Siirry sisältöön

Lielahtikeskus täytti viisi vuotta

Julkaistu 3.4.2019 10.11

Lielahtikeskuksessa vietettiin 25. - 30.3.2019 juhlaviikkoa. Tuolloin tuli kuluneeksi viisi vuotta siitä kun rakennus avattiin. Kauppakeskuksen yläkerroksessa on alusta lähtien toiminut kaupungin terveysasema, palvelukeskus, päiväkeskus, kirjasto sekä äitiys- ja lastenneuvola.

Ihmisiä palvelukeskuksen aulassa
Erkki ja Aila Törmälä sekä Marja-Liisa Jalonen olivat myös viisi vuotta sitten paikalla, kun Lielahtikeskus avattiin.

Lielahtikeskus ja erityisesti sen palvelukeskus ovat tuttuja Erkki ja Aila Törmälälle. He olivat paikalla, kun Lielahtikeskus avattiin viisi vuotta sitten. Törmälät kertovat, että heitä jopa haasteltiin silloin Aamulehden juttuun.

Marja-Liisa Jalonen puolestaan muistelee, kuinka mielissään ja ihmeissäänkin oli, kun Lielahteen tuli Lielahtikeskus. Toimintaa keskuksessa järjestetään hänen mukaansa riittävästi.

– Ohjelmaa on paljon. Ei ehtisi kotona olla ollenkaan, jos kaikessa kävisi, nauraa Jalonen.

Väkeä Lielahtikeskuksen yläkerrassa
Juhlaviikon torstaina Lielahtikeskuksen ylimpään kerrokseen väkeä keräsi muun muassa itsehoidon pop up -tapahtuma.

Hyvinvointikeskus vuodesta 2017 lähtien

Vuonna 2017 Lielahtikeskus sai uuden piristysruiskeen, kun hyvinvointikeskustoiminnot aloittivat siellä. Silloin Lielahtikeskukseen tuli aluekoordinaattori Birgitta Tunturi, ihminen, joka kuuntelee asiakkaita, etsii vastaukset heidän kysymyksiinsä sekä vie viestiä kehitysideoista eteenpäin. Myös läntisen alueen alueverkosto aloitti tuolloin.

Lännen aluekoordinaattori Birgitta Tunturi
Aluekoordinaattori Birgitta Tunturi oli koonnut näyttelyn Lielahtikeskuksen vaiheista. Birgitta on hyvinvointikeskuksen hengetär, jonka kanssa voi tulla juttelemaan mistä tahansa asiasta. Hän vetää myös lännen alueverkostoa.

Hyvinvointikeskuksen myötä aluekoordinaattori auttaa erilaisia palveluja jalkautumaan Lielahtikeskukseen jo siellä olevien palvelujen lisäksi. Ylimmän kerroksen sohvanurkkauksessa voi tiettyinä päivinä jutella ilman ajanvarausta esimerkiksi terveydenhoitajan, diabeteshoitajan, työllisyysneuvojan tai fysioterapeutin kanssa. Juhlaviikon torstaina 28.3.2019 jalkautuvista palveluista sai maistiaisen. Silloin yläaulassa itsehoidon pop -up -tapahtumassa tarjolla oli monenlaista neuvontaa. Lisäksi eri yhdistysten pisteillä pystyi mittauttamaan ilmaiseksi verenpaineen, verensokerin ja puristusvoiman.

Kehittämispäällikkö Mia Lumio Lielahtikeskuksessa
Kehittämispäällikkö Mia Lumio iloitsee Lielahtikeskuksen avarasta yläaulasta, johon voi jalkautua työntekijöitä niin kaupungin eri palveluista kuin yhdistyksistäkin. Suosituimpia ovat olleet fysioterapeutin ja ikäihmisten sosiaaliohjaajan tapaamiset.

Lielahtikeskuksessa yhteistyö alakerran kauppakeskuksen ja yläkerran julkisten palvelujen kesken on sujunut mainiosti.

– Lielahtikeskuksen erityispiirre on se, miten tiiviisti kauppakeskuspäällikkö on mukana kehittämässä hyvinvointikeskuksen toimintaa. Esimerkiksi alakertaan kauppojen keskelle on järjestetty tenavatila, johon kaupungin tai eri yhdistysten toimijat voivat jalkautua. Lisäksi muun muassa vartiointia on juuri uudistettu yhdessä kauppakeskuksen kanssa, kertoo kehittämispäällikkö Mia Lumio Tampereen kaupungilta.

Puristusvoiman mittausta
Nääsville ry:n fysioterapeutti opastaa puristusvoiman mittauksessa itsehoidon pop up -tapahtumassa..

Hyvinvointikeskukset tarjoavat tamperelaisille myös mahdollisuuden järjestää itse toimintaa muille asukkaille. Hyvinvointikeskuksissa on myös tiloja, esimerkiksi Lielahtikeskuksen Tuike-sali, joita saa vuokrata tapahtumien, kerhojen, kokousten tai juhlien järjestämiseen.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala ja Mia Lumio