Siirry sisältöön

Lääkärin unelmatyö löytyi terveyskeskuksesta

Julkaistu 7.1.2020 11.41

Sanotaan, että lääkärit eivät tunne vetoa terveyskeskustyöhön. Sitä on vaikea uskoa, kun kuuntelee Emmi Lautamattia.

Emmi Lautamatti istuu työpöytänsä takana.
40-vuotiaasta Emmi Lautamatista tulee tammikuussa yleislääketieteen erikoislääkäri. Työ ja työpaikka Hervannan terveysasemalla pysyvät samoina. Toki potilaille on erikoistumisen jälkeen entistäkin enemmän osaamista ja annettavaa.

Hervannan terveysasemalla lääkärinä työskentelevä Emmi Lautamatti ei löydä kovin montaa huonoa puolta työstään.

– Tykkään todella olla täällä. Työ on vaihtelevaa, ja potilaiden syyt vastaanotolle tulemiseen vaihtelevat. Heillä voi olla mikä tahansa vaiva. Minä tutkin ja etsin keinoja hoitaa. Joskus se voi olla vain keskustelua ja rauhoittelua.

– Potilaat tulevat yleensä uudestaan. Sikäli tämä on erilaista kuin työ sairaalassa. Pääsemme kuulemaan lopputuloksen. Onhan työ ajoittain raskasta, mutta se on myös palkitsevaa. On todella hienoa, kun potilas saa avun. Suurin osa asiakkaista on tyytyväisiä. Negatiivista palautetta tulee erittäin vähän, Lautamatti kertoo.

Miinukseksi hän kirjaa, että työ vaatii "epävarmuuden sietokyvyn jaloa taitoa". Tarkkoja vastauksia tai sataprosenttisen varmoja diagnooseja ei aina yksinkertaisesti ole. Kaikkea mahdollista ei pysty tutkimaan tai tekemään, eikä se ole tarpeellistakaan. Epävarmuutta pitää kuitenkin sietää lääkärin työssä kaikkialla.

– Työ on usein hektistä, mutta työn hallinta on hyvä. Jos kokee, että aikataulut ovat liian tiukat, tietyissä rajoissa aikoja on mahdollista ottaa vähemmän. Ei ole kenenkään etu, että töitä tehdään yli sietokyvyn ja on jatkuvasti ylitöitä, Emmi Lautamatti tähdentää.

Hervannassa asiakkaina on paljon maahanmuuttajia.

– Se tuo oman haasteensa. On varmistettava, että ymmärrämme toisiamme. Englantia puhutaan päivittäin, ja tulkkia käytetään lähes viikoittain.

Maahanmuuttajia varten terveysasemalla toimii tiimi, johon on koottu osaamista kulttuurierojen ymmärtämiseksi.

Auttamisen halu sai lääkäriksi

Emmi Lautamattia kannusti lääketieteen opintoihin oma ideologia. Ajatus lääkärin ammatista syntyi lukioikäisenä, kun hän näki uutisia nälänhädästä Afrikassa. Lautamatti halusi lähteä auttamaan. Afrikkaan hän ei lopulta lähtenyt, mutta auttamisen halu säilyi.

– Ihmiset ovat minulle tärkeitä. Teen tätä työtä, jotta voisin auttaa potilaita ja että he voisivat paremmin.

Vastavalmistuneen lääkärin ura alkoi vuokratyösuhteessa Hervannan terveysasemalla vuonna 2006. Lautamatti viihtyi työssään alusta asti mainiosti. Pian hänet valittiin Hervantaan kaupungin vakituiseen lääkärin virkaan. Vuodesta 2013 lähtien hän on toiminut myös terveysaseman esimiehenä. Se on merkinnyt hallinnollisia tehtäviä ja muun muassa lääkärien loma-ajoista vastaamista.

Emmi Lautamatti kävelee Hervannan terveysaseman aulassa.
Emmi Lautamatti viihtyy erittäin hyvin työssään terveyskeskuslääkärinä.

Emmi Lautamatti on tyytyväinen kaupunkiin työnantajana eikä pidä palkkaustakaan epäkohtana.

– Minusta palkkamme on ihan hyvä ja kilpailukykyinen.

