Siirry sisältöön

Tredusta Reilusti eläkkeelle – Case Marja Kähkönen ja Mika Lahtinen

Julkaistu 15.6.2020 16.38

Tredusta on tavoitteena eläköityä ajallaan, suunnitellusti ja hyvillä mielin. Ilona Sankkila ja Tiina Kauma ovat työstäneet Tredulle mallia, joka mahdollistaa kaiken tämän.

Kuvituskuva mies keinussa
 

Vaikka uraan varmasti mahtuu monenlaisia tilanteita ja tunteita, kenenkään ei toivota eläköityvän salaa, saatika katkeroituneena. Reilusti eläkkeelle -malli on otettu käyttöön Tredussa huhtikuussa 2020 ja siitä on saatu kiitosta sekä esimiehiltä, eläköityviltä että työyhteisöltä.

Tredussa työskentelee tällä hetkellä 170 yli 60-vuotiasta henkilöä. Ennen eläköitymistä prosessin on oltava suunniteltu ja hallittu. Esimiehen kanssa keskustellaan toiveista lopuille työvuosille, mahdollisesta osa-aikaisuudesta, lomista ja jaetaan osaamista muille. Työuran päättyessä avainhenkilöä muistetaan lahjalla ja mahdollisella kahvituksella, lounaalla tai pienimuotoisella tilaisuudella.

- Tredusta voi lähteä hyvillä mielin eläkkeelle ja me jäljellä olevat saamme harjoitella jäämistä, jopa hylätyksi tulemista ja toisaalta jakaa eläköitymisen riemua, kertovat Sankkila ja Kauma. Työuran kokoaminen ja kertaaminen ovat tärkeitä asioita uran lopussa. Hyvästeille pitää olla paikkansa, se on luonnollinen osa elämää.

Mika Lahtinen – rohkea uudistaja

Mika Lahtinen eläköityy Tredusta kesällä 2020. Lahtinen toimii Virtojen ja Oriveden koulutus- ja toimipistepäällikkönä. Mikan ura alkoi ammatillisen koulutuksen parissa jo vuonna 1988, jolloin hän aloitti opettajan työt Pirkanmaan hotelli- ja ravintola-alan oppilaitoksessa. Vuosien varrella hän on lähtenyt rohkeasti mukaan tiukkoihinkin paikkoihin ja ollut vahvasti mukana kehityksessä. Mika kokee hienon uransa salaisuudeksi sen, että hän on päivittänyt osaamistaan jatkuvasti ja saanut vastapainoa työlleen fyysisestä maatalon elämästä.

- Toivon ihmisille jaksamista jatkuvassa muutoksen virrassa ja talouden leikkauksissa. Nuorille toivotan rohkeutta tarttua toimeen. Sen kautta minua on aina kysytty uusiin tehtäviin.
Eläkkeellä Lahtinen aikoo nauttia omasta pihapiiristään.
- Rakensin juuri uuden kasvihuoneen ja ostin tomaatintaimia. En välitä matkailusta, olen saanut kiertää maailmaa jo aiemmin. Arkinen on mukavaa.

Marja Kähkönen – sydäntä kohdata

Marja Kähkönen eläköityy kesällä aikuisten perusopetuksen parista. Kähkösellä on takanaan 20 vuoden työura luokan opettajana, jonka jälkeen tie on vienyt seuraavaksi 20 vuodeksi maahanmuuttajien pariin. Marja on opettanut kaiken ikäisiä maahanmuuttajia useilla paikkakunnilla, viimeksi aikuisia Tredussa Kangasalla sekä Tampereella.

Marja kertoo avoimuutensa, huumorintajunsa ja aidon kiinnostuksensa helpottaneen opettajan työtä. Marjan sisältä nouseekin usein innostus: "Mitenhän saisin heidät parhaiten oppimaan?"
- Kohtaamiset ovat aina tärkeimpiä. On hauska kokeilla kaikkea, eikä pyörittää vuodesta toiseen samoja juttuja. Otan tietokoneet reilusti mukaan jopa heille, jotka eivät osaa kunnolla lukea.

Marja muistuttaa, että työllä ei saa uuvuttaa itseään. Opettajat uupuvat helposti, kun ovat niin tunnollisia. Pitää varata riittävästi aikaa lepäytymiselle, hän kertoo itä-suomalaisella murteella.'
- Hyvät työkaverit, huumori ja toimiva työyhteisö ovat suuri voimavara. Ja avoimin silmin kulkeminen. Mummoni eli teräväpäisenä 103 vuotiaaksi ja muistutti usein: "Marja, kulje aina avoimin silmin".


Teksti Kaisu Paloheimo