Siirry sisältöön

Frangénin johdolla kylähyppelyä

Julkaistu 9.9.2019 16.27

Elokuun alueverkoston tapaamiset tarjoilivat rosoa ja kylähyppelyä, ikäihmisten liikkumista hyvinvointikeskusten palautekyselyn tuloksia sekä yhdenvertaisuuden edistämistä.

Elokuun viimeisellä viikolla Kuuselan lähitorilla ja Tipotiellä järjestetyissä alueverkostojen tapaamissa oli tarjolla tietoa käynnissä olevasta Tampereen ja Pirkanmaan yhteisestä kulttuuripääkaupunkihausta. Tilaisuuksien vetäjänä toimi yksi hankkeen lähettiläistä, maisteri Simo Frangén.

Kulttuuripääkaupunkihankkeen pääteemana on Yhdenvertaisuuden pääkaupunki ja sen alateemat ovat Enemmän rosoa, Enemmän kylähyppelyä, Enemmän saunaa ja Enemmän leikkiä.

Osallistujat ideoivat työpajoissa, millaista on hyvä roso kulttuurissa, miten yhdenvertaisuus kulttuuritoiminnassa voisi oikeasti toteutua tai miten vaikkapa saunakulttuurin hyviä puolia voitaisiin edistää Tampereella ja Pirkanmaalla. Työskentelyn tuloksena nousi monenlaisia hauskoja ideoita ja tärkeitä huomioita. Saunakulttuurin rikastamiseksi ehdotettiin niin sauna-approa opiskelijoille kuin saunatinderiäkin. Kaupunkia kiertävä kulttuuribussi sai paljon kannatusta. Lisäksi pohdittiin sitä, että monesti yhdenvertaisuuden toteutumisen esteenä saattaa olla tiedonpuute, mikä voisi olla helpostikin korjattavissa.

Alueverkostojen ideat kerättiin talteen ja kaupungilla työskentelevä kulttuuripääkaupunkihaku-tiimi hyödyntää niitä hakemuksen kirjoittamisessa.

Simo Frangén
Simo Frangén esitteli lennokkaasti kulttuuripääkaupunkihanketta.

Lännessä liikutaan

Lännen alueverkoston kokoontumisessa Lielahtikeskuksessa 13.8. käytiin läpi tulevan syyskauden tilaisuuksien aiheita ja keskusteltiin ikäihmisten liikunta-asioista. Lielahtikeskuksessa kokeillaan ikäihmisten liikuntaraatia: Nääsvillen fysioterapeuttien johdolla mietitään, miten voisi löytää lisää kaikille avoimia matalan kynnyksen jumppa- tai liikuntamahdollisuuksia. Raati kokoontuu ensimmäisen kerran keskiviikkona 18.9. Sen toiminnasta kiinnostuneet voivat etukäteen ilmoittautua aluekoordinaattori Birgitta Tunturille.

Lännen alueverkosto on varannut syksyn ajaksi maanantaille klo 14–15 Lielahden palvelukeskuksen Tuike-salin kaikille avointa "Hyvän mielen tuntia" varten. Sen ohjelma suunnitellaan yhdessä paikalle tulevien kanssa: ohjelma voi olla vaikkapa videojumppaa, venyttelyä, elokuvien katselua tai keskustelua ajankohtaisista asioista.

Kaakossa esillä Hervanta Trion hyvinvointikeskuskyselyn tulokset

Kaakon alueverkoston syksyn ensimmäisessä tapaamisessa 22.8. käsiteltiin hyvinvointikeskusten asiakkaille viime keväänä tehdyn kyselyn tuloksia. Kysely oli avoinna kaupungin verkkosivuilla. Lisäksi TAMK:n opiskelijat haastattelivat asiakkaita neljässä hyvinvointikeskuksessa paikan päällä. Kaakon alueverkostossa keskityttiin Hervanta Trion vastausten pohdintaan.

Vastaajat olivat tyytyväisiä Hervanta Trion palveluihin. Sen kaikki tärkeät palvelut sijaitsevat kolmessa Raili ja Reima Pietilän suunnittelemassa rakennuksessa aivan ostoskeskus DUOn vieressä. Suurin osa asiakkaista saapuu hyvinvointikeskukseen kävellen. Hervanta Trion henkilökunnan asiantuntemus ja palvelu saivat kiitosta, mutta Hervanta Trio -nimi oli vielä useimmille tuntematon.