Plussat eivät lopu vielä siihen:

­– Täällä on upea henkilökunta. Huumori ja hyvä yhteishenki kannattelevat, hän lisää.

Viittä vaille valmis erikoislääkäri

Tammikuussa Emmi Lautamatti valmistuu yleislääketieteen erikoislääkäriksi. Hän ei kokenut erikoistumisopintoja suuren suurena ponnistuksena. Ne merkitsevät hänen mukaansa paljolti työntekoa ja tietojen päivittämistä. Valmistumisen jälkeen hän jatkaa työtään Hervannan terveysasemalla entiseen tapaan.

­– En aio lähitulevaisuudessa lähteä mihinkään.

Tieto ilahduttanee paitsi hänen potilaitaan, myös työyhteisöä. Emmi Lautamattia kiitellään – ei mitenkään yllättäen – positiiviseksi ja työstään innostuneeksi kehittäjäksi.

– Hän hakee keinoja, joilla asiakkaat tulevat paremmin palvelluiksi, ylilääkäri Kati Myllymäki toteaa.

Emmi Lautamatti esittelee julistetta terveysaseman seinällä.
Kehittäminen ja palveluiden parantaminen potilaan parhaaksi ovat Emmi Lautamatin sydäntä lähellä.

Parhaillaan kehitystyötä tehdään toimintamallin muuttamiseksi. Hervannan terveysasemalla otetaan keväällä käyttöön tiimityöskentely. Asiakkaiden yhteydenottoihin vastaa moniammatillinen tiimi, joka arvioi, mitkä palvelut ja hoito kullekin parhaiten sopivat. Ajanvaraus siirtyy asemalle.

– Tavoite on tehdä terveysasemasta Tampereen toimivin niin, että työntekijöiden on hyvä olla ja potilaat saavat tarvitsemansa palvelut. Tuomme toimintamallin tänne, ja tarvittaessa muokkaamme ja kehitämme sitä eteenpäin. Kaikki ei toki tapahdu hetkessä.

Uusia lääkäreitä pitää tukea

Emmi Lautamatti muistuttaa, että vastavalmistuneita terveyskeskuslääkäreitä ei saa unohtaa puurtamaan yksin. Tuki ja ohjaus lisäävät työssä viihtymistä ja pysymistä. Tämä muistetaan Hervannassa.

– Koulutus kuuluu meille. Uudet lääkärit saavat ohjausta ja voivat aina kysyä kokeneemmilta neuvoa. Huolehdin, että kaikki käyvät syömässä. Se on tärkeää.

– Seuraan työaikaa ja katson, ettei kenellekään kerry liikaa tunteja. Lääkärit ovat tunnollisia ja haluavat hoitaa asiat hyvin. Siksi työ käy helposti raskaaksi. Lisäresurssit pienentäisivät työkuormaa. Siten terveyskeskusten arvostus työnantajana kasvaisi. Toivottavasti tämä ymmärrettäisiin.

Hyvä keskittymiskyky auttaa

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen on tuonut kolmen lapsen äidille monille vanhemmille tuttuja haasteita.

– Tein jonkin aikaa osa-aikaisesti töitä. Hoitovapaalla ollessani olen tehnyt keikkatöitä ja rahoittanut siten kotonaoloni.

Erikoistumisopintojen ohella Emmi Lautamatti on tehnyt tutkimusta hoidon jatkuvuudesta. Miten hän ehtii?

– Nukun hyvin ja osaan keskittyä. Vastaanotolla keskityn vain potilaaseeni. Kun lapsi kysyy kotona jotakin, unohdan muun ja keskityn hänen asiaansa. Mutta en todellakaan ole mikään supernainen, vaan samanlainen kuin muut arjen haasteissa rimpuilijat, Lautamatti nauraa.

– Lapset ja perhe ovat erittäin hyvä vastapaino työlle, samoin liikunta ja kuntosali. Kotona ei ehdi miettiä työasioita eikä työssä kotiasioita. Lomamatkalle en ota mukaan tutkimusta. Keskityn perheeseen, sitten jaksan taas tehdä töitä. Elämän raadollisuus on työssäni lähellä. Ehkä siksi osaan suhteuttaa asioiden tärkeysjärjestystä.


Teksti Jaana Kalliomäki

Kuvat Hanna Leppänen