Siirry sisältöön

Taloyhtiöillä kasvavaa kiinnostusta yhteiskäyttöautoihin

Julkaistu 21.11.2019 10.20

Tampereen kaupunki järjesti maanantaina 18.11.2019 Sammon keskuslukiolla infon yhteiskäyttöautoista. Tilaisuus toi yhteen yhteiskäyttöautojen palveluntarjoajat ja kiinnostuneet asukkaat, isännöitsijät ja taloyhtiöiden luottamushenkilöt. Kiinnostusta yhteiskäyttöautoihin on erityisesti keskustan läheisillä alueilla, kuten Kalevassa.

pysäköityjä autoja Kalevassa
 

Parhaimmillaan taloyhtiöiden yhteiskäyttöauto vähentää pysäköintipaikkojen tarvetta, lisää joukkoliikenteen käyttöä, pyöräilyä ja kävelyä sekä tuo säästöjä sekä kaupungille, taloyhtiölle että asukkaalle. Autottomalle asukkaalle yhteiskäyttöauto mahdollistaa matkat, joiden taittaminen muilla kulkupeleillä ei onnistu. Oman auton hankinnalle ei tule tarvetta, jos julkinen liikenne toimii ja satunnaiseen tarpeeseen löytyy auto.

Yhteiskäyttöauto omassa taloyhtiössä on asukkaan kannalta helppo malli, ja taloyhtiöiden kasvava kiinnostus aiheeseen on havaittavissa myös Tampereella. Kaupunki haluaa olla edistämässä yhteiskäyttöautojen yleistymistä. Yhteiskäyttöisyys lisää kaupunkien viihtyisyyttä, kun tilaa pysäköinnille ei tarvita niin paljon. Yhteiskäyttöauto täydentää liikennejärjestelmää ja osana uusia liikkumisen palveluja mahdollistaa liikkumisen ilmastopäästöjen pienentymisen.

Tampereen kaupungilla on käytössä yhteiskäyttöautoille tarkoitettu pysäköintilupa Z, joka oikeuttaa pysäköimään kaupungin asukas- ja yrityspysäköintialueiden A-K maksullisilla ja aikarajoitetuilla pysäköintipaikoilla. Tampereen pysäköintinormi mahdollistaa taloyhtiöille autopaikkavelvoitteen vähentämisen viidellä autopaikalla yhtä yhteiskäyttöautopaikkaa kohden, kuitenkin yhteensä enintään 10% pysäköintinormista.

Rambollin Leena Manelius esitteli tilaisuudessa viiden väitteen kautta yhteiskäyttöautojen hyötyjä ja yhteiskäyttöauton erilaisia malleja. Kalevan asukas Matti Koistinen kertoi kokemuksia yhteiskäyttöautosta asunto-osakeyhtiö Koskentiessä. Palveluntarjoajista Herzt Car Sharing, 24Rent ja Blox Car esittelivät palvelujaan. Blox Car poikkeaa kahdesta muusta tarjoamalla vertaisvuokrauspalvelua.

Tilaisuudet esittelymateriaalit löytyvät alta.

valmista raitiotietä Sammonkadulla ja Teiskontiellä
Vaikka ratikka parantaakin julkista liikennettä, voisi yhteiskäyttöauto täydentää liikkumispalveluja. Kuva: Pasi Tiitola/Raitiotieallianssi

Teksti Sanna Ovaska