Siirry sisältöön

Kulttuuriverkostojen ansiosta Tampereelle on saatu kansainvälisiä näyttelyitä

Julkaistu 17.4.2019 11.15

Tampere on ollut jo vuosia kansainvälisesti aktiivinen kulttuurin saralla. Se on hyvä pohja kulttuuripääkaupunkihakuun, sillä Tampere hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026.

Vapriikki on saanut Tampereelle useita näyttelyjä toimimalla aktiivisesti museoiden kansainvälisessä ICOM-verkostossa. Verkoston avulla Vapriikin näyttelytoiminnalle on syntynyt yhteistyömuseoiden ja -yritysten verkosto, jonka kautta tamperelaiset kuulevat uusista ideoista ja jossa heille tarjotaan uusia näyttelyitä ensimmäisten joukossa.

Vapriikin tutkija Marjo Meriluoto kuuluu ICOM-verkoston näyttelykomiteaan.

– Näyttelykomitea on tärkein verkosto, jonka avuilla on luotu Vapriikin kansainvälisiin näyttelyihin liittyviä suhteita. Komiteassa ovat mukana maailman suurimmat museot, muun muassa British Museum. Kansainvälisten suurnäyttelyiden järjestäminen tuo arvostusta maailmalla. Esimerkiksi Terrakotta-näyttelyn järjestäminen on osoitus museon korkeatasoisesta toiminnasta ja toimii käyntikorttina museoverkostossa.

– Luottamuksen syntyminen vaatii silti pitkäjänteistä työtä. Olemme tehneet yhteistyötä niin suurten kuin pienempienkin museoiden kanssa. Verkostojen ylläpito ja monipuolistaminen ovat olennainen osa Vapriikin kansainvälistä toimintaa.

Tutkija Marjo Meriluoto kaivaa kollegoidensa Pippa Haarhoffin ja Paola Matossi L'Orsan kanssa fossiileja ICOM-konferenssissa Kapkaupungissa. Päivän teemana oli museoiden ja luontokohteiden välinen yhteistyö.
Tutkija Marjo Meriluoto kaivaa kollegoidensa Pippa Haarhoffin ja Paola Matossi L'Orsan kanssa fossiileja ICOM-konferenssissa Kapkaupungissa. Päivän teemana oli museoiden ja luontokohteiden välinen yhteistyö.

Omatoimikirjastomallin idea syntyi verkostojen avulla

Kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg on mukana kirjastoalan kansainvälisessä IFLA-verkostossa, joka kehittää kirjastojen toimintaa globaalisti.

– Vuotuiseen kirjastoalan konferenssiin kokoontuu noin 3000–5000 osallistujaa ympäri maailmaa. Olen osallistunut IFLAn erilaisten lausuntojen, ohjeistusten ja agendojen laatimiseen. Meillä on myös Pohjoismaiden oma verkosto.

– Mitkään toiminnot eivät oikein kehity vain omaan napaan tuijottamalla. Lukuiset ideat ja eväät on tuotu Tampereenkin kirjastoon kansainvälisiltä vesiltä. Esimerkiksi omatoimikirjastomalli on alun perin Tanskasta kotoisin.

Tutustuminen muiden maiden kulttuuriin ja kirjastoihin on ollut Lindbergille ammatillisesti antoisaa. Kansainvälisten verkostojen antiin kuuluvat ideoiden vaihto, esimerkkinä toimiminen muille, lukuiset kansainväliset luennointitilaisuudet ympäri maailmaa sekä tietysti iso joukko kirjastoalan ystäviä maailmalla.

– Suomi tunnetaan muutenkin loistavana kirjastomaana, en ole ainoa Suomen kirjastolähettiläs. Tampere tunnetaan kuitenkin erityisen hyvin nyt, sillä emännöin oman yleisten kirjastojen jaostoni tapaamista täällä juuri maaliskuussa.

– Olen kiertänyt Kanadaa ja Kuala Lumpuria myöten kertomassa meistä, ja mukanani kulkee aina Tampereen esittely. Olemme saaneet myös paljon kansainvälisiä kirjastovieraita, ja onpa meitä kuvattu Kanadan televisioonkin.

