Siirry sisältöön

Koululaisten ruokajakelu vauhdittaa etäarjen rattaita

Julkaistu 22.4.2020 11.43

Tampereen kaupunki jakaa koululaisille noin 8000 ruoka-annosta etäopiskelun aikana. Ruokajakelu käynnistyi kouluilla sujuvasti, ja annoksia noudettiin Sammon koululta rauhallisissa tunnelmissa.

 

Jani Salmela haki ruoka-annokset kahdelle lapselleen.

Tampereen kaupunki aloitti 20.4. ruokajakelun kymmeneltä eri koululta niille oppilaille, jotka ovat ilmoittaneet ruokahuollon tarpeesta etukäteen. Ruoka-annoksia jaetaan Tesoman, Ahvenisjärven, Sammon, Karosen ja Kämmenniemen koulutaloissa maanantaisin ja keskiviikkoisin, ja Linnainmaan, Lielahden, Vuoreksen, Aleksanterin ja Talvitien koulutaloissa tiistaisin ja torstaisin. Koululaisille jaetaan 2–3 ruoka-annosta päivässä, joten viikon aikana annoksia kuluu noin 40 000 kappaletta.

– Haluamme tarjota lapsiperheille yhden ruoan päivässä nyt, kun kouluruokailua ei voi laajasti järjestää. Ruokahuollon tarpeesta kertoo sen suuri suosio, sillä melkein puolet koululaisten perheistä on ilmoittautunut mukaan ruokajakeluun, kertoo palvelujohtaja Maritta Närhi.

Tampereen kaupunki vastaa ruoka-annosten jakelusta ja kotiinkuljetuksesta sitä toivoneille perheille. Ruoat ovat laktoosittomia, ja tarjolla on myös munaa ja maitotuotteita sisältäviä kasvisruoka-annoksia. Leipää, salaattia tai juomia ruokahuolto ei sisällä. Erityisruokavaliota noudattavat oppilaat voivat ilmoittautua rehtorille ja käydä ruokailemassa koululla.


Annospakkauksissa on tarjolla esimerkiksi lasagnea.

Tampereen kaupungin ateriapalveluista vastaava Pirkanmaan Voimia pakkaa ja jäähdyttää jaettavat ruoka-annokset valmiiksi. Voimia valmistaa ruoka-annokset pääosin itse, ja koko sen pakkauskone- ja jäähdytyskapasiteetti on käytössä. Sekään ei aivan riitä kattamaan poikkeustilan tarvetta, joten osan ruoka-annoksista Voimia hankkii yhteistyökumppaneilta.

Sammon koululla ruokajakelussa toiminut kirjastonjohtaja Suvi Vilenius kertoi, että ensimmäisenä päivänä koululle oli varattu ruoka-annokset reilulle neljällesadalle lapselle. Kahden päivän ruoka-annokset jaettiin kylmäautoista suoraan perheille. Tarjolla oli lasagnea, lihaperunasoselaatikkoa, kinkkukiusausta ja sosekeittoa.


Palveluohjaaja Kirsi Koposen mukaan koululaisten ruokajakelu on monella tavalla tärkeää.

Perheiden talon palveluohjaaja Kirsi Koponen näkee koululaisten ruokajakelun kahdella tavalla tärkeänä.

– Ensinnäkin tämä on tärkeä taloudellinen tuki niille perheille, joilla talous on ollut tiukalla ja myös heille, joiden työelämässä on tapahtunut nyt muutoksia: lomautuksia tai työttömyyttä. Toiseksi ruokajakelu tukee arjen pyöritystä ja lasten ruokailun järjestämistä niissä perheissä, joissa käydään etätyössä, etäkoulussa ja etäpäivähoidossa.

– Eräskin äiti kertoi, että hänellä on yläkouluikäinen poika, joka ei söisi, ellei tarjolla olisi valmista ruokaa.

Yksi huoli vähemmän

Pekka Vesterinen tuli hakemaan ruokaa kahden lapsensa kanssa, 14-vuotiaan Minean ja 12-vuotiaan Miskan.

– Olen ammatiltani kokki, joten ruokailun järjestäminen ei ole ollut vaikeaa, mutta nyt olen lomautettuna ja tulot ovat pudonneet. Onhan tämä tämmöistä kärvistelyä, Vesterinen toteaa poikkeustilasta.


Miska, Minea ja Pekka Vesterinen ruoanhakureissulla.

– Kyllä tällä ruokajakelulla on iso merkitys, on yksi huoli vähemmän. Olen yrittäjä ja järjestänyt ravintopalveluita yrityksille. Nyt on kaikki peruttu kesäkuun alkuun asti, toteaa Jani Salmela, joka haki ruoka-annokset kahdelle lapselleen.


Paula Rossi haki ruoka-annokset kolmelle lapselleen.

Sammon koulun vieressä asuva Paula Rossi kehui myös järjestelyä.

– Tähän asti olemme pärjänneet ihan hyvin omilla lounailla, mutta meillä on kolme lasta, joten rahaa menee tuplaten ruokaan. Tuntuu, että koko ajan on joku jääkaapilla ja saa olla käymässä kaupassa.

– Kyllä tämä on suuri helpotus, Paula Rossi kiittelee.


Ruokajakelu sujui Sammon koulun pihalla jonottamatta.

Teksti Marja Kyllönen

Kuvat Hanna Leppänen