Siirry sisältöön

Alueverkoissa ideoitiin ilmastotekoja

Julkaistu 19.6.2019 9.27

Kaikissa viidessä alueverkostossa on touko-kesäkuun aikana keskusteltu siitä, miten asuinalueilla voidaan vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä. Kestävä Tampere 2030 -ohjelman edustajat saivat runsaasti konkreettisia ehdotuksia liitettäväksi Kohti hiilineutraalia kaupunkia -tiekarttaan.

Keskustelutilaisuuksissa pohdittiin kestävän elämäntavan esteitä ja ratkaisuja kolmen teeman, asumisen, liikkumisen ja kulutuksen näkökulmista. Niistä aiheutuukin valtaosa ilmakehää lämmittävistä päästöistä.


Keskustan asukasillassa ideoitiin kestävän asumisen, liikkumisen ja kuluttamisen tekoja.

Kaakon alueverkostossa Hervannan kirjastossa toivottiin tekstiilien ja muovin kierrätyspisteitä Hervantaan. Varsinkin muovin keräysmahdollisuuksien parantaminen nousi esille muillakin alueilla. Varsinkaan tiheästi rakennetuilla kerrostaloalueilla ei kiinteistöjen pihoille mahdu syväkeräysastia, joten pienempiäkin keräysastioita tulisi olla tarjolla, viestitettiin Pirkanmaan Jätehuollon suuntaan.

Myös joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn kehittäminen kiinnosti Hervannassa. Liityntäliikenteeseen toivottiin joustavia ratkaisuja, jopa kotiovelta matkustajan noutavia robottiautoja. Kävely- ja pyöräreitit tulisi erotella toisistaan ja ne tulisi talvella aurata ensimmäiseksi. Jalankulkijaa tulisi kohdella liikkumisen kuninkaana.

Etelän alueverkoston tilaisuudessa Kuuselan palvelutalolla Härmälässä esitettiin useita parannuksia bussilinjoihin. Esimerkiksi bussin 12 päätepysäkkiä toivottiin keskustorille, ja suoraa linjaa Koivistonkylästä Taysiin. Myös Härmälän ja Nekalan pientaloalueilta toivottiin parempia yhteyksiä keskustaan. Ilta- ja yöliikennettä tulisi lisätä, jotta bussit palvelisivat paremmin vuorotyöntekijöitä.

Koillisen alueen illassa Koilliskeskuksessa kaivattiin lähipalveluja, kuten kauppaa Pappilaan. Liian tiivis täydennysrakentaminen huolestutti, ainakin jos se vie viheralueita. Suositulle luontoalueelle Kintulammille toivottiin myös bussiyhteyttä. Jätteiden lajittelupisteitä toivottiin taloyhtiöiden pihoille ja Nekalan jätepisteelle toivottiin pidempiä aukioloaikoja.

Keskustan asukasillassa Metsossa kannettiin huolta viheralueiden säilymisestä riittävän laajoina. Erilaisia yhteiskäyttöpalveluja toivottiin lisää, esimerkiksi työkalujen lainaamoja ja vaatteiden ja kotitalouskoneiden korjauspalveluja. Taloyhtiöissä voisi olla kierrätyshyllyt käyttökelpoisen tavaran jakamiseen.

Lännen asukasillassa Tesoman hyvinvointikeskuksessa esitettiin lähiöuudistuksen käynnistämistä 1990-luvun malliin. Energiakorjauksia, viherkattoja ja viherpihoja kaivattiin, kaupunki voisi toimittaa materiaaleja ja taloyhtiöt tehdä piharemontteja talkoillakin. Muovinkeräyspisteitä toivottiin lisää niin lännen asukastapaamisessa kuin muissakin.

Eräs konkreettinen idea, joka toivottavasti jo ensi syksynä toteutuu, on "omenalavatempaus", eli ylijäämäomenia voitaisiin kerätä asuinalueilta jaettavaksi vaikkapa päiväkotien ja koulujen lapsille, tai pilaantuneita omenia toimittaa biojätteeksi. Monia muitakin ideoita, kuten siisteystalkoita, tähderuokatempauksia, viherpihakilpailuja, lähiruokarinkejä, vaihtotoreja ja öljylämmityksestä uusiutuvaan energiaan -kampanjaa ideoitiin tilaisuuksissa, ja ideoita jatkokehitellään syksyn aikana.


Teksti Pauli Välimäki

Kuvat Pauli Välimäki