Siirry sisältöön

Eurovaalipaneeli veti salin täyteen EU-politiikasta kiinnostuneita

Julkaistu 13.5.2019 14.02

Tampereen Museokeskus Vapriikissa järjestettiin Eurooppa-päivänä 9.5. eurovaalipaneeli. Tapahtuma veti auditorion ääriään myöten täyteen yleisöä. Paikalla oli seitsemän eurovaaliehdokasta – niin istuvia europarlamentaarikkoja kuin pirkanmaalaisia ehdokkaita. Paneeliin osallistuivat Heidi Hautala, Miapetra Kumpula-Natri, Kaisa Penny, Kimmo Sasi, Petra Schulze-Steinen, Sinikka Torkkola ja Henna Virkkunen.

Eurovaalipaneelin yleisöä Vapriikissa 9.5.2019
 

Vaalipaneelissa ehdokkaita tentattiin heidän näkemyksiään EU-politiikasta laajalti ja keskustelu oli vilkasta. Tilaisuus avattiin EU-rahoitusteemalla ja kannatusta löytyi Pirkanmaalle tärkeiden päärata-investointien varmistamiselle. Lisäksi käsiteltiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatioasioiden edistämistä, turvapaikkatilanteen ratkaisemista, populismin nousua, kauppapolitiikkaa, ihmiskauppaa sekä EU:n tulevaisuutta. Tampereen pormestari Lauri Lylyn kaupunkipolitiikkaa koskeva kysymys kirvoitti keskustelua kaupunkien roolista EU:ssa, sillä niiden asema on viime vuosina vahvistunut. Kaupungeilla on tärkeä asema esimerkiksi EU:n energia- ja ilmastotavoitteiden saavuttamisessa ja sosiaalisen Euroopan edistämisessä.

Ehdokkaita eurovaalipaneelissa Vapriikissa 9.5.2019
Europarlamenttivaaliehdokkaat Petra Schulze-Steinen, Sinikka Torkkola, Kaisa Penny, Mia-Petra Kumpula-Natri, Henna Virkkunen, Kimmo Sasi ja Heidi Hautala osallistuivat paneeliin.

Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linjan opiskelijoita oli paikalla suuri joukko. Heidän kysymyksensä nuorten erittäin matalasta äänestysasteesta herätti keskustelua. Yhtenä ratkaisuna ehdotettiin mallin ottamista Ruotsista ja Tanskasta, jossa demokratia-kasvatuksella on tärkeä asema. Kaikissa kouluissa edistetään vaalien alla yhteiskunnallista keskustelua ja järjestetään kouluvaalit.

Euroopan parlamentin vaalit järjestetään 26.5.2019. Ennakkoäänestysaika on 15.-21.5.2019.

Tapahtuma oli osa Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston 20-vuotisjuhlaohjelmaa. EU-toimisto järjesti tilaisuuden yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen toimiston sekä Eurooppalainen Tampere ry:n kanssa. Mukana yhteistyössä olivat myös Tampereen Eurooppanuoret ry, NYTKIS ry Pirkanmaan aluetoimikunta ja Tampereen lyseon lukion Eurooppa-linja.

Petteri Mäkinen ja Marjo Ahonen moderoivat paneelia
Eurovaalipaneelin moderoivat Tamperelaisen päätoimittaja Petteri Mäkinen ja YLE Pirkanmaan uutis-ja ajankohtaistoiminnan päällikkö Marjo Ahonen.

Teksti Petra Kortelainen

Kuvat Veli-Matti Lahdenniemi