Elise Pedersen, Pirkko Lindberg, Jaakko Laurila, Marjo Meriluoto ja Toimi Jaatinen ovat Tampereen kaupungin verkostokoordinaattoreita tai heidän varajäseniään kansainvälisissä kulttuuriverkostoissa.
Elise Pedersen, Pirkko Lindberg, Jaakko Laurila, Marjo Meriluoto ja Toimi Jaatinen ovat Tampereen kaupungin verkostokoordinaattoreita tai heidän varajäseniään kansainvälisissä kulttuuriverkostoissa.

Tampere hämmästyttää ja ilahduttaa kokousvieraita

Erityisasiantuntija Jaakko Masonen edustaa Tamperetta eurooppalaisten kulttuuritoimijoiden Like-verkostossa, jonka hallituksessa hän on ollut mukana jo vuodesta 2005.

– Verkosto piti kokouksen Tampereella vuonna 2015. Tampereen entisen teollisuuskeskuksen käyttö nimenomaan kulttuurin hyväksi hämmästytti kokoukseen osallistujia. Samoin kokouspaikkana toiminut historiallinen Monitoimitalo 13 ja sen antaminen nuorisopalveluiden käyttöön ilahdutti, Masonen kertoo.

– Matka Helsingistä Tampereelle ei ole mitään kansainvälisissä konferensseissa käyneiden mielestä. Tampere on siinäkin mielessä hyvä kokouspaikka, että kaikki on lähellä toisiaan ja helposti saavutettavissa. Myös joukkoliikenne toimii.

Marjo Meriluoto kertoo, että verkoston kokous Suomessa on erinomaista markkinointia.

– Kymmenen vuoden työ huipentuu kahteen päivään. Mikään ei ole niin eksoottista kuin konferenssi Suomessa. Saamme myös paljon kiitosta ja ihasteluja tarkoista järjestelyistämme.

Verkostojen ideat voidaan ottaa käyttöön nopeasti

Tampere on hakenut Eurocities-verkoston kulttuurifoorumin järjestämisvastuuta ensi kevääksi.

Kehittämispäällikkö Jaakko Laurila on mukana kulttuurifoorumiverkostossa ja valmistelee Culture to Access -työryhmään asioita.

– Esimerkiksi kulttuuritalo Laikun suunnittelu- ja aloitusvaiheisin tuli vahvistusta ja varmuutta työryhmästä saamiemme ajatusten ansiosta, Laurila sanoo.

Hän on huomannut Suomen ja Tampereen olevan monessa asiassa kärjessä tai ainakin etujoukoissa.

– Verkostoissa esiin tulleet ideat ovat usein Suomessa ja Tampereella jo käytössä tai ne pystytään ottamaan käyttöön nopeasti. On kuitenkin hyvä tietää, missä muualla mennään. Verkostoituminen on aina oppimista ja benchmarkkausta, Laurila korostaa.

– Museoiden näyttelyverkostoissa keskitytään yhteistyöprojekteihin sekä ostamiseen ja myymiseen, mutta samalla saamme paljon uusia ideoita toimintaan. Toki matkalla on hyvä kiertää kaikki mahdolliset museotkin, mikä on meille aina täyttä työtä, Marjo Meriluoto lisää.

Kaupunki esittelee verkostojaan artikkelit-palstalla vuoden 2019 aikana.

Kulttuuriverkostojen verkostokoordinaattorit:

  • IFLA International Federation of Library Associations and Institutions: kirjasto- ja kansalaisopistoyksikön johtaja Pirkko Lindberg, puh. 0400 985 991
  • ICOM International Council of Museums: tutkija Marjo Meriluoto, puh. 040 732 3745
  • CF Culture Forum: kehittämispäällikkö Jaakko Laurila, puh. 044 430 9104
  • LIKE Association of European Cities and Regions for Culture, eurooppalaisten kulttuuritoimijoiden verkosto: erityisasiantuntija Jaakko Masonen, puh. 040 702 0450
  • International Association of Educating Cities: kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari, puh. 040 801 6081
  • kaikkien sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)tampere.fi


Teksti Tuuli Oinonen

Kuvat Marjo Meriluodon albumi ja Veli-Matti Lahdenniemi