Siirry sisältöön

Tukiasumisyksikkö puhutti Peltolammin verkkoasukastilaisuudessa

Julkaistu 12.11.2020 10.15

Peltolammin turvallisuuden parantamisesta järjestettiin 20.10.2020 asukastilaisuus. Koronan vuoksi verkossa pidettyä tilaisuutta seurasi lähes 650 katsojaa. Keskustelu kävi vilkkaana: tilaisuuden aikana chatin kautta lähetettiin melkein 300 kommenttia tai kysymystä. Myös etukäteen tilaisuuteen oli tullut nelisenkymmetä kysymystä. Keskustelun aiheista yksi oli ylitse muiden: Terhokujan tukiasumisyksikkö.

Peltolammi ruskan aikaan.
 

Useat tilaisuuteen kysymyksen ja kommentein osallistuneet alueen asukkaat kertoivat, että turvattomuus, ilkivalta ja häiriöt alueella ovat selvästi lisääntynyt sen jälkeen, kun tukiasumisyksikkö toukokuussa salli asukkaidensa päihteiden käytön.

– Peltolammin A-kilta on meidän takapihalla. Tilanne on kesän aikana mennyt siihen, että kukaan ei päästä enää lapsiaan leikkimään takapihalle tai viereiseen leikkipuistoon, koska näissä on ollut huumeiden käyttäjiä tai heiltä jääneitä käytettyjä neuloja. Näiden lisäksi A-killan rakennuksesta on tullut lähes päivittäin todella kovaäänistä meteliä, kertoo nimimerkki "Äiti" chat-kommentissaan.

Tukiasumisyksikössä aloitettu yövalvonta

Tukiasumisyksikkö on suunnattu tukea asumiseen ja elämänhallintaan sekä apua riippuvuuksiin hoitoon tarvitseville aikuisille. Tampereen kaupunki ostaa sen palvelut Tampereen A-Kilta ry:ltä. Asumisyksikön johtaja Arja Ruokonen A-Killasta kertoi, että Terhokujan tukiasumisyksikössä noudatetaan Asunto ensin -periaatetta.

– Asukas voi muuttaa asumisyksikköön sellaisena kuin on. Sen jälkeen ryhdytään laittamaan asioita kuntoon. Asumisyksikön kaikki 17 paikkaa ovat täynnä ja jonoakin on jonkin verran.

Lähialueen asukkailta tulleen palautteen vuoksi tukiasumisyksikössä on aloitettu yövalvonta.

– Yövalvontaa on nyt neljänä yönä viikossa. Lisäksi Terhokujan yksikössä on enemmän henkilökuntaa asukasmäärään nähden kuin esimerkiksi Härmälän vastaavissa yksiköissä, kertoi Ruokonen.

Peltolammi ei erotu poliisin tilastoissa

Etukäteen lähetetyissä kysymyksissä kysyttiin, ovatko hälytystehtävät ja häiriöt Peltolammilla lisääntyneet asumisyksikön myötä. Poliisin mukaan Peltolammi ei ole lukujen valossa erityisen rauhaton alue. Tehtävien määrä on lisääntynyt tukiasumisyksikön sisällä, mutta ei niinkään ympäristössä.

– Tilastoissa on pientä nousua koko Peltolammin alueella, mutta samaan aikaan hälytystehtävät ovat lisääntyneet kauttaaltaan koko Suomessa, kertoi komisario Ismo Rajala.

Lähipoliisimaista jatkuvaa poliisin läsnäoloa Peltolammilla Rajala ei pystynyt lupaamaan, sillä Tampere on iso kaupunki ja partioita tarvitaan muuallakin, mutta kertoi, että poliisin partio voi käydä aiempaa useammin Peltolammilla.

Asumisyksikön asukkaiden aiheuttamista häiriöistä ilmoitus A-Killalle

Monen tilaisuuteen kysymyksin ja kommentein osallistuneen mielipide oli, että tukiasumisyksikkö ei sovi Peltolammille ja se pitäisi siirtää pois.

