Siirry sisältöön

Pyöränrenkaat vaihtuivat Härmälänrannassa

Julkaistu 16.12.2019 11.23

Kannustaakseen ympärivuotiseen pyöräilyyn Tampereen kaupunki järjesti nastarengastempauksen Härmälänrannassa 4.12. Tilan tapahtumalle tarjosi Skanska. Pyörän saattoi jättää aamulla Pyörätaikureiden huomaan ja hakea töistä tullessaan takaisin nastarenkailla varustettuna. Tempaus oli osa kohdennetun pyörämarkkinoinnin kampanjaa, jonka toteuttamiseen Tampereen kaupunki on saanut Traficomin liikkumisen ohjauksen hankerahaa.

Saana Mäkikalli polkupyöränsä kanssa talvirengastapahtumassa
 

Härmälänrannassa asuvalle Saana Mäkikallille renkaidenvaihtotapahtuma tuli kuin tilauksesta. Puoliso oli saanut tempauksesta kertovan flyerin edellisellä viikolla, kun kaupunki ja Nysse jakoivat heijastimia ja pyöränlamppuja Valmetinkadulla pimeässä aamussa kulkeville työmatkalaisille.

–Tämä oli aivan huippu homma! Olen ollut äitiyslomalla ja pyörä on ollut varastossa. Nyt töihinpaluu on edessä ja haluan saada työmatkaliikuntaa, hän kertoo.

Ympärivuotinen pyöräily ei ole Saana Mäkikallille aivan vierasta, mutta viime vuosina pyöräily on talviksi jäänyt. Mäkikalli kertoo olevansa arkipyöräilijä, jolle pyöräily on käytännöllistä liikkumista paikasta toiseen. Hyvin palvellut pyörä, "vanha rouva", kuten hän kulkupeliään kutsuu, sai nastarenkaiden ansiosta elämälleen jatkoaikaa.

–Ilman tätä tempausta en olisi vaihtanut pyörään nastarenkaita. Aivan loistava tällainen tapahtuma lähellä. Toivottavasti näitä on jatkossakin, Mäkikalli kertoo.

Oma asuinalue saa tulevan työmatkapyöräilijän näkökulmasta kehuja:
–Härmälänranta on pyöräilyn kannalta aivan ideaali. Keskustaan polkee nopeasti ja pyöräreitit ovat hyvät. Voi mennä rannankin kautta. Talvella toivon tietysti, että loskat aurataan nopeasti pois.

Merkittävimmät työmatkareitit huolletaan parhaiten

Tampereella on tällä hetkellä parhaimpien kunnossapitoluokkien eli A+- ja A-luokkien pyöräteitä yhteensä noin 215 kilometriä, josta A+-luokkaan kuuluu hieman vajaat 40 kilometriä ja A-luokkaan noin 160 kilometriä. Pirkanmaan ELY-keskuksen kunnossapitämiä pyöräteitä on noin 15 kilometriä.

A+ ja A-luokan väylien talvikunnossapito alkaa, kun irtolunta on 3 cm. Nämä reitit aurataan aamulla kello 7. Väyliä aurataan myös lumisateen jatkuessa, kun irtolunta on tuo 3 cm. Pyöräteiden liukkauden torjunnassa käytetään samaa sepeliä kuin muillakin väylillä. Sepelin laatu saattaa hieman vaihdella sen louhintapaikan mukaan.

Suosituimpia reittejä ovat pyöräilyn seudulliset pääreitit, jotka ovat merkittäviä työmatkareittejä. Nämä kaikki kuuluvat kunnossapitoluokkaan A+. Vilkkaimpia talvipyöräilyn reittejä ovat Pirkkalan suunnasta Tampereen keskustaan Nuolialantie ja Hatanpään valtatie, keskustan läpäisevä reitti Puutarhakadun ja Patosillan kautta sekä Nekalantie. Esimerkiksi Patosillan kautta kulki 20 000 pyöräilijää tammikuussa 2019.

Kevyen liikenteen väylät ja kunnossapitoluokat

Väylää klikkaamalla saat esiin väylän tiedot mm. kunnossapitoluokan.


Teksti Sanna Ovaska

Kuvat Sanna Ovaska