Siirry sisältöön

Tredu helpottaa työssäoppimista, käyttöön uusia menetelmiä

Julkaistu 17.9.2019 11.13

Ammatillisen koulutuksen reformi, osaamisperusteisuus ja henkilökohtaiset osaamisen kehittämissuunni-telmat (HOKS) yhdistettyinä isoihin rahoitusleikkauksiin edellyttävät uusia tapoja kouluttaa. Opiskelijan osaamisen kasvua tapahtuu aiempaa enemmän työpaikoilla.

 

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu ottaa käyttöön Futural Skills –osaamisen dokumentointialustan, jossa työpaikalla oppija voi dokumentoida osaamistaan esim. kuvien avulla. Uusi järjestelmä toimii opettajien työpaikoille tekemien ohjauskäyntien lisänä ja tukena. Toinen uusi työssäoppimista helpottava uudistus Tredussa on vasta-avattu duuniin.tredu.fi -sähköinen ilmoitustaulu, jonka avulla työpaikkojen ilmoittajat ja opiskelijat voivat löytää toisensa. Molemmat mobiilit menetelmät helpottavat työssäoppimista.

Työpaikoilla tapahtuvan oppimisen seuraaminen, ohjaaminen ja arviointi sujuvat parhaiten työpaikkakäynneillä. Kun siihen ei joka hetki ole mahdollisuutta, ohjaus on kätevintä verkossa aina mukana olevien mobiililaitteiden avulla, koska opettajat eivät voi olla läsnä monessa paikassa yhtä aikaa.

– Futural Skills -työkalu parantaa muun muassa opettajien ja ohjaajien mahdollisuutta tukea oppimista, sillä työpaikoilla käymiseen ei valitettavasti kaikissa tapauksissa ole samalla tavalla resursseja kuin ennen koulutusleikkauksia, sanoo Tredun johtaja Outi Kallioinen.

Kun lisäksi tavoitteena on opiskella vain sitä, mitä ei vielä osaa, tarvitaan räätälöinnin mahdollistavia menetelmiä. Osaamisperusteisuus sisältää myös ajatuksen siitä, että oppiminen on ajasta ja paikasta riippumatonta, oppia voi vaikkapa harrastuksissa.

Nyt Tredussa käyttöön otettava Futural Skills kokoaa eri tavoin hankitun osaamisen ja kokemuksen yhteen. Futural Skills -sovellukseen viedään tutkinnon tavoitteet, joiden saavuttamista seurataan visuaalisesti. Opiskelija ja opettaja näkevät helposti, mitä on aloittamatta, kesken, valmiina. Alustasta voidaan myös saada monipuolista tietoa etenemisen analytiikkaan.

– Useinhan on niin, että opiskelijan on vaikea nähdä ja oivaltaa kaikkea osaamistaan. Kun tavoitteet on selkeästi kirjattu ja niihin yhdistetään dokumentointi esim. kuvien avulla, käsitys omasta osaamisesta jäsentyy. Kännykällä kuvaaminen ja kuvan liittäminen järjestelmään luonnistuu opiskelijoilta oleellisesti näppärämmin kuin vaikkapa selostustekstien kirjoittaminen työvaiheista, opettaja Petri Jäminki kertoo.

Petri Jäminki testasi Futural Skills -järjestelmää autoalalla parin vuoden ajan. Hänen mukaansa se hyödyttää opiskelijan lisäksi opettajaa ja työpaikan ohjaajaa. Kaikki pääsevät saman tiedon äärelle. Näin voidaan saavuttaa aiempaa helpommin yhteinen ymmärrys opiskelijan osaamisesta. Ohjaaminen helpottuu ja arviointikeskustelujen pohjana on selkeät faktat.

Opiskelija pystyy järjestelmästä kokoamaan itselleen myös CV:n, jossa näkyy keskeiset työtehtävät. Tämä auttaa työllistymisessä ja varmistaa työnantajaa työntekijän taidoista.

Futural Skillsin käyttö onnistuu helposti puhelimella, tietokoneella tai tabletilla ilman erillistä sovellusta. Futural Skills on täysin reaaliaikainen ja mahdollistaa tehokkaan vuorovaikutuksen opiskelijan, opettajan ja työpaikkaohjaajan välillä. Järjestelmätoimittaja on Mediamaisteri ja Tawasta.

Lisätietoja:

Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutukset Tredussa
Outi Kallioinen johtaja, ammatillinen koulutus
+358 4442 35473

Futural Skills –osaamisen dokumentointialusta
Sanna Kattelus, lehtori
+358 4071 15373

Ulkoinen linkkiDuuniin.tredu.fi -sähköinen ilmoitustaulu Sami Heikkilä, projektipäällikkö
+358 4016 32945Teksti Tarja Luukko

Kuvat Päivi Valkama