Siirry sisältöön

Liikkuva Näyttämö tuo teatterin palvelukoteihin

Julkaistu 9.5.2019 13.50

Tampereella palvelukodeissa saadaan ensi talvena nauttia ammattiteatterista. Syksyllä kantaesityksensä saava Dostojevskin Idiootti kiertää Liikkuvan Näyttämön mukana tamperelaisten ikäihmisten luona 30 esityksen verran.

Näyttelijät Jari Leppänen, Riikka Papunen ja Antti Tiensuu esiintyvät näytelmässä.
Näyttelijät Jari Leppänen, Riikka Papunen ja Antti Tiensuu tuovat teatteria tilaan kuin tilaan.

Tampereen Liikkuva Näyttämö on Tampereen Työväen Teatterin, Tampereen Teatterin, Kulttuuriosuuskunta Kajeen, Taiteen edistämiskeskuksen ja Tampereen kaupungin luoma toimintamalli, joka tuo teatteria niiden ulottuville, jotka eivät muuten pääse siitä nauttimaan. Ideoita malliin on haettu Kansallisteatterin Kiertuenäyttämöstä.

Mallia pilotoitaan Tampereella ikäihmisten parissa, mutta tavoitteena on tehdä siitä ensin maakunnallinen ja sitten valtakunnallinen malli, joka vie teatteria eri kohderyhmille vankiloista nuorisolaitoksiin.

– Tehdään tästä niin timanttinen malli, että koko Suomi haluaa kopioida sen, toteaa esittävien taiteiden läänintaiteilija Iiro Heikkilä.

Taide ja kulttuuri tukevat tutkimusten mukaan merkittävästi kaikkien väestöryhmien hyvinvointia.

– Taiteeseen säännöllisesti osallistuvilla on todettu olevan selvästi parempi psyykkinen hyvinvointi kuin niillä, joilla taideosallistumista ei ollut yhtään tai sitä oli alle sata tuntia vuodessa, kertoo läänintaiteilija Arttu Haapalainen.

Teatteri kuuluu kaikille

Liikkuvassa Näyttämössä Tampereen Työväen Teatteri ja Tampereen Teatteri ovat lyöneet hynttyyt yhteen hyvän asian edistämiseksi. Molempien teatterien vahva viesti on, että teatteri kuuluu kaikille.

– On osa-alueita, joilla haastamme toisiamme ja olemme kilpailijoita, ja sitten on osa-alueita, joissa on järkevää tehdä yhteistyötä. Olemme ylpeitä, että saamme olla mukana tässä hankkeessa ja toivomme pitkää kiertuetta, kertoo Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto.

Molemmista teattereista hankkeessa on mukana yksi näyttelijä: Antti Tiensuu Tampereen Teatterista ja Jari Leppänen Tampereen Työväen Teatterista. Hankkeen kolmas näyttelijä on freelancer Riikka Papunen.

Tuottaja Susanna Ihanus Kulttuuriosuuskunta Kajeesta sekä teatterinjohtajat Reino Bragge Tampereen Teatterista ja Otso Kautta Tampereen Työväen Teatterista
Tuottaja Susanna Ihanus Kulttuuriosuuskunta Kajeesta sekä teatterinjohtajat Reino Bragge Tampereen Teatterista ja Otso Kautta Tampereen Työväen Teatterista haluavat tuoda teatteria kaikkien saataville.

Tampereen kaupungilla on jo pitkään tehty yhteistyötä eri kulttuuritoimijoiden kanssa ja viety kulttuuria palvelukoteihin ja hoitolaitoksiin. Nyt Tampereen Liikkuva Näyttämö tuo palvelukotien asukkaille mahdollisuuden päästä nauttimaan teatteritaiteesta.

– Tällä edistetään väestöryhmien yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua kulttuuriin sekä toteutetaan kulttuuritoimintalain tavoitetta tukea ihmisten mahdollisuuksia luovaan ilmaisuun ja kulttuurin kokemiseen, iloitsee suunnittelija Jaana Ylänen Tampereen kaupungilta.

Vastaava palveluesimies Merja Korpi ja suunnittelija Jaana Ylänen Tampereen kaupungilta
Vastaava palveluesimies Merja Korpi ja suunnittelija Jaana Ylänen Tampereen kaupungilta ovat mielissään siitä, että palvelukotien asukkaat ovat päässeet mukaan teatteriesityksen suunnitteluun.

Näytelmä valikoitui palvelukodin asukkaan idean perusteella

Viime syksynä eri palvelukodeissa järjestettiin yhteensä 10 työpajaa, joissa asukkaat ja henkilökunta pääsivät kertomaan toiveitaan ja ajatuksiaan, mitä teatteriesitykseltä toivovat.

– Asukkaat halusivat suuria tunteita: rakkautta, romantiikkaa ehkä vähän jännitystäkin, kertoo työpajoja vetänyt Riikka Papunen.

Sen sijaan sotaa, seksiä ja verta ei tahdottu nähdä. Papunen lupaakin, ettei mitään niistä tule esitykseen. Positiivisia asioita katsotaan mieluummin kuin surua.

– Yksikin rouva totesi, että kyllä tässä on jo tarpeeksi murehdittu.

Eeva Rantanen ja Ilma Tuulos olivat mukana asukkaiden työpajassa Pohjolan palvelukodissa.
Eeva Rantanen pitää sellaisesta teatterista, jota lapsetkin ymmärtävät. Taustalla Ilma Tuulos, jonka ehdotuksesta ensimmäiseksi Tampereen Liikkuvan Näyttämön esitykseksi valikoitui Dostojevskin Idiootti.

Työpajoissa kiertäväksi näytelmäksi valikoitui Dostojevskin Idiootti. Idea siihen tuli Pohjolan palvelukodin asukkaalta, Ilma Tuulokselta. Hänen mielestään Idiootti on maailmankaikkeuden paras teos. Tuulos sai nopeasti myös muut työpajalaiset ihastumaan teokseen.

– Pidän Idioottia vallan hyvänä valintana. Rouva (Ilma Tuulos) kertoi sen tarinan niin elävästi, että olin heti kärryillä, kehuu työpajassa mukana ollut Jussi Niemelä.

Jussi Niemelä
Jussi Niemelä oli mukana Pohjolan palvelukodin työpajassa. Vaikka hän on nähnyt teatteria Suomen lisäksi niin Virossa kuin Venäjälläkin, kuvailee hän itseään tavalliseksi teatterissa kävijäksi.

Teksti Marika Haapala

Kuvat Elina Pynnönen