Siirry sisältöön

Omaisten ilta tarjosi tietoa kotihoidosta

Julkaistu 6.6.2019 9.44

Mitä kotihoitoon kuuluu, millaisia tukipalveluja on saatavilla ja mitä vaihtoehtoja on tarjolla silloin, kun kotona ei enää pärjää? Muun muassa näistä asioita oli tarjolla tietoa ja mahdollisuus keskustella eteläisen palvelualueen kotihoidon omaisten illassa Sarviksella 28.5.2019.

 

Tilaisuuteen oli kutsuttu eteläisen palvelualueen kotihoidon asiakkaiden omaiset ja läheiset. Paikalle saapui reilut 80 henkilöä. Mukana oli muutama kotihoidon asiakaskin.

Kun kahvit oli juotu ja kiireisimmät kuulumiset vaihdettu, palvelupäällikkö Leila Mäkinen avasi tilaisuuden ja kertoi ikäihmisten palvelujen ajankohtaisia kuulumisia.

Eteläisen alueen esimiehet Hanna Kaikula Koivistonkylästä, Terhi Kallonen Härmälästä ja Katri Valkiala Viinikasta olivat koonneet kattavan tietopaketin kotihoidosta. Sen esitti Terhi Kallonen.

Kallonen kertoi kotihoidon sisällöstä, tukipalveluista, tavoitteista, arvoista, toimintaperiaatteista, kriteereistä, hoitajatiimeistä sekä yksilöllisestä palvelu- ja hoitosuunnitelmasta. Tutuksi tulivat myös lyhenteet RAI ja CGA. Näistä ensimmäinen on asiakkaan palvelutarpeen arviointiin sekä hoito-, kuntoutus- ja palvelusuunnitelman laatimiseen tarkoitettu järjestelmä ja jälkimmäinen menetelmä, jolla selvitetään ikäihmisen kunto. Lisäksi omaiset saivat kuulla, miten kotihoidossa käsitellään asiakastietoja ja mitä tarkoittaa sosiaalihuollon henkilöstön ilmoitusvelvollisuus.

Monia mietityttää, mitä tapahtuu, kun ei enää pärjää kotona. Vastaava asiakasohjaaja Johanna Leisio ja asiakasohjaaja Elina Manninen antoivat tähän vastauksen. He esittelivät muun muassa palveluasumista, tehostettu palveluasumista ja perhehoitoa sekä kertoivat, millaiset kriteerit pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen hoitoon pääsylle on. Leisio ja Manninen kertoivat myös asiakasohjauksesta.

Esitysten jälkeen oli kysymysten ja keskustelun aika. Esimiesten ja asiakasohjaajien lisäksi paikalla kysymyksiin vastaamassa olivat Koivistonkylästä vastaava sairaanhoitaja Kiste Heikkinen ja Härmälästä terveydenhoitaja Heini Hirvonen sekä sairaanhoitaja Matti Kuosmanen. Vilkasta keskustelua käytiin muun muassa kotihoidon lääkäripalveluista, jonoista, uudesta arviointi- ja kuntoutusosastosta sekä asumispalveluista.

Tilaisuuden jälkeen oli mahdollista keskustella myös kahden kesken kotihoidon edustajien kanssa.

Tilaisuus oli kaiken kaikkeaan varsin onnistunut.

– Osallistujat toivoivat, että vastaavanlainen tilaisuus järjestettäisiin taas puolen vuoden kuluttua. Aivan selkeästi tarve tällaisille tapaamisille ja omaisten äänen kuulemiselle on, kertoi palvelupäällikkö Leila Mäkinen.


Kuvat Heini Hirvonen