Vastauksissa ehdotettiin terveyspalveluihin laajempia aukioloaikoja. Sosiaalityöntekijän vastaanotolle sekä Kelan palveluille olisi vastaajien mielestä alueella tarvetta. Hervanta Trion tiloihin ja Hervannan alueelle toivottiin lisää toimintaa, tapahtumia ja tiloja kaikenikäisille, mutta etenkin niitä kaivattiin lapsille ja nuorille. Tiloja suurin osa piti hyvinä ja kauniina, joskin paikoitellen epäkäytännöllisen ahtaina ja sokkeloisina, mikä hankaloittaa esteettömyyttä. Esimerkiksi laboratorio on hankala löytää.

Syrjintää vastaan

Koillisen alueverkosto kokoontui 27.8. Koilliskeskuksessa. Tapaamisen pääpaino oli kesän aikana toteutetussa syrjäytymiskyselyssä, jota esittelivät vammais- ja esteettömyysasiamies Hanna Karojärvi ja hallinnon harjoittelija Samuel Bashmakov Kaupungin verkkosivuilla olleella kyselyllä sekä kirjastoissa jaetuilla vastauslomakkeilla kartoitettiin ihmisten kokemuksia syrjityksi tulemisesta. Alueverkoston osallistujat yllätti tieto, että vastaajien mukaan terveyskeskuksessa yhdenvertaisuus ei toteudu.

Työpajaosiossa nousi voimakkaimmin esille anonyymiin rekrytointiin liittyvät asiat ja toivottiin, että Tampereen kaupungissa otettaisiin käyttöön nimettömät työhakemukset, ettei kukaan joutuisi syrjityksi nimensä perusteella. Pitkät matkat koettiin eriarvoistavina palveluiden saatavuuden näkökulmasta. Myös esimerkiksi kaupunkiliikenteen hinnoitteluperiaate todettiin syrjiväksi, kun Tampereen omat asukkaat pohjoisosissa maksavat enemmän julkisen liikenteen matkoista kuin naapurikunnista tulevat.

Illan aikana kuultiin myös syksyn suunnitelmia sekä pieni esittely kirjaston puolelta. Luonnollisesti myös Koillisen syyskarnevaalit saivat ansaitsemansa huomion.

Syrjintäkyselyn tuloksia sanapilvinä.
Vasemmanpuoleinen sanapilvi kuvaa asioita, joiden takia ihmiset syrjintää ovat kokeneet ja oikeanpuoleinen sanapilvi niitä paikkoja, joissa ihmiset ovat kokeneet tulleensa syrjityiksi

Kalevan kävely kiinnosti

Keskustan alueverkosto järjesti 27. elokuuta kävelykierroksen Kalevaan. Kiinanmuurin kauppa-aukiolta alkaneelle kierrokselle lähti runsas joukko kiinnostuneita. Matkalla tutustuttiin Kalevan puistoihin ja niihin tulleisiin muutoksiin sekä ratikkapysäkkeihin Sammonkadulla, Itsenäisyydenkadulla ja Teiskontiellä. Oppaana toiminut Antti Haukka ratikkahankkeesta kertoi saavutettavuudesta, esteettömyydestä, suojateistä, pysäkkikatoksista ja penkeistä. Kalevan Kulman kohtaamispaikka -hankkeen Teiskontien pysäkillä pidettiin paussi ja nautittiin virvokkeita.

Kävelyn jälkeen Kalevan kirkon seurakuntasalissa kuultiin tietoiskuja Kalevan väestönkehityksestä, joukkoliikenteestä ja puistoalueen kehittämisestä. Osanottajat olivat yhtä mieltä siitä, että kävely ja tietoiskut olivat tarpeellisia ja kiinnostavia, vaikka hyvinvointipalveluiden muutoksista tai kehittämisestä kaivattiinkin enemmän tietoa.


Antti Haukka kertoi puistokävelyllä ratikan pysäkeistä.

Teksti Katri Keltamo

Kuvat Katri Keltamo