakkaan tarvittavia luonteenpiirteitä ovat positiivisuus, avuliaisuus, rohkeus ja ihmisläheisyys.

Ritva Lappeteläinen jäi pari vuotta sitten eläkkeelle työskenneltyään Taysin naistentautien ja syöpätautien osastoilla ja Radiuksessa. Nyt hän on Ratinassa kolmena päivänä viikossa.

– Ajattelin, että kun minulla on lääkeluvat kunnossa, eikä korona-aikaan ole kulttuurimenojakaan, on hyvä olla hyödyksi, hän perustelee.

Frida Härkönen pestautui Ratinaan hoitovapaalta.

– Anoppi hoitaa lasta kotona, ja minä saan töissä omaa aikaa, Härkönen nauraa.

Kuten muutkin Ratinassa työskentelevät, myös Lappeteläinen ja Härkönen haluavat työllään kantaa kortensa kekoon pandemian taltuttamiseksi.

Kaksi asiakkaita kohtaavaa hoitajaa valmistautuu työhönsä: toinen on rokoteannos kädessään ja toinen tekee töitä tietokoneella.
Ratinan joukkorokotusyksikön työpari, sairaanhoitaja Ritva Lappeteläinen on valmiina rokottamaan ja lähihoitaja Frida Härkönen kirjaamaan asiakkaan tiedot.

– On ainutkertainen tilaisuus saada työskennellä täällä. Organisaatio on toimiva, keskustelu on avointa, ja kaikki haluavat saada tämän yhdessä toimimaan, Härkönen kiittelee.

– Tänne tullessa tuntui heti samalta kuin Jukolan viestin talkooporukassa. Vaikka pestautuneet ovat monenlaisia ja monenlaisista töistä, olemme samanhenkisiä. On iso rikkaus saada tutustua ja tehdä töitä yhdessä näiden kaikkien ihmisten kanssa tärkeän tavoitteen eteen, Lappeteläinen iloitsee.

Ratinan rokotusyksikkö

  • Tampereen stadion, Ratinan rantatie 1
  • Rokotukset vain ajanvarauksella.
  • Saattoliikenne ja taksit Ratinan rantatietä pitkin.
  • Tilaa inva-pysäköinnille, rajoitettu määrä muita pysäköintipaikkoja.
  • Pysäköintiin kannattaa käyttää läheisiä kauppakeskusten parkkihalleja.


Teksti Tuija Heikkilä

Kuvat Laura Happo