Siirry sisältöön

Ikäystävällinen asuinympäristö sopii kaikille

Julkaistu 25.10.2019 13.04

Asuminen on ihmiselämän keskiössä. Laadukkaaseen elämään ja hyvinvointiin kuuluu turvallinen ja tarpeenmukainen asuminen. Iän karttuessa ajankohtaiseksi tulevat asunnon ja asuinympäristön esteettömyys- ja saavutettavuuteen liittyvät kysymykset.

Tampereen kaupunki järjesti yhteistyössä Tampereen vanhusneuvoston ja Tampereen Vanhuspalveluyhdistyksen kanssa ikäihmisten asumista käsittelevän seminaarisarjan kolmannen seminaarin teemalla kotona asumiseen liittyvä ennakointi. Seminaari oli lokakuun alussa osuvasti Vanhustenviikolla, jonka teemana oli tänä vuonna vanhuuteen varautuminen.

Ikäihmisten asumisen seminaarisarja on tutkinut ikäihmisten kotona asumista Maailman terveysjärjestö WHO:n ikäystävällisyys-käsitteen kautta. Tampereen kaupunki hyväksyttiin WHO:n Ikäystävälliset kaupungit -verkostoon vuonna 2012. Ikäystävällinen kaupunki tukee asukkaiden mahdollisuuksia aktiivisena vanhenemiseen ja itselle mielekkääseen arkeen.

Suvi Heikkinen kertoo valtuustosalissa kodin muutostöiden avustuksista.
ARA:n ylitarkastaja Suvi Heikkinen kertoi, millaisia avustuksia kodin muutostöihin on saatavissa.

Seminaarissa Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo (VTT) luennoi muistiystävällisestä asuinympäristöstä ja muistutti siitä, kuinka muistiystävällinen ympäristö sopii kaikille. Muistiystävälliseen ympäristöön kuuluu esteettömyyden, saavutettavuuden sekä yhteisöllisyyden huomioiminen. Muistiystävällisessä ympäristössä myös suvaitaan muistisairautta ja vähennetään sen tuottamaa stigmaa.

Invalidiliiton esteettömyyskeskuksen vs. vastaava esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen nosti esiin, kuinka asumisen esteettömyyden ennakointia on hyvä tehdä oman kodin, asuinympäristön sekä sosiaalisten suhteiden näkökulmista. Esteettömyys kodeissa on ennen kaikkea tilojen toimivuutta ja turvallisuutta asukkaan näkökulmasta. Seminaarissa käytiinkin läpi konkreettisesti kodin eri tiloja esteettömyyden näkökulmasta.

Ennakointiin ja muutostöihin liittyy myös kustannuksia ja niihin on mahdollista saada avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta (ARA), joista kertomassa oli ylitarkastaja Suvi Heikkinen. Korjausavustuslain mukaisia avustuksia voi saada esimerkiksi vanhojen taloyhtiöiden hissien jälkiasennukseen sekä iäkkäiden- ja vammaisten asuntojen korjauskustannuksiin. Pirkanmaan Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Kaisa Kettunen käytti kommenttipuheenvuoron edelliseen ja totesi, että taloyhtiöissä on tehty ja suunnitellaan seuraavien vuosien aikana melko vähän tehtäväksi esteettömyyskorjauksia tai hissien jälkiasennuksia. Tiedonvälittämisellä eri osapuolten kesken on olennaisesti merkitystä näiden suhteen.

Lopuksi Tampereen kaupungin esteettömyys- ja vammaisasiamiehenä toiminut Hanna Karojärvi kertoi, kuinka esteettömyyden merkitys voidaan ymmärtää vain yhdenvertaisuuden ilmiön kautta. Esteettömyyden toteutuminen mahdollistuu vain kaikki toimialarajat ylittävällä ketjulla. Design for all -periaatteen avulla voidaan suunnitella kaikkien kaupunkia!

Seminaariin osallistui lähes 100 henkilöä, jotka edustivat monipuolisesti asumisen tai ikäihmisten parissa työskenteleviä sekä kaupungin sisältä että ulkopuolelta.


Teksti Henna Kuitunen

Kuvat Henna Kuitunen