– Ihmetyttää se, että miksi tällainen päihteet sallivaa yksikkö on lapsiperheiden suosiman asutuksen keskellä? Onhan selvä asia, että päihteistä sekaisin oleva ihminen on arvaamaton ja uhka ympäristössä, sitä kai ei voi kieltää? Asunto ensin -periaate on hyvä, mutta voisiko olla jossain asutuksesta kauempana, kun Pirkanmaallakin lääniä riittää. Voisi sitten raitistumisen myötä muuttaa vaikkapa Terhokujalle, kertoi nimimerkki "Naapuruston asukas" chatissa.

Palvelujohtaja Maritta Närhen mukaan kaupungin toive ei ole yksikön siirto. Peltolammi ei ole ainut paikka, jossa on tukiasumisyksikkö, vaan niitä pyritään sijoittamaan tasaisesti eri puolille kaupunkia.

– Asumisyksiköitä on myös Hervannassa, Härmälässä ja Pispalassa. Menee vuosi, kaksi, että asumisyksikkö muodostaa yhteisön ja löytää tapansa toimia, kertoi Närhi.

Närhestä on tärkeää tehdä, että asumisyksikön työntekijät jalkautuvat alueelle, keskustelevat asukkaiden ja yrittäjien kanssa ja yrittävät yhdessä löytää ratkaisuja.

– Jos huomaatte ongelmia, ottakaa yhteyttä asumisyksikköön, kaupunkiin tai poliisiin, toivoi Närhi. – Häiriöihin pystytään puuttumaan, jos niistä saadaan ilmoitus.

Asumisyksikön asukkaiden aiheuttamista ongelmista voi soittaa numeroon 040 350 0145. Asumisyksikköön voi tulla myös tutustumaan avoimien ovien päivänä, jonka A-Kilta aikoo pitää keväällä olosuhteiden salliessa. Tuolloin tilaisuudessa on myös paikalla kaupungin edustus.

Kaupunki panostaa lähiohjelmassa Peltolammin kehittämiseen

Peltolammi on yhdessä Multisillan kanssa mukana ympäristöministeriön koordinoimassa valtakunnallisessa lähiohjelmassa. Projektipäällikkö Henna Kuitunen kertoi lähiöohjelman juuri alkaneen.

– Lähiöohjelma kertoo siitä, että kaupunki haluaa panostaa alueen kehittämiseen seuraavina vuosina. Lähiöohjelmassa Peltolammia kehitetään kokonaisvaltaisesti yhteistyönä asukkaiden, alueen toimijoiden sekä kaupungin kaikkien toimialojen kesken, sanoi Kuitunen.

Apulaispormestari Johanna Loukaskorpi lupasi, että tilaisuudessa nousseita ehdotuksia ja kommentteja viedään eteenpäin. Tavoitteena on ehkäistä ongelmia ja löytää yhdessä ratkaisuja.

Kysymyksiin vastaamassa olivat apulaispormestari Johanna Loukaskorpi, palvelujohtaja Maritta Närhi ja riskienhallinta- ja turvallisuusjohtaja Jouni Perttula Tampereen kaupungilta, toiminnanjohtaja Vesa Vaittinen ja asumispalvelujen palveluesimies Arja Ruokonen Tampereen A-Kilta ry:stä, ylikonstaapeli Janne Saarnio ja komisario Ismo Rajala Sisä-Suomen poliisilaitokselta sekä Peltolammin-Multisillan lähiöohjelman projektipäällikkö Henna Kuitunen. Tampereen Me-talon projektipäällikkö Jarno Koskinen toimi tilaisuuden juontajana ja poimi chatista keskusteluun osallistujien kommentteja. Tukiasumisyksikön lisäksi kysymyksiä ja kommentteja tuli muun muassa alueen liikenneturvallisuudesta.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Laura Vanzo